YGS cevap kağıtları yayınlandı ancak adaylar sonuçlara nasıl itiraz edeceklerini bilmiyor. ÖSYM ise eleştirilerin hedefinde.
Abone olÜniversiteye girişte ilk aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın YGS soru ve cevap anahtarlarını yayınlamadığı için tepki toplayan ÖSYM, sınav sonuçlarını açıklanmasının ardından skandal bir uygulamaya imza attı.
Adayların puan ve sıralamaları osym.gov.tr internet adresinden paylaşan ÖSYM, doğru ve yanlış yanıtların kontrolü için her adaya ait optik sınav kağıdını aynı adresten yayınladı. Adayların sonuçlara itiraz edebilmesi için yapılan bu açıklama aslında hiçbir anlam ifade etmiyor. Çünkü herhangi bir adayın sadece kaçıncı soruda hangi şıkkı işaretlediğini görebildiği optik kağıda dayanarak, puanına itiraz etmesi mümkün değil.
6 GÜN SONRA YAYINLANDI
ÖSYM, YGS sonuçlarını geçtiğimiz cumartesi günü yerel seçimlere 1 gün kala yayınlamıştı. Adayların puan ve sıralamalarını internet sitesinden duyuran ÖSYM, sınav cevap kağıtlarıyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:
"23 Mart 2014 tarihinde yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (2014 YGS) ait cevap kağıtlarının görüntüleri ile cevap anahtarları sınava giren adayların kendi cevap kağıtlarını inceleyebilmeleri amaacıyal 29 Mart 2014 günün saat 20.00'den itiraben erişime açılacaktır.
Milliyet sinin haberine göre, açıklamanın ardından siteye yüklenen cevap kağıtlarını incelemek isteyen adayar, sadece optik cevap kağıtlarının taranmış kopyalarıyla karşılaştı. Herhangi bir adayın sadece kaçıncı soruda hangi şıkkı işaretlendiğini görebildiği optik kağıda dayanarak itiraz etmesi ise mümkün değil.
Ayrıca adayın sorulara verdiği yanıtlarla, ÖSYM'nin doğru kabul ettiği yanıtların karşılaştırılmasıda bu yolla imkansız. Cevap anahtarları da yayınlanmadığı için adayın örneğin matematik testinin 12. sorusunu ve kendi işaretledği şıkkın ne olduğunu hatırlaması bile kağıda itiraz etmesi için yeterli değil.
İTİRAZ ÜCRETİ DE TEPKİ NEDENİ
YGS sonuçlarına itirazların, sonuçların açıklandıktan sonraki 15 gün içinde yapılması gerekiyor. Ancak bu durumda adayların neye göre itiraz edeceği bilinmiyor. ÖSYM'ye yapılacak itirazların bedelinin de 50 TL olması tepki topluyor.