BIST 9.891
DOLAR 35,36
EURO 36,54
ALTIN 3.025,96
HABER /  GÜNCEL

Yılanları düşman bellemeyin çünkü...

Aslında doğa için yılanlar vazgeçilmez. Besin zinciri içindeki yeri kadar çevre açısından da çok faydalılar.

Abone ol

Türkiye Herpetoloji Derneği Başkanı, Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, yılanların besin zinciri içinde önemli yer tuttuğunu belirterek, "Daha sağlıklı bir çevre için yılanların öldürülmemesi, dostane ilişki içinde bulunulması gerekiyor" dedi.

Prof. Dr. Olgun, havaların ısınmasıyla birlikte kış uykusundan kalkan hayvanların da doğada görülmeye başladığını söyledi.

Kış uykusundan uyanan ve en çok korkulan hayvanlar arasında yılanların bulunduğunu ifade eden Olgun, dünyada yaklaşık 3 bin 400 yılan türü olduğunu, bunlardan 56'sının Türkiye'de yaşadığını kaydetti.

BESİN ZİNCİRİNDE ÇOK KIYMETLİLER

İnsanoğlunun yılanlara hiçbir zaman dost olarak yaklaşmadığını, öldürmeye, zarar vermeye kalkıştığını belirten Prof. Dr. Olgun, "Kış uykusundan uyanan yılanlar beslenme ve üremek için yer ararken, insanlarla karşılaşma olasılığı yükseliyor. Yılanlar besin zinciri içinde önemli bir yer tutuyor. Yaşadıkları bölgelerde insanlara zarar değil fayda sağlıyor" diye konuştu.

YILAN İNSANDAN KORKAR

Yılanların tehlike hissetmediği sürece saldırmasına çok nadir rastlanılabileceğini bildiren Prof. Dr. Olgun, bu hayvanların aslında insanlardan korktuklarını ve karşılaştıklarında da uzaklaştıklarını belirtti.

Prof. Dr. Olgun şöyle devam etti:

"Bağ, bahçe, tarla işlerinin başladığı bugünlerde yılanlarla sıkça karşılaşılabilir. Yapılması gereken onları rahatsız etmemek, hatta görmezlikten gelmek. Tarlalara zarar veren farelerin ve diğer kemiricilerin yok edilmesini sağlayan yılanların öldürülmesi doğru değil. Daha fazla ürün elde etmek, daha sağlıklı bir çevre için yılanların öldürülmemesi, dostane ilişki içinde bulunulması gerekiyor. Türkiye'nin değişik bölgelerinde yılanlarla ilgili yıllardır araştırma yaptık, şimdiye kadar da hiçbir zarar görmedik."

Prof. Dr. Olgun, yılanların üremesine yönelik yürüttükleri çalışma kapsamında Çanakkale'de bir kuyuda buldukları yılanları laboratuvara getirdiklerini ve yaşamlarını fazla etkilememek için doğal bir ortam oluşturmaya çalıştıklarını anlatarak, bu incelemenin tamamlanmasının ardından hayvanları doğaya bırakacaklarını söyledi.