BIST 9.457
DOLAR 34,42
EURO 36,39
ALTIN 2.836,61
HABER /  GÜNCEL

Yimpaş önlemi böyle gecikti

SPK, Yimpaş konusunda hükümeti uyarıları dikkate almamakla ağır bir dille suçladı.

Abone ol

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, Yimpaş'ın da aralarında bulunduğu dini referanslarla para toplayan şirketlere karşı kalıcı ve mağduriyetleri azaltıcı önlem alınmamasından hükümeti sorumlu tuttu.

Cansızlar, "Aralık 2003'te Başbakanlık'a taslak gönderdik. 'Para trafiğini, mağdurları saptayalım, bu şirketlerin yöneticileri tüm mal varlıklarıyla sorumlu olsun, zaman aşımı 20 yıla çıksın' dedik. Bir şey yapılmadı" dedi.

Cansızlar, SPK'nın, Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar ve holdingle ilgili 17 suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Bu dosyalardan 6'sının Şartla Salıverme Yasası kapsamında düştüğünü, bazılarının zaman aşımına uğradığını anlatan Cansızlar'ın açıklamaları şöyle:


  • 5 MİLYAR EURO TOPLADILAR: Yimpaş'ın da aralarında bulunduğu toplam 78 şirketin topladığı 5 milyar euro'ya yakın bir para var. 6 yılda bu şirketlerle ilgili olarak 137 suç duyurusunda bulunduk. Toplanan para miktarıyla para verenlerin sayısını tam tespit edemedik.

    • BORSA KURMUŞLAR: Şirket defterlerindeki kayıtlarda görünen ortak sayısı ve toplanan paralarla bize gelen şikâyetler üzerine ortaya çıkan sayı ve rakamlar farklı. Çünkü bunlar kendi aralarında borsa oluşturmuşlar. Siz alıyorsunuz hisse senedi sandığınız kâğıdı, bir başkasına satıyorsunuz ya da şirkete gidiyorsunuz, o kâğıdı başkasına satmanızı söylüyor. Ama kayıtlarda bunlar gözükmediği için kim ne kadar para yatırmış tam olarak bilemiyoruz.

    • SAADET ZİNCİRİ: Biz son 6 yıl içerisinde Avrupa'nın 6 ülkesinde bilgilendirme toplantıları yaptık. Gazetelere ilanlar verdik. "Paralarınızı yatırmayın, izinsiz olarak para topluyorlar" dedik. Onun üzerine bu faaliyetler kesildi, daha fazla kişinin mağdur olması önlendi. Para toplama faaliyeti artık bitti. Sıkıntıları orada başladı zaten. Şirketler saadet zinciri şeklinde bu işleri yaptıkları için, para akışı kesilince, para taleplerine cevap veremediler.

    • TEMSİLCİYE KOMİSYON: Gurbetçilere euro-mark bazında yüzde 30, bazen yüzde 40'lara varan sabit getiri garantisiyle para topluyorlar. Oralarda faiz yıllık yüzde 3'ü geçmez. Yüksek vaatlerle para topluyorlar. Para toplayan temsilcilere de yüzde 10 komisyon veriyorlar. Artı masraflarını da karşılıyorlar. Temsilciler de o yörede sözüne inanılan, dindar insanlardan seçiliyor. Faize karşı duyarlı kesimleri yüksek "kâr payı, hisse senedi getirisi" diyerek ikna ediyorlar. Ama verilenler de hisse senedi değil. Geçerliliği olmayan düz bir kâğıt. Biz o toplantıları yapmasak mağdur sayısı 400 bin değil 1 milyon kişiyi bulurdu.

    • NİTELİKLİ DOLANDIRICILAR: Bunlar, bankaları kullanma zorunluluğuna rağmen paraları çantalarla, çuvallarla taşıyorlar. Kime, nereye gittiği belli değil. Faaliyetlere "izinsiz halka arz" deniliyor ama tümüne yakın bölümü nitelikli dolandırıcıdır bunların.

      'Aralık 2003'te gönderdik...'

      Kalıcı çözüm için bir yasa taslağı hazırlayıp Aralık 2003'te Başbakanlık'a gönderdik. O kanun çıksaydı o zamanlar durum farklı olurdu. Taslaktaki düzenlemeleri hayata geçirmenin önemini anlattık. Taslakta, "Tespit komisyonu oluşturalım, vatandaşların paylarını belirleyelim, kaç kişi para vermiş, kaç ortak var mahkeme kararıyla belirlensin" diyorduk. Şirketlere kayyum atanmasını önerdik. Şirketlerdeki yöneticiler hukuken hisseleri oranında sorumlu gözüküyor. Taslakta "Tüm mal varlıkları oranında sorumlu olsunlar" dedik. Bu paralar nereden kime gitti, araştırılsın istedik. TBMM Araştırma Komisyonu'nda da bu suçların zaman aşımı süresini 5 yıldan 20 yıla çıkarmayı önerdik, ama bir şey yok, olmadı. Taslak yasalaşsa bugün bunlar konuşulmazdı ve mağduriyetler azalırdı.

      Kaynak:www.milliyet.com.tr