BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Yıldırım yarım asırlık rüyayı anlattı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığının 2013 yılı bütçesini sunan Yıldırım, neler yaptıklarını anlattı.

Abone ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, tamamlanan Ankara-Konya ve Ankara-Eskişehir hızlı tren projelerini yarım asırlık rüya olarak niteledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, inşa edilen bölünmüş yol uzunluğunun 16 bin kilometre kareye ulaştığını belirterek, ''Yapılan bu bölünmüş yolların yakıt ve zaman tasarrufu katkısı 14,4 milyar lirayı aşmaktadır'' dedi.

Bakan Yıldırım, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığının 2013 yılı bütçesini sundu.

Yıldırım, ulaştırma ve haberleşmenin; sanayi, tarım, turizm gibi sektörlerin altyapısını oluşturarak, ekonomik gelişme yanında köy-kent entegrasyonunu, kültür birliğini ve dengeli nüfus dağılımı gibi birçok sosyal faydayı da sağlayan önemli fonksiyonlara sahip stratejik bir sektör olduğunu söyledi.

2013 yılı için Bakanlık Merkez ve bağlı kuruluşlarının  bütçe teklifinin toplamının 19 milyar 182 milyon lira olduğunu ifade eden Yıldırım, şehir içi metro yatırımları da dahil olmak üzere toplam yatırımlara ayrılan kısmının 8,5 lirayı bulduğunu vurguladı.

2013 yılı için Bakanlık merkezi ile bakanlığa bağlı ilgili, ilişkili kurum ve kuruluşların yatırım ve diğer harcamaları ile birlikte bakıldığında toplam bütçe büyüklüğünün 35 milyar liraya ulaştığını anlatan Yıldırım, bunun da 14 milyar 436 milyon liralık kısmının doğrudan yatırım ödeneği olarak ayrıldığını anımsattı.

Ulaştırma yatırımlarının yüksek finansman ihtiyacı yanında, fiziki zorlukları, çeşitli sürprizleri olan ve uzun yıllar alan projelerin bulunduğu bir sektör olduğunu vurgulayan Yıldırım, birçok engellerle karşılaşılan Ankara-İstanbul Hızlı Demiryolu, Marmaray geçişi gibi büyük demiryolu projelerinde ise son aşamaya gelindiğini hatırlattı.

YARIM ASIRLIK RÜYA

Türkiye'nin, Avrupa'da 6'ıncı, dünyada ise 8'inci Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğine geçen ülke haline gelmesinin tesadüf olmadığına işaret eden Yıldırım, ''Ankara-Eskişehir hattından sonra, yapım itibariyle dünyanın en hızlı, en ekonomik Yüksek Hızlı Tren güzergahı olan Ankara-Konya hattı, tamamen Türk mühendis ve girişimcilerinin, Türk işçilerinin alın ve akıl teriyle inşa edildi ve hizmete verildi. Halkımızın yarım asırlık rüyası gerçekleştirildi'' dedi.

İstanbul, Bursa, Yozgat, Sivas, İzmir, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, Afyon, Uşak ve Manisa'yı hızlı trene kavuşturmak için yoğun şekilde çalıştıklarını belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

''Dünyada örnek gösterilen ve 'Türk Modeli' diye anılan havaalanlarımız, uzmanların tahminlerini altüst eden havayolu taşımacılığımızdaki gelişmeler, boğazı demiryolu ve karayoluyla geçen tüp geçit projelerimiz ve her ilimizi bölünmüş yol ile birbirine bağlayan karayollarımızın başarısı işte bu kararlı ve planlı çalışmalarımızın sonucudur.

Sadece 6 ilini bölünmüş yol ile bağlayan Türkiye'den, bugün 74 iline bölünmüş yol götüren, hızlı demiryolunu birçok iline yayma çabasında olan bir Türkiye'ye geldik.

İnşa ettiğimiz bölünmüş yol uzunluğu 16 bin kilometreye ulaştı. Yapılan bu bölünmüş yolların yakıt ve zaman tasarrufu katkısı 14,4 milyar lirayı aşmaktadır. Ayrıca sağladığı konfor ve can güvenliğinin bedeli maddi olarak değerlendirilemez, ölçülemez.

2003 yılında yurt dışında 60 noktaya uçuyor iken, bugün yurt dışında 92 ülkede 192 noktaya uçuyoruz. Nokta sayısı itibariyle dünyada ilk 10 ülkesi içine girdik. AB'de 3. havayolu, dünyada 10. sıraya geldik.

Denizcilikte 22,5 milyon DWT'luk filo kapasitesi ile dünyada 15. sıraya geldik, kara listedeki denizciliğimiz, 5 yıldır artık beyaz listede yer alıyor.''

TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜNÜ REKABETE AÇTIK

Haberleşme sektörüne bakıldığında da çarpıcı gelişmelerin görüldüğünü kaydeden Bakan Yıldırım, telekomünikasyon sektörünü rekabete açtıklarını, şimdi sektörde 645 lisans ve 406 işletmeci faaliyet gösterdiğini açıkladı. 2003'te 23 milyon GSM abonesi bulunurken, bugün 68 milyon GSM abonesine ulaşıldığını anlatan Yıldırım, ''Genişbant erişim yoktu, şimdi 20 milyon civarında abone var. 3G abonesi 40 milyona ulaştı'' diye konuştu.

İletişim alt yapısının dünyada 12'inci Avrupa'da 5'inci sıraya yükseldiğini belirten Yıldırım, 57 kurumun ve yaklaşık 484 adet hizmetin e-Devlet kapısından verir hale getirdiklerini söyledi. Yıldırım, e-Devlet kapısında 13,7 milyon kayıtlı kullanıcı bulunduğunu ifade etti.

PTT işyerlerini yenileyerek çağdaş bir çehreye kavuşturduklarını ve yaygınlaştırdıklarını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Üçte ikisi dağlık ve engebeli olan ülkemizde, coğrafi zorluklara ve iklimsel şartların olumsuzluğuna sığınmadık. Tünel yaptık, viyadük yaptık, demiryolu yaptık, bölünmüş yol yaptık, havaalanı yaptık, liman yaptık, fiber kablo döşedik, uydu fırlattık. Büyük Atatürk'ün emrine uyduk. Türk milletine ve çalışanımıza güvendik ve çalıştık.

Ülke insanımızı layık olduğu yaşam seviyesine çıkarmaya ve AB standartlarına uygun, modern bir ulaştırma ve haberleşme hizmet ile tanıştırmaya gayret ettik, ediyoruz.'