BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YGS sonuçları ÖSYM açıklaması Bir ilk!

YGS sonuçları için ÖSYM tarafından yapılan açıklama önceki yıllardan farklı olarak ‘basın açıklaması dili’ değiştirilmiş olarak verildi İşte o açıklama...

Abone ol

2015 YGS sonuçlarını açıklayan ÖSYM 2015 YGS sınavıyla ilgili kritik bir açıklama yaptı ÖSYM bu yıl YGS sonuçlarını açıklarken bir ilke imza attı

ÖSYM bu yıl, daha önceki yıllarda yaptığı gibi sadece sayısal bilgiler vermedi, sayısal verilerin yanında ‘basın açıklaması dili’ni değiştirdi.

ÖSYM 6 GÜNDE AÇIKLADI!

2014’te YGS sonuçlarını 6 günde açıklayan ÖSYM, bu yıl süreyi 4 güne indirdi. 15 Mart Pazar günü saat 12.40’ta YGS’den çıkan adaylar 19 Mart Perşembe günü saat 13.00’te sınav sonuçlarını öğrenmeye başladı. Sonuçları hızlıca açıklayan ÖSYM, basın açıklaması dilinde de değişiklik yaptı.  

ALİ DEMİR'İN VEDA YAZISI MI?

Hürriyet'in haberine göre, 4 yılda yapılan çalışmaların ‘sınav güvenliği ve sonuçların açıklanmasında’ etkili olduğunun vurgulandığı açıklama, görev süresi 29 Mart’ta sona eren Prof. Dr. Ali Demir’in ‘veda yazısı’ olarak da yorumlanıyor.

YÖK tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderilen ÖSYM başkan adayları listesinde Demir’in adı geçmiyor.

ali-demir-ygs-aciklama-osym.jpg

Hürriyet'in haberine göre ‘Özverili çalışma ve takım ruhunun sınav sonuçlarının kısa sürede açıklanmasında etkili olduğunun' altının çizildiği açıklamada Merkez internet sitesinden yapılan açıklamada, ‘yaratılmak istenen spekülasyonlar’ olduğu, bu çabaların boşa çıktığı ifade edildi.

İŞTE O AÇIKLAMA:

“15 Mart 2015 tarihinde saat 10.00’da başlayarak yapılmış olan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (2015-YGS) girerek sonuçlarını bekleyen 1 milyor 987 bin 484 aday ve ailelerinin heyecanlı bekleyişini en kısa sürede bitirebilmek amacıyla tüm ÖSYM personeli, sınavın yapıldığı tarihten bu yana büyük bir özveri ile çalışarak sınav sonuçlarını 19 Mart 2015 tarihinde açıklama aşamasına getirdi


Yaklaşık 6 ay boyunca, sınavda sorulacak soruların oluşturulmasından, sınav sonrasında sonuçların açıklanmasına kadar geçen süre içerisinde her anı dakika dakika planlanmış olan bu süreç hak ve adalet ölçüsünde, sorunsuz ve büyük bir başarı ile planlandığı gibi tamamladı ve değerlendirme süreci sonlandırıldı. Her cevap kâğıdı optik okuyucularda iki kere okundu ve kontrol edildi. Adaylarımız, toplam 171 sınav merkezinde, 7 bin 31 sınav binasında, 109 bin 393 sınav salonunda, 314 bin 816 sınav görevlisinin nezaretinde 160 dakika boyunca bilgilerini cevap kâğıtlarına işaretlemişlerdir. Sınavın başarı ile sonuçlandırılmasında tüm adaylarımızın, velilerimizin, vatandaşlarımızın, medya mensuplarının anlayışları ve yapıcı tutumları büyük önem arz etti.

Özellikle; sınav sürecinin performansını arttırmak üzere ÖSYM tarafından son 4 yıl içerisinde geliştirilmiş olan sistemler, yöntemler eksiksiz ve sorunsuz olarak uygulandı.
Sınav merkezlerinde oluşturulan Sınav Koordinasyon Kurulları tüm ilgili kurum ve kuruluşların büyük bir uyum içerisinde çalışmasını sağladı, bu da sınav güvenliği ve konforuna önemli bir katkı üretti.
Adaylarımızın sınav kuralları hakkında bilgilendirilmesi çalışmaları meyvesini verdi ve adaylarımız ÖSYM sınav uygulama ilkeleri ile büyük bir uyum içerisinde oldular.

