BIST 9.473
DOLAR 34,55
EURO 35,99
ALTIN 2.998,66
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YGS sınavı için müthiş tüyolar!

Milyonlarca öğrencinin ter dökeceği YGS sınavı için uzmanından öğrencilere müthiş tüyolar. Sizde daha rahat sınav için bu yolları deneyin

Abone ol

YGS' de 1 milyon 692 bin 345 aday 27 Mart'ta ter dökecek. Uzmanlar, "Soruyla inatlaşmayın, karmaşık soruları atlamayın, strateji geliştirin, ipuçlarını iyi değerlendirin, doğal beslenin" tavsiyesinde bulunuyor...

İki aşamalı sınavlarının ilkini oluşturan YGS'de 1 milyon 692 bin 345 aday 27 Mart'ta ter dökecek. Adaylar bu sınavda konulara ait temel bilgilere sahip olmanın yanında, okuduğunu anlama, basit işlem alışkanlıkları, zihinsel becerilerin ölçülmesi, temel kavram ve ilkelerle düşünmeye yönelik sorularla karşılaşacak. YGS'nin önemine dikkat çeken FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, adaylara puan artırmanın püf noktalarını anlattı. "Sınavda stratejik davranan adaylar daha başarılı olacak, gerekli bilgi ve beceriye sahip olduktan sonra uygulanacak stratejilerle rakiplerine üstünlük sağlayabilecek" diyen Ardıç, önerilerini şöyle sıraladı:

Önce sayfalan gözden geçirin

"Sınav başlamadan önce birkaç saniyeyi o bölümün yer aldığı sayfalan hızla gözden geçirmede fayda var. Yapılacak böyle bir işlemle testin yapısı ve sorulardaki nitel ve nicel değişiklikleri kavramaya karşı hazır olmayı sağlayacaktır. Sınav süresi 160 dakikadır. Verilen süreyi dengeli kullanmak için hız ile zaman arasında denge kurulmalı. Zaman kazanma düşüncesiyle soruları çok hızlı cevaplamak hata yapmak ihtimalini yükseltir. Sorulara karşı aşırı seçici olmak, her soru üzerinde gereğinden fazla zaman harcamak yapılabilecek diğer sorulara zaman ayırmayı sınırlandıracaktır. En uygun olanı ise hız ile isabet arasında denge kurmaktır. Soruya kendi mantığımıza göre değil, sorunun mantığına göre yaklaşmak gerekir."

Karmaşık soruyu kesinlikle atlamayın

■ "Bir soru başlangıçta çok karışık görünse bile, o soruyu otomatik olarak atlamamak gerekir. Bu yaklaşım iyi sonuç almanın ilk ve önemli adımıdır. Bu adım turlama tekniği çerçevesinde atılmalıdır. Sınavdaki soruların güçlük derecelerini belirleyen içe-riklikleridir. Uzun veya karmaşık görünen sorulara hiç bakmamak veya yapamama kaygısı ile okumayı yarıda bırakmak test tekniği açısından son derece hatalı bir tutumdur. Ancak belirli bir süre geçtiğinde soru çözülemiyorsa bırakılmalı, sınav bitiminde süre artarsa tekrar o soruyla yönelmek gerekir."

Her teste ne kadar zaman ayırmalı?

■ "Zaman ayarlaması, öğrencinin yöneldiği teste ve o testle ilgili başarı düzeyine bağlı olarak değişiklik gösterir. YGS'de 4 farklı test olacak. Puan ge-tirisi olarak sayısal alandan tercih yapacak adayların önce matematik testine sonra da fen bilimleri, Türkçe ve sosyal bilimlere yönelmeleri uygun olacaktır. Aday eğer eşit ağılıktan tercih yapmayı düşünüyorsa önce matematik testi sonra da Türkçe, fen bilimleri ve sosyal bilimler testine yönelmeli. Sözelci adaylar için Türkçe testi en çok puan getirisi olan testlerdir. Adayların önce Türkçe başta olmak üzere, sosyal bilimler, matematik ve eğer konuya ilişkin bilgi birikimleri varsa fen bilimleri testine bakmaları uygun olur. YGS puanına göre tercih yapacak adayların ise tercih yapacakları bölümün puanına göre strateji belirlemeleri daha uygun olacaktır."

Strateji geliştirin

■"Puan getirici çalışmalar ancak soruları dikkatli okumak, doğru çözmek ve uygun biçimde kodlamakla mümkün olur. Her soru için soru kitapçığından cevap kâğıdına, cevap kâğıdından soru kitapçığına gidip gelmek hem ciddi bir zaman kaybı hem de dikkat yoğunlaşmasını engelleyen bir durumdur. En uygun kod-lama stratejisi kodlamanın grup halinde yapılmasıdır. Kodlama süreleri zihninizi dinlendirmek için kullanacağınız bir dinlenme aralığı olarak da kullanılabilir. Ayrıca soru çözerken geliştirilecek yeni bir kodlama sistemi adaylara zaman kazandıracaktır. Strateji kazanmanın diğer bir yararı ise değiştirilen cevaplar, atlanılan soruları ve tekrar gözden geçirilmek istenen sorular için farkındalık oluşturmasıdır."

