İstanbul’da 15 yaşından sonra ileri kas hastalığı nedeniyle fonksiyonlarında gerileme oluşan ve yardım almadan yemek yiyemeyen hatta yürüyem...
Abone olİstanbul’da 15 yaşından sonra ileri kas hastalığı nedeniyle fonksiyonlarında gerileme oluşan ve yardım almadan yemek yiyemeyen hatta yürüyemeyen Karaş kardeşlerden biri 18, diğeri 12 yıl sonra mutluluğu yakaladı.
İstanbul’da yaşayan ve 15 yaşında kas hastalığı nedeniyle yürüme fonksiyonlarını yitiren Karaş ailesinin çocukları Esra Karaş (33) ve Mustafa Karaş (27), Edirne’ye bağlı Uzunköprü Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Servisi’nde 40 günlük tedavinin ardından yürümeye başladı. İstanbul’da çare bulamayan Karaş ailesi, Uzunköprü Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülşah Yaşa Öztürk’e başvurdu. 40 gün önce hastaneye yatırılan Esra ve Mustafa Karaş’a tedavi sürecinde kas kuvvetlerini ve eklem hareket açıklığını artırmak, denge koordinasyonunu sağlamak üzere düzenli egzersizler yaptıran Uzm. Dr. Öztürk, periyotlar çizerek 40 gün boyunca egzersiz ve ilaç tedavisine devam etti. Tedaviye cevap veren Esra ve Mustafa Karaş yürümeye ve yardım almadan yemek yemeye başladılar.
"UMUDUMUZ YOKTU"
Baba Emin Karaş, İstanbul’da çeşitli hastanelere başvurduklarını ancak çare bulamadıklarını ifade ederek, "Buraya gelince şartları ve doktorlardan bize olan ilgiyi görünce umudumuz yeşerdi. Daha önceden çocuklarım ayakta duramıyorlardı. Artık hareketleri düzelmeye başladı ve yemeklerini kendileri yiyebiliyorlar" dedi.
Esra ve Mustafa Karaş’ın 40 günlük tedavinin ardından yürümeye başladıklarını belirten Uzunköprü Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülşah Yaşa Öztürk ise, "Esra ve Mustafa daha önceleri yürürken ilerleyici bir kast sistemi hastalığı nedeniyle fonksiyonlarında bir azalma, gerileme olmuş ve yürüyememeye başlamışlar. 40 gündür Uzunköprü Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde fizyoterapistimiz Murat Kabuk ile birlikte tedavisini planladık. Şuan da Mustafa ayakta durabiliyor ve hafif bir destekle yürüyebiliyor. Esra da hafif bir destekle havada durabiliyor. İkisi de şuan da olduklarından daha iyi seviyeye geldiler. Böyle hastalıklarda aile desteği de çok önemli. Aileleri bizi çok iyi destekliyorlar bütün çalışan ekibimiz hastalarla birlikte uyum içerisinde çalışıyoruz, çok iyi sonuçlar elde ediyoruz. Personel sıkıntımız olduğu için bize başvuran hastalara yetişmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Uzunköprü Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Fizyoterapist Murat Kabuk ise, Karaş kardeşleri tedavi ettikten sonra rehabilitasyon programını oluşturduğunu dile getirerek, "Egzersizlerini düzenli yaptırdık ve aileye de egzersizleri öğrettik. 40 gün hastalarımızı çalıştırdık ve belirli bir seviyeye getirdik ve bu seviyeden de devam ediyoruz çalışmalarımıza" dedi.
(İHA)