BIST 8.619
DOLAR 34,32
EURO 37,49
ALTIN 3.028,11
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YGS 2015 fen bilimleri cevapları osym ais'te

2015 YGS fen bilimleri soru ve cevapları OSYM tarafından açıklandı. 2015 YGS fen bilimleri soruları ve cevapları internethaber.com'da

Abone ol

2015 YGS soruları ve cevapları saat 12.30'da açıklandı. ÖSYM tarafından açıklanan 2015 YGS fen bilimleri soru ve cevaplarına internethaber.com'dan ulaşabilirsiniz.

2015 YGS soru ve cevaplarıyla ilgili açıklama ÖSYM'den geldi. ÖSYM 2015 YGS soru ve cevapları nın yüzde 20'sinin bugün saat 12.30'dan sonra ais.osym.gov.tr'den açıkladı.

2015 YGS SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN


2015 YGS soru ve cevaplarıyla ilgili hafta arası açıklama ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'den gelmişti. Demir yaptığı açıklamada, YGS bittikten sonra soruların yüzde 20'sinin, sınav sonuçları açıklanınca ise kalan kısmının ais.osym.gov.tr'den açıklanacağını söylemişti. 

ÖSYM: 'SORULARIN YÜZDE 20'Sİ AÇIKLANACAK' DEMİŞTİ

ÖLÇME, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nin “soruların tamamını açıklayın” kararına rağmen yapılacak olan YGS’de soruların yüzde 20’sini kamuoyuyla paylaşma kararı aldı. ÖSYM, soruları internet sitesi üzerinden yayınlayacak.

SADECE SU
 
Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati, adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacak. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecek.
 
YGS'de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacak. YGS'de öğrencilere Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru sorulacak.
 
Sınav başladıktan sonra adayların ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde, sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa süre için bile olsa tuvalete gitmek dahil sınav salonundan çıkmaları yasak olacak.
 
Bu durumdaki adaylara kesinlikle izin verilmeyecek. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday, bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 120 dakikası dolana kadar sınav binasında bekletilecek.
 
YGS SONUÇLARI
 
Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar, YGS sonuçlarını, TC. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilecek.
 
YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS'lere başvurabilecek. LYS'lere başvurular, 8-21 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılacak. LYS'ler 81 il merkezi ve Lefkoşa'da yapılacak.
 
Öte yandan, YGS ve sınavsız geçiş için 2 milyon 126 bin 681 aday başvuru yaparken, bunların 908 bin 65'ini lise son sınıf öğrencileri, 407 bin 825'ini geçen yıl liseden mezun olanlar, 810 bin 791'ini ise daha önceki yıllarda liseyi bitirenler oluşturdu. 
 
Başvuran adayların, 756 bin 473'ü geçen yıl da ÖSYS'ye girdi. Geçen yıl ÖSYS'ye, 78 bin 428'si sınavsız geçiş olmak üzere toplam 2 milyon 86 bin 87 aday başvurmuştu.

YGS STRESİYLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI

YGS'de artık sona yaklaşıldı. Yüzbinlerce evde heyecan ve stres hat safhada. Peki 15 Mart Pazar günü yapılacak YGS öncesi stresle nasıl baş edilir, ne yemeli, nelere dikkat etmeli?

Öğrencilerin kaderini belirleyecek en büyük sınav olması sebebiyle ister istemez pek çok ailede heyecanın yanı sıra stres ve gerginlik var.

Acıbadem International Hastanesi Psikoloji Uzm.Yrd. Doç. Dr. Ferahim Yeşilyurt, “Öğrenciler kadar aileleri de yıllardır süren maratonu sonuçlandıracak sınavı merakla bekliyor. Kimileri son birkaç yıldır kimileri ise uzun yıllardır çalışıyor bu zorlu yarışı göğüsleyebilmek adına. Tam 12 yıldır uğraşın nedeni; iyi bir üniversitede öğrenim görebilmek. Ancak aman dikkat! Sınavda bilginin, zamanı doğru ve etkili kullanmanın yanı sıra stresi kontrol altına alabilmek de çok büyük önem taşıyor. Üstelik siz siz olun şimdiden stresinizi üzerinizden atmaya çalışın” dedi.

''UYKU TUTMAZSA ENDİŞELENMEYİN''

Psikolog Yeşilyurt “Sınav öncesindeki gün saat 7-8 gibi uyanmaya çalışın. Sınav saat 10’da olacağı için zaten sınav günü çok erken saatte kalkmanıza gerek yok. Sınavdan önceki gün uyuyamazsanız endişelenmeyin. O gece sizi uyku tutmasa da kendinizi uyumaya zorlamayın. Uyuyamasanız bile bir günlük uykusuzluk performansınızı çok etkilemez. 2-3 saat bile uyuyabilseniz yeterli. Uyumak için bilmediğiniz ve doktor tarafından reçete edilmemiş bir ilacı asla kullanmayın!” diye konuştu.

ygs-oncesi-neler-yapmali-neler-yapmamali.jpg 

''24 SAAT ÖNCE ÇALIŞMAYA SON VERİN''

Sınav öncesindeki günü ise ders çalışarak değil dinlenerek geçirmek çok önemli. Psikolog Yeşilyurt, “Daha fazla ders çalışmak yerine dinlenmeye çalışmalısınız. Dinlendiğinizde bir sonraki gün sınavda soruları daha iyi okuyacak ve doğru yanıtlama ihtimaliniz artacaktır” diyor. Zihin açıcı, mucize bir yiyeceğin maalesef olmadığını söyleyen Psikolog Yeşilyurt sınavdan bir gün öncesine yönelik beslenme düzeni konusunda, O gün hoşunuza giden ve mümkünse evde annenizin yaptığı bir yemeği yemenin yeterli olacağını hiç bilmediğiniz yiyeceklerin yememesi gerektiğini söylüyor.

- Önce, kalan süre için gerçekçi bir plan hazırlayın: Yapmak istediğiniz çok fazla şey olabilir ama kalan sürede sadece birkaç aktivite yapabilirsiniz. Bu nedenle en çok ne yapmak istediğinize karar verin ve bir an önce uygulamaya geçin.

- Şimdiye kadarki çalışmalarınız için kendinizi tebrik edin: YGS için uzun bir süredir çalışıyorsunuz. Dile kolay tam 12 yıldır iyi bir üniversitede öğrenim görmek için ders çalışıyorsunuz. Çözmek istemenize rağmen hâlâ çözemediğiniz binlerce soru olabilir. Ancak siz şimdiye kadarki çözdüğünüz sorular için kendinizi tebrik edin.

- Sınav için olumlu düşünün: Sınav için aklınıza onlarca olumsuz düşünce gelecektir. Sınav için şimdiye kadar çok fazla fedâkarlık yaptığınız için bu durumun yaşanması kaçınılmazdır. Ancak siz yine de sınav için olumlu düşünmeye çalışın. Şimdiye kadar hiç çalışmamış değilsiniz.

- Geçmiş başarılarınızı hatırlayın: Şimdiye kadar eğitim yaşamınızda birçok başarılar gösterdiniz. Geçmişteki bu başarılarınızı hatırlamak moralinizi düzeltecek ve motivasyonunuzu artıracaktır.

YGS İSTATİSTİKLERİ... TIKLA İZLE

YGS ÖNCESİ BUNLARI YAPMAYIN!

- Ağır sporlar yapmayın: Sınavdan bir gün önce ciddi efor sarf ettiren ağır sporlardan kaçının bu sporlar sizi yorabilir ve alışkın değilseniz sizi hasta da edebilir. Aynı zamanda sakatlanma durumu da yaşayabilirsiniz.

- Sürekli ders çalışmayın: Daha fazla ders çalışmaya çalışmak ve yeni konular öğrenmeye çalışmak gereksizdir. Bu bilgiler size katkı sağlamayacağı gibi aynı zamanda sizin kafanızın daha çok karışmasına neden olacaktır.

- Karamsar arkadaşlarla görüşmeyin: Çevrenizde karamsar olan ve sürekli endişeli insanlar olacaktır. Bu kişilerden uzak durun.

İDEAL KAHVALTI

Sabah stresle beraber mide bulantısı ve iştahsızlık olması çok doğaldır. Bu yüzden diğer zamanlara göre daha az besin tüketmek istenebilir. Miktarlar az tutularak sağlıklı besinlerin tüketimi sağlanmalıdır. Çok fazla miktarda ve karışık yağlı besinlerin tüketimi de sabah önerilmemektedir. Örnek bir kahvaltı mönüsü vermek gerekirse;

1 bardak meyve suyu ( Taze sıkılmış tercih edilir),
1-2 dilim peynir,
1 yumurta ( Haşlanmış veya yağsız tavda omlet),
3 tam ceviz veya 5-6 badem,
4-5 adet zeytin,
1 tatlı kaşığı pekmez,
2 -3 dilim tam buğday ekmeği,
1 kivi veya 5-6 çilek veya 1 yemek kaşığı kuru üzüm,
Domates, salatalık.

''ÇAY VE KAHVE İÇİMİNİ AZALTIN''

Özellikle bu dönemde çok fazla çay, kahve ve kola içmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olur. Kolalı içeceklerde bol miktarda kafein içerir. Bunların yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları tüketmek daha doğrudur.

YGS İŞARETLEME TAKTİKLERİ TIKLA İZLE

YGS KAYGISIYLA BAŞ ETME YOLLARI

Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de, 15 Mart Pazar günü yapılacak Yükseköğretime Giriş Sınavı'na (YGS) girecek öğrenciler için ders çalışma ipuçlarını, sınav kaygısıyla baş etme yollarını ve sınav testlerinin konu ve soru dağılımlarını içeren kılavuz hazırladı.

"2015 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Bilgilendirme Kılavuzu"nda, YGS'de son 4 yıl içinde sorulan tüm derslere ait konulara göre soru dağılımlarının istatistikleri yer alıyor.

Kılavuzda, optimal düzeyde bir kaygının yararlı olduğu, bu düzeydeki kaygının, istek duyma, karar alma, alınan kararlar doğrultusunda enerji üretme ve bunu kullanarak performansı yükseltme imkanı vereceği vurgulanarak, kaygının tamamen ortadan kaldırılmasının motivasyonu yok edeceği belirtildi.

Ölçüyü aşan kaygının ise bedensel, zihinsel ve duygusal olarak olumsuz etkiler bıraktığına, kişinin potansiyelini hayata aktarmasında ciddi engel teşkil ettiğine işaret edilen kılavuzda, şunlar kaydedildi:

“Bir sınava girmeden günlerce önce sınavı başarıp başaramayacağınız düşüncesi beyninizi aşırı meşgul ediyorsa ve yoğun bir kaygı hissediyorsanız; üstelik bu kaygı sizin gündelik işleyişinizi bozuyorsa, uykularınızı, yemek yemenizi etkiliyorsa, sınava girerken eliniz ayağınız titreyip, soğuk soğuk terlemeye başlıyorsanız, sınavda beyniniz zonkluyor ya da soruları heyecandan okuyamıyorsanız yoğun bir sınav kaygınız var demektir."

Sınav kaygısıyla başetmek için zihinsel ve bedensel uygulamalar yapılabileceğine işaret edilen kılavuzda, "Üniversite sınavı başarılı olmak için tek yoldur" düşüncesinin kaygıyı arttıracağı, "Kazanmazsam mahvolurum. Komşuların, ailemin yüzüne nasıl bakarım" gibi yaklaşımların ise öğrenciye olumlu hiçbir katkısı olmayacağı, öğrenciyi hem amacından uzaklaştıracağını hem de endişelendireceği belirtildi.

"Biz sizin 1'inci tercihinize yerleşmenizi istiyoruz. Ancak 2'inci tercihinize yerleşmek de dünyanın sonu değildir" ifadesine yer verilen kılavuzda, bu düşünceyi içine sindirebilen öğrencilerin hem gayretlerinin ve çalışma isteklerinin azalmayacağı hem de sınav stresinden kurtulacakları kaydedildi.

Doğru, derin nefes almanın ve hareket etmenin önemine dikkat çekilen kılavuzda, "Sınavın çok yaklaştığı günlerde, beklenilenin tersine daha çok ders çalışmak yerine fizik aktivitelerini arttırmak, eğlenceli sporlara zaman ayırmakta yarar var. En iyi aktivitelerden biri yürümektir. Her gün en az yarım saat yürümek iyi gelebilir" tavsiyesinde bulunuldu.

Öğrencilere kendileri için zaman ayırmalarının yararlarının anlatıldığı kılavuzda, hafta içi en az bir kaç saat hobiler ve zevkli uğraşlarla ilgilenilmesi önerildi.

Kılavuzda, sınava girecek öğrencilere uykularına özen göstermelerinin önemin anlatılarak, "Uyku, bir ritm meselesidir. Ortalama uyku süresi yetişkinler için 8-8,5 saattir. Uykuda bedensel ve ruhsal dinlenme gerçekleşir. Sürekli devam eden gecelik kısa süreli uyku, öğrenme, mantık yürütme, dikkat ve konsantrasyon üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

ŞEHİR EFSANELERİ

Kılavuzda, YGS ile ilgili yanlış bilinenlere ilişkin, zor sorunun çok puan getirdiğinin, soruların TÜBİTAK tarafından hazırlandığının birer şehir efsanesi olduğu vurgulandı.

YGS TAVSİYELERİ

Kılavuzda, sınavın yaklaştığı günlerde ve sınav sırasında yapılması tavsiye edilenler şöyle sıralandı:
-Sınava son 1-2 gün kala hatırlatma notlarınız varsa, onları gözden geçirin.
-Stresli ve yorucu faaliyetlerden uzak durun. Dinlenmeye çalışın.
-Sınav akşamı ağır yemeklerden kaçının.
-Uykusuz kalmayın.
-Yakınlarınızın moral desteğinizi alın.
-Sınav sabahı mutlaka kahvaltı edin.
-Sınavla ilgili araç gereçlerinizi kontrol edin.
-Kendinizi rahat hissedeceğiniz kıyafetler giyin.
-Sınav yerine erkenden ulaşın.
-Sınavda en iyi olduğunuz dersten başlayın.
-Şıklardan önce soru metnini okuyun. Soru köklerini iyi anlayın. Şıkların tamamını mutlaka okuyun. İpuçlarını değerlendirin. Yanlışları eleyin. Hiçbir fikriniz yoksa cevap vermeyin.
-Zor sorularla vakit kaybetmeyin. Yanıltıcı cümle veya sözcüklere dikkat edin.
-Bazı yanıtlar sorunun içinde gizlidir. Uzun soru, zor soru demek değildir. Altı çizili veya koyu yazılmış sözcüğe dikkat edin.
-Zaman zaman duruşunuzu, oturma pozisyonunuzu değiştirin.
-Sınıf arkadaşlarınız sınavı erkenden bitirip çıkmaya başladığında panik olmayın, unutmayın, erken bitirenlere fazla puan verilmiyor.

YGS GİRİŞ BELGESİ ÇIKTILARI AİS'TE

Yükseköğretime Geçiş Sınavı-YGS 2015 için geri sayım başladı. 15 Mart Pazar günü yapılacak olan YGS 2015 öncesi ÖSYM uyardı: YGS sınav giriş belgesi çıktısı olmayanlar sınava giremeyecek!

YGS sınav giriş belgesi çıktısı alma linki ais.osym.gov.tr. Adaylar ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi-ais'ten sınav giriş belgelerinin çıktısını TC Kimlik Numarası ve ÖSYM aday şifresiyle alabilecekler.

YGS SAAT KAÇTA?

YGS 2015, 15 Mart Pazar günü saat 10.00'da başlayacak ve adayların 160 dakika süresi olacak. YGS'ye girecek öğrencilerin en geç saat 09.00'da sınav merkezlerinde olmaları gerekiyor. 

YGS HANGİ TESTTE KAÇ SORU VAR?

YGS Türkçe Testi: 40 soru
YGS Matematik Testi: 40 soru
YGS Sosyal Bilimler Testi: 40 soru
YGS Fen Bilimleri Testi: 40 soru 

YGS SORULARI AÇIKLANACAK MI?

