BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Yıllar sonra Ankara'da can aldı!

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Rrof. Dr. Recep Akdur, söz konusu olayla ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi...

Abone ol

Sağlık Bakanlığı kalp kası iltihabı nedeniyle tedavi görmekte olan 35 yaşındaki bir kadın hastanın yaşamını yitirdiği açıklandı.

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, hastaya Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Laboratuarları'nda yapılan tahlillerde 'Difteri' ön tanısı konulduğu belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: "Bu tanının teyidi için hastaya ait çeşitli doku numunelerinden ileri tetkik ve analizler yapılmaktadır. Hasta ile temas eden hastane personeli ve hastanın ailesi ile yakın çevresi, gecikmeksizin ayaktan koruyucu tedavi ve takibe alınmıştır. Ayrıca yakın teması olan herkese birer doz difteri aşısı yapılmıştır. Hastayla yakın teması olan kişilerin şu anda sağlık durumları iyi olup ayaktan takipleri devam etmektedir. Yapılan ileri tetkikler sonuçlandığında netice kamuoyu ile paylaşılacaktır"

KORUNMAK İÇİN AŞI

Difteri'nin halk arasında 'Kuşpalazı' adıyla bilinen ve solunum yolu damlacıkları ile bulaşan bir hastalık olduğu belirtilen açıklamada şu bilgiler verildi: "Ülkemizde en son 2003 yılında görülen bu hastalıkla aşılama faaliyetlerinin ciddi ve titizlikle yapılması neticesinde o tarihten bu yana karşılaşılmamıştır. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için en emin yol aşılamadır. Tüm vatandaşlarımız, öncelikle en değerli varlığımız olan bebeklerimizin ve çocuklarımızın aşılarını takip etmeli ve onları zamanında aşılatmalıdır. Çocukluk ve erişkinlik dönemi aşı uygulamaları konusunda sağlık kuruluşlarımızdan bilgi alınmalıdır."

30- 40 YILDIR GÖRÜNMEYEN MİKROP CAN ALDI

Ankara Tabip Odası'ndan (ATO) yapılan açıklamada, Yılmaz'ın Hıfzıssıhha Enstitüsü'ndeki tetkiklerinde Türkiye'de 30-40 yıldır görülmeyen kuşpalazı (difteri) mikrobu tespit edildiği, difteri mikrobunun zehirinin (toksinlerinin) kalbini tutması nedeniyle öldüğü belirtildi. ATO açıklamasında ayrıca, Ankara ve genel olarak ülkede, erişkin bağışıklaması yapılmadığı göz önüne alınınca difteri hastalığının yeniden hortlaması tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği belirtildi. Difterinin, aşıyla önlenebilen oldukça eski bir hastalık olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

AŞI OLUP OLMADIĞI BELLİ DEĞİL

"Bir hastanın difteriden hayatını kaybetmesi difteri aşısının hastaya uygulanmadığını ya da antikorlarının yetersiz olduğunu açıkça göstermektedir. Yılmaz'ın çocukluk çağında difteri aşısı olup olmadığı belli değildir. Ancak, sonrasında eksik olsa bile tamamlayıcı aşı, erişkin tipi bağışıklama yapılmadığı ortadadır."

DÜN DE BİR HASTA YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ

Öte yandan, Ankara Tabip Odası da, aynı hastanede 31 Ocak'ta kardiomiyopati tanısı ile yatırılan ve tedavi gören S.Y. adlı 33 yaşındaki bir hastanın da "difteri" mikrobu nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamıştı.