Yeterlilik belgesi olmayanlar için son 3 gün uyarısı. 40 meslek grubundan birinde faaliyet gösterenler ve yeterlilik belgesi olmayanların çalışmasına izin verilmeyecek. Peki yeterlilik belgesi nedir nasıl alınır işte detaylar...
Abone olÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca yayımlanan tebliğe göre, 40 meslekte "yeterlilik belgesi" olmayanlar 26 Mayıs'tan itibaren çalışamayacak.
"Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ"in geçen yıl 25 Mayıs'ta yayımlanması ile "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" işler sınıfından olup, Mesleki Yeterlilik Kurumunca (MYK) standardı yayımlanan 40 meslekle ilgili "Mesleki Yeterlilik Belgesi" zorunluluğu için tanınan sürenin dolmasına sayılı günler kaldı.
Aralarında inşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı, betonarme demircisi ve çelik kaynakçısının da olduğu meslekler, 26 Mayıs'tan sonra "Mesleki Yeterlilik Belgesi" bulunmadan yapılamayacak.
YETERLİLİK BELGESİ OLMADAN ÇALIŞANLARA CEZA
Söz konusu tarihten sonra inşaat, otomotiv, enerji ve metal sektöründe belirlenen 40 meslekte belgesiz işçi çalıştıran işyerlerinde, işveren veya işveren vekiline kişi başı 500 lira ceza kesilecek.
Mesleki Yeterlilik Belgesi veren kurumların tam listesine portal.myk.gov.tr adresinden ulaşılabilir.
YETERLİLİK BELGESİ NASIL ALINIR?
Bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmeleri için belge almak istedikleri mesleğe ait ulusal yeterliliğin olması ve MYK tarafından bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun bulunması gereklidir.
Adaylar, belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları listesine Mesleki Yeterlilik Kurumu-MYK portal.myk.gov.tr internet adresinden ulaşılıyor.
Sınav ve belgelendirme sürecinin tamamı yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yürütülür, bireyler sınav başvurularını belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına yaparlar.
Ulusal yeterliliklere göre yürütülen teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olan adaya MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı format dâhilinde taşınabilir cüzdan tipi MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı düzenlenir.