BIST 9.501
DOLAR 34,55
EURO 36,07
ALTIN 2.989,31
HABER /  SAĞLIK

Yetişkin aşısında sınıfta kaldık

Hastalıklarla savaşta en etkili silah olan aşılar sadece kişileri değil hastalığın yayılımını da önleyerek bütün bir toplumu koruyor.

Abone ol

Türkiye ’de çocukluk çağı aşılaması gelişmiş ülkelerle aynı seviyede. Ancak iş erişkinlere geldiğinde tam tersi bir tablo var. Acıbadem Maslak Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz, erişkinlerin kendilerinin aşılanması konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığı gibi aynı zamanda önyargılı da olduğunu belirterek “Ben çocuklukta tüm aşılarımı olmuşum, aşı kartım burada diye geliyor herkes. Erişkinlerin aşı olması gerektiğini çok kişi bilmiyor. Bilenler de ön yargılı davranıyor” dedi. Zayıflamak ya da bağışıklığı güçlendirmek amacıyla çeşitli bitki çayları kullanıldığını vurgulayan Prof. Dr. Kocagöz “İş aşıya gelince yan etkilerden çekiniliyor. Oysa aşılar belli testlerden geçiyor. Yani aşının yan etkileri bitkilere göre kontrol altında” dedi.

DÜNYA AŞI HAFTASI KUTLANIYOR
Aşı virüs, bakteri gibi mikroplarla savaşta ve onların ortadan kaldırılmasında en önemli silah. Her gün yeni ve ilerleme kaydedilmiş aşılar geliştiriliyor. Antibiyotikler de dahil hiçbir ilaç, hastalıklara bağlı ölümleri aşılar kadar azaltmıyor. Aşı bilincini geliştirmek amacıyla 24-30 Nisan tarihleri “Dünya Aşı Haftası” olarak kutlanıyor. Türkiye’de çocukların aşılanması konusunda son yıllarda çok büyük ilerleme kaydedildi. Verem aşısı ve karma aşıdan difteri, tetanoz ve boğmacaya, çocuk felci ve kabakulak aşısından suçiçeği, kızamık ve kızamıkçığa, menenjit ve Hepatit A ve Hepatit B’ye kadar tüm aşılar ücretsiz!