Yıldızın ölümü ilk defa görüntülendi
Gök bilimcilerin “şok patlaması” veya “enerji patlaması” dedikleri, bir yıldızın ölümüyle ortaya çıkan süpernova, ilk defa görüntülenebildi.
Gök bilimcilerin “şok patlaması” veya “enerji patlaması” dedikleri, bir yıldızın ölümüyle ortaya çıkan süpernova, ilk defa görüntülenebildi. Süpernova parlaklığı, Güneş’in parlaklığının yüz milyon katına kadar çıkabilir.
Kırmızı dev, basitçe benzini bittiğinde ve kendini kontrol edemeyecek dereceye geldiğinde, yer çekimi onun çekirdeğinin parçalanmasına yol açar.
Bu da Tip 2 Süpernova oluşturur ve yıldız, patlamayla birlikte ölür. Bu aşamanın tam parlaklığına ulaşması haftalar alabilir. Genellikle kısa bir ışık çevrelemesi olarak başlayan işlem, çöken çekirdeğin yüzeye ulaşmasıyla birlikte şok dalgalarına dönüşür.
Hindistan’daki Notre Dame Üniversitesi, Kepler uzay teleskopunun yakaladığı görselleri inceliyor. 50 trilyon yıldızın bu süreçte işlendiğini söylemek lazım. Bu sırada KSN 2011d adlı yıldızın şok patlamasına denk geliniyor ve 20 dakika süren bu süreç yakalanıyor.