Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kamu kurumları ve çiftçilerin Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketine (TEDAŞ) olan elektrik borçlarıyla ilgili, açıklama yaptı.
Abone olEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kamu kurumları ve çiftçilerin Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketine (TEDAŞ) olan elektrik borçlarıyla ilgili, "Çiftçilerimiz uygulamadan yararlanmak için 30 Kasım'a kadar bölgelerinde bulunan dağıtım şirketi veya perakende satış şirketlerine müracaat edebilirler. İlk taksit ödeme 31 Aralık'a kadar yapılacak" dedi.
Yıldız, "torba yasa"nın TEDAŞ alacaklarına ilişkin getirdiği düzenlemeyi anlattı. Çiftçilerin bu yılın nisan ayına kadar TEDAŞ'a olan borçlarının 5 taksite kadar yapılandırılacağını belirten Yıldız, "Borcunu tek seferde ödeyebilenler, sadece ana parayı yatırarak gecikme masrafını ödememiş olacaklar" diye konuştu.
TEDAŞ alacaklarının "torba yasa" ile yeniden düzenlendiğine işaret eden Bakan Yıldız, "Borcun toplam ana parası 3,8 milyar lira civarında ve özellikle alacaklar yoğun olarak tarımsal sulama kaynaklı" şeklinde konuştu.
Yıldız, uygulamanın borçları birikmiş vatandaşlar için büyük fırsat olduğunu dile getirerek, düzenlemenin de dağıtım şirketleri özelleşmeden önceki borçları, yani TEDAŞ'a olan borçları kapsadığını söyledi. Özellikle Dicle Bölgesi, Van Gölü ve Konya bölümünde alacaklarının yoğun olduğunu aktaran Yıldız şunları kaydetti:
"Alacaklarımız birkaç bölgede yoğunlaşıyor ve geneli tarımsal sulama kaynaklı borçlardan oluşuyor. Çiftçilerimizin birikmiş borçlarından kurtulması için bu yılın nisan ayına kadar TEDAŞ'a olan borçlarını 5 taksite kadar yapılandıracağız. Borcu tek seferde ödeyebilenler, sadece ana parayı yatırarak gecikme masrafını ödememiş olacaklar. Çiftçilerimiz uygulamadan yararlanmak için 30 Kasım'a kadar bölgelerinde bulunan dağıtım şirketi veya perakende satış şirketlerine müracaat edebilirler. İlk taksit ödeme 31 Aralık'a kadar yapılacak."
"Bin lira 7-8 bin olarak ödenecekti"
Bakan Yıldız, "Bu düzenleme olmasaydı çiftçilerimiz şu an ödeyeceklerinden çok daha fazla ödeme yapacaktı" dedi. Bu kolaylıktan borcu olan tüm çiftçilerin faydalanması gerektiğini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu: "Uygulama sayesinde hem devletimiz hem çiftçimiz kazanacak. Bu düzenleme yapılmasaydı mahkeme masrafları dahil bin liralık bir borç 7-8 bin lira olarak tahsil edilecekti. Örneğin, 2005'ten beri bin lira borcu olan bir vatandaşımızı ele alalım. Bu kanun çıkmamış olsaydı şu an ödeyeceği rakam 4 bin 320 liraydı. Yani ödeyeceği rakamın 4 katından daha fazla ödeme yapmak zorundaydı. Şimdi bu borcu peşin yatırabilse bin lira olarak, 5 yıla kadar taksitlendirirse de bin 295 lira olarak ödeyecek. Bu borç hukuki yollardan tahsil edilseydi, vatandaşın bin liralık borcu 7-8 katı daha artacaktı.