ÖSYM bu yıl YGS sorularını açıklamama kararı aldı. Yüzde 20'si verilen soruların dışında kim sınavdaki soruyu paylaşırsa bu suç sayılacak.
Abone olSınav sorularını ‘gizli bilgi’ kapsamına sokan ÖSYM, YGS sonrası kendisi tarafından açıklananların dışındaki soruları paylaşan kişi ve siteler hakkında suç duyurusunda bulundu
Bu yıl ilk kez üniversite sınav sorularını açıklamama kararı alan ve Bilgi Edinme Kanunu ile bile soruların öğrenilmesini yasaklayan ÖSYM, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonrası, kamuoyuna açıklanan sorular haricindeki soruları “gizlilik kararına” rağmen paylaşan bazı kuruluşlar ve web siteleri hakkında suç duyurusunda bulundu.
5 YILI KADAR HAPİS VAR
Sınavdan sonra “akılda kalan” soruların, adaylar tarafından sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılmasının suç olduğunu bildiren ÖSYM, söz konusu suçun cezasının “2 yıldan 5 yıla kadar hapis” olduğuna dikkati çekti.
AKLINIZDA KALAN SORU BİLE SUÇ SAYILIYOR
ÖSYM’nin bu açıklaması, cezanın kaynağının ne olduğu konusunda soru işaretlerine yol açtı. ÖSYM’nin Teşkilat Kanunu’nda yer alan ve önceki yıllarda soruları sızdıranlara ve sınavdan önce temin edenlere karşı uygulanan “gizli bilgileri temin” kapsamına sınava giren adayların akıllarında tuttukları soruları da dahil ettiği anlaşıldı.
Buna göre, akılda tuttuğu soruları paylaşan üniversite adayları, neredeyse devlet sırrını ifşa edenlerle benzer cezalar alabilecek.
2 MİLYON KİŞİ POTANSİYEL SUÇLU
TCK’da, devletin güvenliği ile ilgili gizli bilgileri temin edenlere 3 yıl ila 8 yıl hapis öngörülürken, girdiği sınavın sorusunu paylaşan aday da 5 yıla kadar hapis cezası alabilecek. 2 milyonu aşkın adayın girdiği sınavda okuyup yanıtladığı soruların sadece idari kararla bu kapsama alınabilmesi ise yeni bir tartışma başlattı.
YGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK (TIKLAYIN)
SINAV SORULARI GİZLİ BİLGİ OLDU
ÖSYM Başkanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un, “sınav güvenliği”ni düzenleyen 9. maddesinde, “Soru havuzundaki sorular hiçbir koşul altında kısmen ya da tamamen üçüncü şahıslara verilemez. Sorular ve cevapları, yapılan sınav sona erdikten sonra Yönetim Kurulu kararına istinaden açıklanabilir” ifadeleri yer alıyor.
Aynı maddede, geçtiğimiz ağustos ayında yapılan kanuni düzenlemeye kadar, “Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun hükümlerinin saklı olduğu” belirtiliyordu. Yapılan düzenleme ile ÖSYM tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar Bilgi Edinme Kanunu kapsamından çıkarıldı.
Soruları açıklamama ve sonraki yıllarda kullanma kararı alan ÖSYM’nin bu adımı atarak, yapılan sınav sorularını da “gizli bilgi” kapsamına soktuğu anlaşıldı.
YGS 2014 TÜRKÇE SORULARI VE CEVAPLARI ÖSYM TIKLA
YGS 2014 MATEMATİK SORULARI VE CEVAPLARI ÖSYM TIKLA
YGS 2014 FEN BİLGİSİ SORULARI VE CEVAPLARI ÖSYM TIKLA