Atatürk Havalimanı’na iniş için alçalan bir yolcu uçağının pilotu, yaklaşma hattında ’Drone’ (insansız hava aracı) uçurulduğunu rapor etti, yetkililer alarma geçti
Abone olSon zamanlarda drone’ların iniş için alçalan uçakların hattına girmeleri sık sık yaşanmaya başlandı. Önceki gün Atatürk Havalimanı’na iniş için alçalan bir yolcu uçağının pilotu, piste 600 metre kala ’Drone’ (insansız hava aracı) gördü. Pilot durumu, Atatürk Havalimanı hava trafik kontrol kulesine bildirdi. Konuşmalar ses kayıtlarına şöyle yansıdı...
Pilot: Bir drone geçti. 2 bin feet’te son yaklaşmada devam ediyor. Pist başına 5.7 mil.
Kule: Tamam efendim, hemen ikaz edelim kontrol etsinler. Bulunduğunuz mevkide, 2 bin feet’lerde drone rapor edildi. Görebiliyor musunuz?
BU YIL ALTINCI TEHLİKE
19 Ocak 2015: Atatürk Havalimanı üzerinde uzaktan kumandalı helikopter uçurarak, fotoğraf ve görüntü çeken ardından da bu görüntüleri Youtube’ta paylaşan Aspet Manukyan (27) hakkında ‘trafik güvenliğini tehlikeye sokma’ suçundan 6 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.
24 Mart 2015: Atatürk Havalimanı’na iniş yapan bir uçağın pilotu, iniş yaklaşma hattında fotoğraf çeken uzaktan kumandalı bir cihaz gördü. Pilot durumu, hemen Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi’ne bildirdi. Pilot, kuleye “Piste göre bir mil, pist uzantısı tam yaklaşma hattı 250 (75 metre) ile 300 (90 metre) feet arasında bir tane uzaktan kumandalı fotoğraf çeken cihaz var” dedi.
30 Mart 2015: THY uçağının pilotu, Atatürk Havalimanı Kontrol Kulesi ile bağlantı kurarak yanından drone geçtiğini söyledi. Cihazın Atatürk Havalimanının yakınında Ataköy’de bulunan hobi bahçelerinden uçurulduğu tespit edildi. Polis insansız hava aracını uçuran kişi ya da kişileri bulmak için geniş çaplı araştırma başlattı.
11 Nisan 2015: Bir pilotun 330 metrelerde gördüğü kırmızı renkli bir drone’u rapor etmesi üzerine hava trafik kontrolörleri alarma geçti
6 Mayıs 2015: Atatürk Havalimanı’na iniş için alçalan bir uçağın pilotu, iniş yaklaşma hattında uçurulan drone gördü.
Ne zararı var?
Uzmanlar, drone’ların uçak motoruna çarpması ya da motora girmesi halinde içlerindeki büyük lityum-polimer pillerin patlamaya sebebiyet verebileceğini ve uçağı düşürebileceğini belirtiyor. Drone’lar güçlü radyo dalgası yaydıkları için de farklı frekanslarda hava araçlarının frekanslarında karışıklığa neden olabiliyor, pilot ile kulenin irtibatını kesebiliyor. Uzmanlar, drone’ların üzerine bomba konabileceğine de dikkat çekiyor.