BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,66
ALTIN 2.965,33
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YGS'de hatalı soru iptal edildi!

Danıştay, 2011 yılında yapılan Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı'ndaki (YGS) bir matematik sorusunu yanlış olduğu gerekçesiyle iptal etti

Abone ol

ADANA’da ikinci üniversiteyi okumak için 2011’de Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı’na (YGS) giren Dr. Hülya Gül Şahin, matematik sorularından birinin yanlış olduğu iddiasıyla başlattığı hukuk savaşını kazandı.

Eşi ile birlikte kurduğu dershanede yöneticilik ve işyeri hekimliği yapan Hülya Gül Şahin, 27 Mart 2011’te YGS’ye girdi. Sınavda matematik bölümündeki 7’nci sorunun doğru cevabını yanıt şıkları arasında bulamayan Hülya Gül Şahin, sorunun yanlış olduğu iddiasıyla Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’na (ÖSYM) itiraz dilekçesi verdi. Ancak itirazı kabul edilmeyince, Ankara 11’nci İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Bu davası da reddedilen Şahin, bu kez Danıştay’a itiraz etti.

Danıştay’da itirazı kabul edilen Şahin, Ankara 11. İdare Mahkemesi’ne başvurarak sorunun iptalini istedi. 3 yıl süren davanın ardından bilirkişi raporu sonucunu inceleyen mahkeme heyeti, ’x.(10!) çarpımı bir pozitif tam sayının karesi olduğuna göre x’in alabileceği en küçük değer kaçtır’ sorusunu seçeneklerde cevabı bulunmadığı gerekçesiyle iptal etti. Kendisinin girdiği YGS sonrası ilk tercihi olan Açık Öğretim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği bölümüne yerleştiğini söyleyen Şahin, mücadelesini sınavı birkaç puanla kaybeden öğrencilerin hakkını savunmak için verdiğini belirtti.

TAZMİNAT DAVASI AÇILABİLİR

Sınav sorularının açıklanması gerektiğini savunan Şahin şunları söyledi:

"Barajın 180 puan olduğu sınavda, iptal edilen sorunun 2 puan olduğunu kabul etseniz, binlerce öğrenci bu yüzden 2011’de 2’nci sınava giremedi. Binlerce öğrenci öncelikli tercihlerine gidemedi. Bu yüzden herkesin tazminat davası açma hakkı doğdu. Ayrıca son dönemde yapılan sınavların sorularının açıklanmayacağı belirtiliyor. Eğer benim girdiğim sınavdaki sorular açıklanmasaydı, sorulan soruların doğru mu, yoksa yanlış mı olduğunu anlayamayacaktık. Bu yüzden sınav soruları mutlaka açıklanmalıdır."

GÜZEL BİR ÖRNEK OLDU

Davanın herkesin hata yapılabileceğini ve hataların hukuk yoluyla tamirinin olabileceğinin güzel bir örneği olduğunu kaydeden Dr. Hülya Gül Şahin, "Bu sürecin insanların gerçeğe ulaşma, özgürlüklerine ve haklarına sahip çıkma adına bir mücadele örneği olduğunu düşünüyorum ve bu düşünceye sahip tüm insanların umut ve gayretlerine de katkı sunmasını arzuluyorum" diye konuştu.