YGS 2015 soruları ve cevapları açıklanacak mı sorusunun yanıtı dün ÖSYM'den geldi. ÖSYM YGS sorularının yüzde 20'sine denk gelen ve rastgele seçilen 32 soru ve cevaplarını yayınlayacak. YGS sorularının tamamı ise YGS sınav sonuçları açıklandığı gün osym.gov.tr'den ilan edilecek. 

YGS SINAV GİRİŞ BELGESİ ÇIKTISI OLMAYAN ADAYLAR SINAVA ALINMAYACAK! 

ÖSYM YGS sınav giriş belgeleriyle ilgili yaptığı açıklamada, adaylara YGS sınav giriş belgesi çıktısı gönderilmeyeceğini duyurdu. YGS 2015'e girecek adayların YGS giriş belgesi çıktısı alıp, sınav günü yanlarında bulundurmaları gerekiyor. YGS giriş belgesi çıktıları ais.osym.gov.tr'de. 

YGS sınav giriş belgesinin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacaktır. 


lys-hangi-dersten-en-cok-hangi-konular-cikiyor.jpg

YGS ŞİFRESİNİ UNUTANLAR NE YAPACAK? 

ÖSYM YGS aday şifremi unuttum
 diyen öğrenciler ne yapacak? YGS öncesi ÖSYM aday şifresini unutan öğrenciler yeni şifrelerini 3 yolla edinebilirler.

Şifrelerini unutan YGS adayları ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr internet adresinden yeni şifre alabilirler. YGS aday şifresini unutanlar ayrıca ÖSYM Sınav Merkezleri'nden veya ÖSYM Koordinatörlükleri'nden yeni şifre edinebilirler.  

YGS sınav giriş belgenizi alabilmek için ÖSYM’den aldığınız aday şifrenize ihtiyacınız var. Ancak bu şifreyi unuttuysanız ya da kaybettiyseniz paniklemeyin.

Bunun için ÖSYM’nin sitesine girerek ais.osym.gov.tr’den adresinden şifrenizi ücretsiz olarak yeniden alabilirsiniz. Siteye girdikten sonra “Şifremi Unuttum” alanına girerek yöneltilen soruları doğru yanıtlamanız gerekiyor.

ygs sınav giriş belgesi şifremi unuttum ne yapabilirim.jpg

Eğer internet ortamından şifre almayı başaramazsanız ÖSYM sınav koordinatörlüklerine veya YGS’de başvuru merkezi olarak görev yapan yetkilendirimliş başvuru merkezlerine geçirli nüfus cüzdanı veya pasaportunuzla şahsen başvurabilirsiniz. Bu merkezleri ÖSYM’nin internet sitesinden edinebilirsiniz. Unutmayın sizden başkası sizin adınıza şifre alamaz.

YGS SAAT KAÇTA? 

YGS, 15 Mart 2015 Pazar günü tek oturumda yapılacak. Sınav, saat 10.00’da başlayacak ve 160 dakika sürecek. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.00’da hazır bulunmaları gerekecek.

Adaylar, sınav salonuna 2015-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı/pasaportları kontrol edilerek alınacaklar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturacaklar. Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacak.

YGS ADAYLARI DİKKAT!

Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati, adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacak. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecek.


ygs-giris-belgesi-cikti-aiste-osym-uyari.jpg

YGS GİRİŞ BELGESİ FOTOĞRAF ŞARTI

Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermelidir. Adaylar internetten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmak zorundadır. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM’nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalıdır. Sınava Giriş Belgesi’ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri yararlarına olacaktır.

YGS GİRİŞ EHLİYET DEĞİL NÜFUS CÜZDANI 

Adayların sınava girebilmeleri için YGS Sınav Giriş Belgesi'nden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunludur. 

Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.), tutuklu/hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmî belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. 

YGS HANGİ KİMLİK KARTLARI KABUL EDİLMİYOR?

Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanıyabilmelerini sağlayacak, sınav görevlilerinde adayı tanımada tereddüt oluşturmayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanımasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan (TC Kimlik Numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. Sınav günü sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır.

Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. Kimlik Numarası, soğuk damga veya güncel bir fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekmektedir.

YGS 2015 HANGİ TESTLER VAR?

YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacaktır. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumludur. Aslında 6 farklı puan türü eski sistemde Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlık puanlarına karşılık gelmektedirler.

YGS1,2 : Sayısal puanla öğrenci alan bölümler içindir.

YGS3,4: Sözel puanla öğrenci alan bölümler içindir.

YGS5,6: TM puanıyla öğrenci alan bölümler içindir.

YGS’de uygulanacak testler ve kapsamları Tablo 1A’da, YGS puan türleri Tablo 1B’de gösterilmiştir.

YGS'de puan hesaplaması nasıl yapılıyor?

YGS’de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların;Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecek:

• Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak.

• Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.

• Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.

• Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecek.

ygs-2015-saat-kacta.jpg 

YGS SONUÇLARI NASIL DEĞERLENDİRİLECEK? 

YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç). YGS puanlarından 140’ın altında olanlar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacaktır. YGS’de 140,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’lere girme hakkı kazanacaktır.

YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.

YGS 180 ALMAK İÇİN KAÇ NET YAPMAK GEREKİR? 

15 Mart Pazar günü YGS'ye girecek olan adayların aklındaki YGS 180 puan için kaç net yapmak gerekir sorusunun yanıtı da belli oldu.

YGS adaylarının 180 puan alıp LYS'ye girebilmeleri için 32 net doğru yanıta sahip olmaları gerekiyor.

Önlisans ve açıköğretim okumak isteyen adayların ise YGS'de 140 puan almaları için 16 net doğru yanıta ihtiyaçları var. 

YGS 140 BARAJI NASIL AŞILIR?

Sınavda 6 puan türünden birinde 140 puanı alanlar açıköğretim ve önlisans programları ile bazı lisans programlarını tercih edebilecek. Bu adaylar üniversitelerin düzenlediği özel yetenek sınavlarına da katılabilecek. Bu barajı aşabilmek için 160 sorunun yer aldığı YGS’de her testte yüzde 10 başarı göstermeniz gerekiyor. Her biri 40’ar sorudan oluşan Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testlerinden ortalama 4’er net olmak üzere toplam 16 net çıkarırsanız yüzde 10 başarı oranını tutturmuş ve YGS’nin ilk barajı 140 puanı aşmış olursunuz. Ancak 180 puana ulaşamazsanız LYS’lere giremezsiniz.

YGS 180 almak için kaç net gerekir YGS 140 almak için kaç net gerekir.jpg

YGS 180 BARAJI İÇİN 32 NET GEREKİYOR

Önümüzdeki haziran ayında 5 ayrı oturum halinde yapılacak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarını tercih edebilmek için girmeniz gereken Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılma hakkını elde etmek için ise 6 puan türünden birinde 180 puan barajına ulaşmanız gerekiyor. Bu baraj için 160 soruda yüzde 20 başarı oranını tutturmalısınız. Bunun için 32 nete ihtiyacınız var. 4 testten ortalama 8’er net çıkarırsanız LYS’lere girme hakkını kazanırsınız.

YGS 140 PUANI ALAMAYAN NE YAPACAK?

YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayanların sınavsız geçiş hakkı bulunan meslek liseleri hariç bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakkı bulunmuyor. Onların yerleştirme puanları da hesaplanmayacak. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekiyor. 

YGS SONUÇLARI sonuc.osym. gov.tr'de

YGS sonuç belgesi adaylara gönderilmeyecek. Adaylar, YGS sonuçlarını, TC. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilecek.

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS’lere başvurabilecek. LYS’lere başvurular, 8-21 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılacak. LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacak.

Öte yandan, YGS ve sınavsız geçiş için 2 milyon 126 bin 681 aday başvuru yaparken, bunların 908 bin 65'ini lise son sınıf öğrencileri, 407 bin 825'ini geçen yıl liseden mezun olanlar, 810 bin 791'ini ise daha önceki yıllarda liseyi bitirenler oluşturdu. Başvuran adayların, 756 bin 473'ü geçen yıl da ÖSYS'ye girdi. Geçen yıl ÖSYS’ye, 78 bin 428'si sınavsız geçiş olmak üzere toplam 2 milyon 86 bin 87 aday başvurmuştu.