BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,35
ALTIN 2.929,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YGS'de başarı için bunlara dikkat!

Sınav maratonunun ilk ayağı YGS'ye 18 gün kaldı. Uzmanlar bakın ne diyor?

Abone ol

Sınav maratonunun ilk ayağı YGS'ye 18 gün kaldı. Eğitim uzmanları "YGS bilgi ölçme kadar zaman planlamasını da test edecek. Bunun için sorularla inatlaşmayı bırakarak zamanınızı iyi kullanmaya çalışın" diye uyarıyor.

Star gazetesinin haberine göre, bu yıl ikinci kez uygulanacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) katılacak 1 milyon 100 bin adayın konu eksiklerini gidermek ve çok sayıda test çözmesi için sadece 18 günü kaldı. Eğitim uzmanları, adayları bu yoğun çalışma temposunun içindeyken, zaman planlamaları yapmaları konusunda da uyarıyor.

ZAMANINIZI VERİMLİ KULLANIN

Adaylar YGS'de konulara ait temel bilgilere sahip olmanın yanında, okuduğunu anlama, basit işlem alışkanlıkları, zihinsel becerilerin ölçülmesi ile temel kavram ve ilkelerle düşünmeye yönelik sorularla karşılaşacak. Stratejik davranan adayın başarılı olacağı sınavda, çözüm becerisi kadar, bu sorulara ayrılan sürenin verimli ve planlı kullanılması da önem kazanıyor.

HIZLI CEVAP HATA RİSKİNİ ARTIRIR

LYS'ye yüzde 40 etkisi olan YGS'de bir adım öne geçmek için zamanı dengeli kullanmak gerekiyor. Sınavda verilen 160 dakikada zaman kazanma düşüncesiyle soruları çok hızlı cevaplamanın hata yapma ihtimalini yükselttiğini belirten uzmanlar "Adaylar yaptıkları yanlış cevaplardan dolayı puan kazanmaz, tam tersine puan kaybeder. Ama sorulara karşı aşırı seçici olmak her soru üzerinde gereğinden fazla zaman harcamak da yapılabilecek diğer sorulara zaman ayırmayı sınırlandıracaktır" diyor.

SORU-SÜRE DENGESİNİ İYİ KURUN

En uygun stratejinin hız ile isabet arasında denge kurmaktan geçtiğini de vurgulayan eğitimciler "Sorularla inatlaşarak, bir soru üzerinde uzun zamanlar kaybetmek yerine, çözülemeyen soruları atlamak ve zaman kalırsa ona geri dönek en doğru yöntemdir. Adayların sınava hazırlanırken kalan kısa sürede yapmaları gereken en önemli şey soru çözme ve zaman dengelerini kurmaları ve bu sayede kendi biyolojik saatlerini ayarlamalarıdır" diye uyarıyor.

Ayrıntılarla dikkatinizi dağıtmayın

KPSS ve üniversite giriş sınavında geçen yıl yaşanan kopya olaylarının bir daha yaşanmaması için ÖSYM bir dizi önlem aldı. Bu önlemlerden biri de adayların sınav salonlarına saatleriyle girmemesi oldu. Bu yeni uygulamaya göre öğrenciler yanlarında saat bulundurmayacak, sadece ÖSYM tarafından sınıf ve salonuna asılı saatleri kullanılacak.

BOL PRATİK YAPIN

Bu yeni düzenleme nedeniyle adayın biyolojik saat ayarlamasının iki kat önemli hale geldiğini belirten uzmanlar "Adayların sınav salonunda kendini rahat hissetmesi, sürekli duvar saatinden kaç dakika geçtiğini ya da kaldığını takip etmemesi için her soru başına belirledikleri süreye sadık kalmalılar. Bunun denetimini kendi içlerinde yapmak için de sınava kadar geçen sürede test çözerken bunun pratiğini yapmalılar" diyor.

FELAKET SENARYOLARINDAN UZAK DURUN

Sınava az bir zaman kala adayların panik oldukları ve bu nedenle de çalışma motivasyonlarının düştüğünü belirten eğitimciler, öğrencilere motivasyon kazandıracak altın öneriler hazırladı. Adayın kendisinin ve yapabileceklerinin farkında olmasının en önemli rahatlatma adımı olacağını söyleyen uzmanlar, felaket senaryolarından da uzak durmaları gerektiğini belirtiyor. İşte sınava hazırlanırken motivasyonu arttırmanın ipuçları:

• Kendinize güvenin.

• Başarınızın farkında olun.

• Planlı ve yeterince çalışın.

• Rekabete girmeyin.

• Dersler dışında kendinize de vakit ayırmaya çalışın.

• Kazanamazsam ihtimalini düşünüp, felaket senaryoları yazmaktan vazgeçin.

• Yeterince uyuyun spor yapın ve düzenli beslenin.

• Sizi dersten alıkoyan faktörleri tespit edin ve geçici olarak onlardan uzaklaşın (televizyon ve bilgisayar olabilir).

• Yaptığınız fedakarlıkların size geri dönüşünün olacağını unutmayın.

• Kaygılı arkadaşlarınızla olabildiğince az görüşün.

• 'Bir tek şansım var' düşüncesinden kaçının.

• Fiziksel yorgunluğun aşırıya kaçmamasına dikkat edin.

• Sınava çalışmayan arkadaş çevresinden mümkün olduğunca uzak kalmaya çalışın.

• Evde uygun olmayan çalışma ortamları varsa ailenizle konuşarak durumu düzeltin.

• Kolay ulaşılan ve uzun zaman harcanan kitle iletişim araçlarından uzak kalın.