Sorularla inatlaşmayın

■ "Sınav sorulanmn bölümlere göre getirilen aynı olmasına rağmen, zorluk düzeyleri aynı değildir. Herkesin yapabileceği kolay nitelikte sorular olabileceği gibi, seçici sorular da olacaktır. Karşılaşılan soru üzerinde belirli bir süre geçtiği halde hâlâ çözüme ulaşılamıyorsa fazla zaman kaybetmeden diğer soruya geçilmelidir. Yani sorularla inarlaşmamak gerekir.

Girdiğiniz alana zaman ayırın

Yeni uygulamada öğrenciler yanında saat bulundurmayacak. YGS'de 4 farklı alana yönelik testler olacak. Adayların girdikleri alanlara yönelik ayıracakları zaman da farklılık arz edecektir. Puan getirilerine uygun olarak tüm alanlara yönelik uygulanacak zaman belirleme stratejileri avantaj sağlayacaktır. Gerçek sınava kadar biyolojik saatin işlevsel hale getirilmesi gerekir. Bu da ancak zamana karşı uygulanacak soru çözümleriyle kazanılabilecekti!'."

Bütün sorulara cevap verme zorunluluğu yok

■ "Bütün sondan doğru cevaplama beklentisi içinde olmak, kaygının oluşmasında en önemli faktördür. Gerek kolejlere, gerekse üniversitelere giriş sınavlan öğ- flAj«gy£ rendlerin zekâ düzeyini ölçmeyi değil, onlar arasında bir sıralama yapmayı amaçlamaktadır. Bu sebeple giriş sınavlarındaki bütün sorulan cevaplama beklentisinde olamamak gerekir.
Turlama tekniği

Snıavda zamanı iyi kullanabilmek için "turlama tekniği"ni uygulamak önemlidir. Turlama tekniği, ilk turda sonuca kolayca ulaşdabilecek sorulara öncelik vermek, zaman alıa RtTjy ve zor olarak nitelendirilen sorulara ikinci turda başlamaktır. Sınava hazırlanan adaylar, birinci turda cevapladığı normal, kolay ve çok kolay sorUlarla ortalama bir puana ulaşırken, ikinci turda çözülecek zor ssonıkurki, imanlarını daha da yükseltim!şansına sahip olacaklardır."

TUVALETE GİTMEK YASAK!

YGS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile Lefkoşa'da, 160 sınav merkezindeki 5 bin 727 sınavbinasında, 89 bin 283 sınav salonunda gerçekleştirilecek. Sınav, saat 10.00'da başlayacak ve 160 dakika sürecek. Adayların sınava girecekleri binada en geç saat 09.00'da hazır bulunmaları gerekiyor.

Bunlar yanınızda bulunmasın

Adaylar sınava gelirken yanlarında mutlaka 2011-YGS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaport bulunduracak. Üzerinde fotoğraf ve T.C Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları kabul edilmeyecek. Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacak. Sınavda kullanılacak kalem, silgi, kalemtıraş, saat gibi gereçler ile şekerleme ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacak, şeffafpet şişe içinde su getirilebilecek.

Adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve dedektörle aranacak. Çanta, cep telefonu, saat, bluetooth, kulaklık, kolye, küpe, yüzük, bilezik, broş, metal para, metal içerikli eşyalar, çağrı cihazı, saat, elektronik aygıt, hesap makinesi, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınav binasına girilemeyecek. Sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelinecek.

Adayın yüzünün kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olması gerekiyor. Sınav sırasında adayların kısa bir süre için bile olsa tuvalete gitmelerine izin verilmeyecek. Salondan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha içeriye alınmayacak.

Sınavın değerlendirilmesi

Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS'ye girmeye hak kazanacak. Sınavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.

İPUÇLARINI İYİ DEĞERLENDİRİN

■ "Soruyu yanlış cevaplamanın birçok nedeni olabilir. Bunlar, soruyu doğru okuyamama, verilen ipuçlarını değerlendirememe, algılama hatası, bilgi eksikliği, kavrama yetersizliği olabilir.

Yanlış cevaplamanın önüne geçmek için öncelikle konuya yönelik net bilgi birikimine sahip olmak ve verilenleri doğru kavramak gerekir. Soruyu okurken tüm dikkat soruya verilmelidir. Soruda birtakım ipuçları veriliyorsa bunlar mutlaka değerlendirilmeli. Özellikle soru cümlesinde verilen olumsuz yargılar cevabı tamamen değiştireceğinden dolayı dikkatli olunmalıdır."

Doğru beslenme ve uyku

"Araştırmalar göstermiştir ki, dengeli beslenme ve yeterince dinlenme öğrenmeyi olumlu yönde etkiliyor. Sınavlarda hiçbir besin tek başına mucizen bir etki göstermez. "Yeterli ve dengeli beslenme" ölçü olmalıdır. Yapay beslenme yerine doğal olanı tercih edilmelidir. Örneğin, şekerleme gibi basit şekerler yerine, kuru üzüm veya A ve C vitaminlerince zengin taze meyve ve sebzeler tercih edilebilir."