BIST 9.420
DOLAR 34,41
EURO 36,27
ALTIN 2.839,70
HABER /  GÜNCEL

Yine Jet Fadıl yine imza!

Gündemin ilk sıralarına oturan yerli otomobil tartışmalarına Fadıl Akgündüz de katıldı.

Abone ol

Bundan 12 yıl önce, Cenevre Otomobil Fuarı sıradışı bir tanıtıma sahne oldu. Aylar öncesinden tartışmaları başlayan, üzerinde çok yazılıp konuşulan, ismi için yarışmalar düzenlenen 'Türk Malı' otomobil İmza, fuarda görkemli bir gösteriyle tanıtıldı.

Astronomik yayın bedelleri ödenen ulusal televizyon kanalları, Cenevre'den canlı bağlantıyla saatlerce tanıtımı yayınladı.

YARIM KALAN FABRİKAYI TAMAMLAYACAK

Akşam'da yer alan haberde İmza, daha yola bile çıkmamasına rağmen Devrim'den sonra en çok konuşulan otomobil projesi oldu. Kamuoyunda Jet Fadıl olarak tanınan, Jetpa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Akgündüz, geçtiğimiz günlerde İmza projesinden hiç vazgeçmediğini, Siirt'te yarım kalan fabrikayı tamamlayıp, İmza'yı en geç 2015 yılında yollara çıkartacağını açıkladı.

Son zamanlarda gündeme oturan Türk malı otomobil, yerli otomobil tartışmalarına da katılan Akgündüz; 'Önümü kesmeselerdi, bugün tartışılan Türk malı otomobil hayata geçmiş, 12 yıl boyunca önemli bir yol almış olacaktı' dedi.

ŞİMDİ ORTAM YERLİ OTO İÇİN ÇOK DAHA UYGUN

Yerli otomobil tartışmalarında, daha kendisinin 12 yıl önce başlattığı aşamaya bile gelinemediğini savunan Akgündüz şu açıklamaları yaptı; 'Tartışmaları ilgiyle izliyorum. Üretime hazır prototipim, tasarımım, markanın ismi ve hepsinden önemlisi müşterilerim hazır. İmza'yı üretmekten bir an bile vazgeçmedim. Siirt'te yarım kalan fabrikayı tamamlayacağım, en geç 2015 yılında İmza yollarda olacak. Türkiye'nin koşulları 2000'li yıllara kıyasla artık yerli otomobil için çok daha uygun.' İmza için, tasarım, geliştirme ve tanıtım olarak yaklaşık 200 milyon dolar para harcadığını iddia eden Akgündüz; 'O yıllarda yerli otomobil üretimi çok iddialı bir söylemdi. Çin'in dünyanın en büyük otomobil pazarı olacağı, Hintlilerin otomotivde bu kadar gelişeceğini kimse beklemiyordu. İmza için ben 200 milyon dolar harcarken, Türkiye'de 50 milyon dolara otomobil montaj fabrikası kuruluyordu. Sadece 400-500 milyon dolar daha yatırıp, fabrikayı tamamlayabilirdim' dedi.

MARKAM DA HAZIR MÜŞTERİLERİM DE

Otomotivde en önemli konunun marka ve müşteri olduğunu savunan Akgündüz; 'Eğer kendine ait bir markan ve pazarlayabileceğin müşterilerin varsa, geri kalan konu teferruattır. Bu gün dünyanın en büyük markalarından Mercedes, bazı motorlarını Nissan'a yaptırıyor, BMW, Fransız Peugeot'dan motor satın alıyor. Tümüyle Bursa'da üretilen araçlar, Opel, Citroen, Peugeot markasıyla satılıyor. Kimse aracı kimin ürettiğine, parçalarının, motorunun nereden geldiğine bakmıyor. Marka kendininse dünyanın en iyi tasarım, mühendislik büroları emrinde. En büyük avantajım müşterilerim hazır. İmza'yı sadece Türkiye değil, İslam dünyası da merakla bekliyor' açıklamasını yaptı.

VERGİ HARİÇ 6 BİN EURODAN SATACAĞIM

Siirt'teki fabrikanın bütün izinleri ÇED raporları tamam diyen Akgündüz; 'Yarım kalan inşaatı, Caprice Gold'dan sağlanacak öz kaynaklar sayesinde rahatlıkla tamamlayacağım. İlk etapta 200-300 milyon euroluk yatırım öngörüyorum. Bu rakam bir fabrika için fazlasıyla yeterli. Bir otomobilin neredeyse yüzde 70'lik kısmı yan sanayi tarafından üretilen parçalardan oluşuyor. İrtibatta olduğumuz yan sanayiciler, fabrikanın yakınında depo alanları kurmaya hazır. Bir kısmıysa, yer verin orada da üretime hazırız diyorlar. 2015'te ilk çıkan İmza'yı, vergiler ve nakliye hariç 6 bin euro fiyatla satmayı planlıyorum. Jetpa tekrar faaliyete geçecek. Araçların pazarlamasını bu kanalla yapıp, maliyetleri en aza indireceğiz. Yılda 150 bin adetten başlayan satışlar İmza için hayal değil' açıklaması yaptı.

CAPRİCE GOLD BİTTİĞİNDE MALVARLIĞI 1.5-2 MİLYAR EURO OLACAK!

Dini ve milli duyguları sömürerek, nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediği gerekçesiyle Fadıl Akgündüz, 10 Ekim 2002 tarihinde tutuklandı. 4 yıl 2 ay hapse mahkum edilen Akgündüz'ün hakkındaki suçlamalar, zamanaşımı nedeniyle düştü. El koyulan malvarlığı ve İsviçre bankalarındaki hesapları serbest bırakılan Akgündüz, yatırdığı 150 bin liralık kefaleti de geri aldı. Şu anda Caprice Gold otelini inşa eden Akgündüz, 9 bin 500'ün devre mülkün büyük kısmını 233 milyon liraya sattığını, proje tamamlanınca malvarlığının 1.5-2 milyar euroya ulaşacağını açıkladı.