2015 yılının ilk Milli Güvenlik Kurulu-MGK toplantısı bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanacak. Gündem ise paralel yapı, Fethullah Gülen ve yeni MİT Müsteşarı
Abone olİki ayda bir yapılan Milli Güvenlik Kurulu-MGK toplantısında iç güvenlik başlığı altında Meclis’te görüşmeleri devam eden iç güvenlik tasarısının, dış güvenlik başlığı altında ise Musul'un en önemli gündem maddeleri olması bekleniyor.
MGK toplantısında Irak dışında ayrıca Suriye, Libya, Yemen, Afganistan gibi çevre ve bölge ülkelerdeki gelişmeler değerlendirilecek. Irak'ın ikinci büyük ili Musul 10 Haziran 2014'te IŞİD'in kontrolüne girdi. Irak güçleri kente kara harekâtı düzenleme hazırlığı yaparken, Türkiye önce Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, ardından da Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi ‘yi Türkiye’de ağırladı. Türk kaynaklar, Nuceyfi ile yapılan görüşmeden sonra, Musul’da dahil olmak üzere, IŞİD tehdidi konusunda Irak’a her türlü desteğin verildiğini açıkladı.
Irak güçlerinin düzenlemesi muhtemel kara harekâtına karşılık, IŞİD elinde tuttuğu Musul'daki askeri varlığını ve tahkimatı arttırmaya çalışıyor.
DEĞİŞMEYEN İKİ BAŞLIK
MGK toplantılarının değişmeyen diğer iki başlığı ise çözüm süreci ve ‘paralel yapı’ olarak nitelendirdiği Fethullah Gülen Cemaati’ne dönük mücadele. 17 ve 25 Aralık 2013 tarihlerindeki operasyonların ardından başlayan hükümet ile Fethullah Gülen Cemaati arasındaki gerilim artık ‘paralel yapı ile mücadele’ olarak hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de hükümetin sürekli gündem maddesi haline geldi.
Ekim ayında yapılan ve 10 saat 25 dakikalık süresiyle tarihinin en uzun toplantısı ünvanını kazanan MGK toplantısının bildirgesine 'paralel yapı' ilk madde olarak girdi. Bildiride “Ülkemizin güvenliği, halkımızın huzuru ve kamu düzenini ilgilendiren hususlar ayrıntılı olarak görüşülmüştür. Bu kapsamda, milli güvenliğimizi tehdit eden ve kamu düzenini bozan iç ve dış legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten paralel yapılanmalar ve illegal oluşumlar ile yürütülen mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulanmıştır” ifadesi yer almıştı. Açıklamanın ardından ‘cemaatlerin örgüt olarak kodlandığı’ yorumları oldu. MGK Genel Sekreterliği 4 Aralık tarihinde yaptığı yazılı açıklamada iddiaların gerçek dışı olduğunu söyledi. Aralık ayında yapılan toplantıdan sonra yayınlanan MGK bildirisinde de ‘paralel yapı’ ile mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.
MGK bugün saat 14.00'da başlayacak
ÇÖZÜM SÜRECİ
Hükümetin Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile yürüttüğü çözüm süreci görüşmelerinde bir süredir sorun yaşanıyor. Hükümet tarafı PKK’dan silahların bırakılmasıyla ilgili açıklama yapmasını istiyor. Kandil’in önceliği ise PKK lideri Abdullah Öcalan’ın sunduğu, Kürt sorununun çözümünü öngören yeni yol haritası olarak belirlediği 10 maddelik paketin kabul edilmesi ve müzakerelere geçilmesi.
HDP’nin İmralı heyetinde yer alan İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile heyete en son katılan Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nden (DÖHK) Ceylan Bağrıyanık 23 Şubat’ta Kandil’e gitti. Heyetin Kandil ziyareti, çözüm süreciyle ilgili gerek KCK’dan, gerek hükümet kanadından yapılan “çözüm süreci kritik aşamada” açıklamalarının gölgesinde gerçekleştiği için önemli. Heyet Kandil dönüşünde henüz kamuoyuna bir açıklama yapmadı.
YENİ MİT MÜSTEŞARI
MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın 7 Haziran 2014 seçimlerinde milletvekili aday adayı olmak üzere istifa etmesinin ardından, Müsteşar Yardımcısı İsmail Hakkı Musa vekâleten müsteşarlığa getirildi. Kaynaklar müsteşarlığa atanacak isim konusunun bu MGK toplantısında değerlendirilebileceğini belirtti. MİT Müsteşarlığı için atama başbakan ve cumhurbaşkanının imzasını taşıyan ikili kararname ile yapılıyor.