Yeterli miktarda sıvı tüketimi çok önemli! Sağlıklı bir gebelik için 5 altın öneri
Sağlıklı bir gebelik için yapılması gerekenler nelerdir? Yeterli miktarda sıvı alımı sağlıklı bir gebelik için dikkat edilmesi gerekenlerden biridir. Öte yandan sağlıklı bir gebelik için beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız değişikliklerde bu dönemi daha iyi geçirmenizi sağlayacaktır.
Gebelik, kadınların yaşamlarındaki en önemli evrelerinden biri. Bu süreçte yaşanan bulantı, halsizlik, mide yanması ve baş ağrısı gibi şikayetler nedeniyle anne adayları için sıkıntılı geçirilebiliyor. Alınacak bazı önlemlerle bu sorunlar tam olarak ortadan kaldırılamasa da konforlu bir gebelik dönemi sağlanabiliyor. Op. Dr. Yunus Çavuş, gebelikte yaşanabilecek sorunları azaltmak için önerilerde bulundu.
1- BULANTILARA KARŞI BESLENME ALIŞKANLIKLARINIZI DÜZENLEYİN: Gebelik bulantıları genellikle sabah saatlerinde başlar. Özellikle ilk ve çoğul gebeliklerde bulantı önemli bir sorundur. Ortalama 4-8 hafta arası görülen bulantı, 14-16’ıncı haftaya kadar azalarak devam eder ve bazen tüm gebelik süresince devam edebilir. Bulantıların, alınacak bazı önlemlerle azaltılması mümkündür. Gün içinde az ve sık yemek yemek, yemekler arasında az sıvı tüketmek, katı, kuru, yağsız ve tuzlu gıdaları tercih etmek şikayetleri azaltır.
Eğer tatlı ve meyveler bulantı yapmıyorsa, tüketilmesinde her hangi bir sakınca yoktur. Tuzlu kraker, galeta ve simit gibi besinler de bulantıyı bastırabilir. Sabah bulantılarını hafif bir şekilde atlatmak için uyandıktan hemen sonra bu besinler tüketilebilir. Açık çay da bulantının baskılanmasına yardımcı olur. Bunun yanında yataktan aniden kalkmamak, hoş olmayan kokulardan ve ağır yiyeceklerden uzak durmak da bulantıyı önlemeye yardımcı olur.
2- GEREKTİĞİNDE PSİKOLOJİK DESTEK ALIN: Gebeliğin ilk dönemlerinde anne adayının sinirli, gergin ve alıngan bir ruh hali içinde olması normaldir. Çünkü bu 3 aylık dönem gebeliğe adaptasyon sürecidir. Kişi gebeliğe uyum sağladıkça yavaş yavaş rahatlayacaktır. Hemen hemen her kadını etkileyen bu durum eşlere de yansıyarak endişelenmelerine yol açabilir. Bu gibi durumlarda daha önce gebelik dönemi yaşamış yakın çevreden kişiler ile konuşmak yararlı olacaktır. Eğer bu bir çözüm sağlamazsa, psikolojik destek alınabilir