Adayların sınav başvurularını zamanında yapmış olmaları sınav sürecinde gecikmelerin önüne geçti.
ÖSYM’nin oluşturduğu Sınav Koordinasyonunda görevli akademisyen ve öğretmenlerimizin sınav günü görevlerini yerine getirme konusunda özverili olmaları ve sınavın kurallara uygun olarak yürütülmesine büyük destek vermeleri, sürece önemli bir katkı üretmiştir.

Merkezde; sınav evrakının basım evinden alınarak sınav merkezlerine gönderildiği andan, tekrar ÖSYM’ye dönüşüne kadar her adımı izlendi ve sınav günü sınav binalarında sınav salonlarında oluşan sorunlara anında çözümler üretildi.

Sınav salonlarının büyük bir kısmının kamera ile izlenmesi nedeni ile sınavın yürütülmesi büyük bir titizlikle sağladı ve kayıtlar tutuldu.

Sınavın tamamlanmasından sonraki süreçte bazı kötü niyetli çevrelerce sınavın güvenliği hakkında yaratılmak istenen spekülasyonlar boşa çıktı.

ÖSYM’nin tüm birimlerinde oluşturulmuş olan TAKIM RUHU sonuçların çok kısa bir süre içerisinde açıklanması ile bir kez daha kendisini gösterdi. Sürecin bu kadar hızlı yürütülmesine destek veren tüm ÖSYM çalışanlarına, Sınav Koordinasyon Kurulu Başkanları Rektörlerimize ve diğer üyelerine, Sınav Koordinatörlerimize, ÖSYM Temsilcilerimize, Engelli Temsilcilerine, Bina Sınav Sorumlularına, Bina Yöneticilerine, Salon Başkanı ve Gözetmenlere, Engelli Salon Görevlilerine, Nakil ve Koruma Görevlilerine, Kolluk kuvvetlerine ve bu süreçte işbirliği içinde olan tüm kamu kurumlarına verdikleri destekten dolayı teşekkür ederiz.

ÖSYM SINAV SORULARININ VE CEVAP KAĞITLARININ GÖRÜNTÜSÜNÜ ERİŞİME AÇTI

YGS sonuçlarının açıklanmasının ardından ÖSYM, sınav sorularının tamamını ve cevap kağıtlarının görüntüsünü de adayların erişimine açtı. Ancak soruların kişisel ya da toplu paylaşımı, basımı, yayımı, dağıtımı yasak.

Paylaşanlar hakkında yasal işlem başlatılacak. Adaylar 10 gün boyunca soru kitapçığı ve cevap anahtarlarını internet üzerinden girebilecek.

İşte ÖSYM’nin o açıklaması şöyle:

“Yargının sınavda sorulmuş sorulara erişim konusunda vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararını uygulamaya yönelik olarak ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından alınan karar gereği; 2015-YGS’de sorulan soruların (160 soru) alanlar gözetilerek rastgele seçilen yüzde 20’si (32 soru) sınav tamamlandıktan hemen sonra hiçbir telif bedeli talep edilmeksizin ÖSYM’nin İnternet sitesinden kamuoyunun ve ilgililerin erişimine açıldı. Ayrıca bilgi edinme amaçlı olarak, 2015-YGS’de ve 2014-YGS’de sorulan soruların tamamı, sınava giren adayların cevap kâğıdı görüntüleri ve cevap anahtarları ile birlikte, sınav sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra ve 10 gün süreyle, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (https://ais.osym.gov.tr) üzerinden TC Kimlik Numaraları ve kişisel şifreleri ile erişimine açılacaktır. Yüzde 80 oranındaki bu kısma ait telif hakları bedelli ya da bedelsiz olarak hiç bir kişi veya kuruluşa devredilmeyecek ve bu soruların kişisel ya da toplu her türden paylaşımı (basımı, yayımı, dağıtımı) yasak olacak, paylaşanlar hakkında 5846 sayılı Kanun kapsamında yasal yollara başvurulacak.”