BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Yıldırım uzay mekiği için tarih verdi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ulaşım alanında hedeflenen planları anlattı.

Abone ol

Bakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin elde edeceği teknolojik birikimle 2035'te uzay mekiği çalışmalarına katılan bir ülke haline geleceğini açıkladı.

2035'TE UZAY MEKİĞİ

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası'nda yaptığı konuşmada, "Elde ettiğimiz teknolojik birikimle birlikte, Türkiye 2035'te uzay mekiği çalışmalarına katılan bir ülke haline gelecek" dedi.

10 YIL İÇİNDE KENDİ UÇAĞINI ÜRETECEK

Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içinde kendi uçağını, tamamen yerli trenini, her boy gemi makinalarını yapabilecek hale geleceğini anlatan Yıldırım, uydu ve uzay konusunda yerli teknolojiye sahip, dışa bağımlılığı tamamen sona eren Türkiye'nin hep beraber görüleceğini söyledi.

2035 hedeflerine de değinen Bakan Yıldırım, elde edilen teknolojik gelişimle birlikte Türkiye'nin uzay mekiği çalışmalarına katılabilen, derin uzay araştırmaları yapabilen, aya gözlem uydusu gönderebilen, uzaya güneş panelleri göndererek elektrik elde edip bunu dünyada radyo frekanslarıyla indirebilen teknolojiyi kullanabileceğini kaydetti.

DEMİRYOLU AĞI 25 BİN KM

Bakan Yıldırım'ın konuşmasında öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

"Gelecek 10 yılda ulaştırma alanında ağırlıklı yatırım demiryollarına yapılacak, 2023'te demiryolu ağımız 25 bin kilometreye çıkacak"

UÇAK SAYISI

"Havayolu sektöründe Türkiye'nin filosunda 371 uçak bulunuyor, bu sayı 10 yıl sonra 750'ye çıkacak ve havayolunu kullanan yolcu sayısı 2023'te 350 milyona ulaşacak"

"Uçak biletlerinde tavan fiyat çalışması tamamlandı, muhtemelen bayram sonrasında yürürlüğe girer"

İNTERNET ABONA SAYISI

"Genişbant internet abone sayısı 10 yıl sonra 60 milyona ulaşmasını hedefliyoruz. Haberleşme sektörünün cirosu 2023'te 160 milyar dolara ulaşacak."

Türkiye’nin büyüdüğüne dikkat çeken Yıldırım, demiryolu ulaşımında bugün 12 bin 8 kilometre yol ağının olduğu ve 10 yıl içerisinde en ağırlıklı yatırımın demiryolu ulaşımına yapılacağını ifade etti. Yüksek hızlı trende bugün 888 kilometre yol ağının olduğunu açıklayan Bakan Yıldırım, 2023 hedeflerinde ise hızlı ve yüksek hızlı tren ağının daha da artacağını söyledi.

Havacılık ve uzay sanayisinde 10 yıl önce 162 uçak olduğunu, bugün ise gelinen noktada 371 uçak olduğunu belirten Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

“Havayolu ulaşımında bugün yolcu sayısı 131 milyona ulaşmıştır. 2003 yılında engelsiz havalimanı yokken, bugün gelinen noktada 12 engelli havalimanı var. Tersane kapasitesi bugün 3.67 milyonken, 10 yıl sonra bu rakamı 10 milyonluk kapasiteye ulaştıracağız. Bilişim sektörü cirosuna baktığımız zaman 2013 yılında 47.7 milyar dolar ve 10 yıl sonra 160 milyar doları hedefliyoruz. İnternet kullanımı bugün yüzde 47.4 iken bu seviye 2023 yılında yüzde 80 seviyesine ulaşacak. Yani 10 yıl sonra artan nüfusu da katarsak nüfusun yüzde 80’i internet kullanacak. PTT bank sayısına bakacak olursak bugün 2 bin 746 bank sayısı var. 10 yıl sonra ise PTT Bank hizmeti vermeyen kalmayacak."

10 yıl içinde yapılan çalışmaları da değerlendiren Bakan Yıldırım, şunları söyledi: “Otoyollarda manuel geçiş sona erdi ve otomatik geçiş sistemini devreye soktuk. YHT ile Türkiye’yi buluşturduk ve YHT demiryolu projelerimiz devam ediyor. Ankara Metrosu önümüzdeki yılbaşında bitecek ve hizmete açacağız.”Uçak biletlerinin pahalı olması nedeniyle tarife çalışmaları yaptıklarını sözlerine ekleyen Yıldırım, “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü çalışmalar yaparak, 1 yıl boyunca iç hat uçuşlarında ortalama fiyat çıkardılar. Havayolu şirketleri ile görüşmeler yapıldı ve karar aşamasına gelindi. Uçuş rezervasyonları önceden yapıldığı için ve internetten bilet alımı önceden gerçekleştiği için uygulama bayram sonunda yürürlüğe girecek. Bizim için önemli olan vatandaşın mağdur olmaması. Fırsatçılığın önüne geçmek için bu uygulamayı getireceğiz” diye konuştu.