Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ‘görevsizlik' gerekçesiyle 7. Kolordu Askerî Mahkemesi'ne gönderdiği, aralarında ‘Yeşil'in de bulunduğu ‘JİTEM davası başlıyor.
Abone olDiyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ‘görevsizlik' gerekçesiyle 7. Kolordu Askerî Mahkemesi'ne gönderdiği, aralarında ‘Yeşil'in de bulunduğu ‘JİTEM davasının ilk duruşması 27 Ocak'ta başlıyor.
Varlığı inkar edilen JİTEM'in ilk kez yargılanacağı davaya 10'dan fazla avukatın müdahil olarak katılması bekleniyor. Müdahil avukat İHD Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ, sanıkların huzurda dinlenmesini istedi. 1992-1994 yılları arasında 8 ayrı faili meçhul cinayetin sorumluları olarak yargılanan JİTEM elemanları ve itirafçılar Mahmut Yıldırım (Yeşil), Abdülkadir Aygan, Muhsin Gül, Fethi Çetin, Kemal Emlük, Saniye Emlük, Yüksel Uğur ve Abdülkerim Kırca'nın Askerî Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşması görülüyor. Sanıklar, “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, bir suçu söyletmek için işkence yapmak ve taammüden adam öldürmek” suçlamasıyla 7. Kolordu Askerî Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlayacak. Sanıklar, Harbi Arman, Lokman Zuğurli, Zana Zuğurli, Servet Aslan, Şahabettin Latifeci, Ahmet Ceylan, Mehmet Sıddık Etyemez ve Abdülkadir Çelikbilek isimli şahısları faili meçhul cinayet yoluyla öldürdükleri suçlamasıyla 3'er kez ömür boyu hapis istemiyle yargılanıyor. Başsavcılığın hazırladığı 3 sayfalık iddianamede 8 ayrı cinayetin “JİTEM” adı altında oluşmuş “sözde devlet” adına, ancak yasadışı yollarla işlendiği vurgulanmıştı. Savcılık, çete üyelerinden “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım'ın diğer isimlerinin de “Ahmet Yeşil-Mehmet Kırmızı” olduğuna ve Diyarbakır'da bir JİTEM merkezi bulunduğuna dikkat çekerek emekli Binbaşı Kırca'yı bu çetenin yöneticisi olarak göstermişti. Abdülkadir Çelikbilek'in 6 müdahil avukatından biri olan İHD Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım'ın hakkında çok şey yazılıp çizildiğini vurgulayarak, “Kendisi var; ama cismi yok. İşin gereği yerine getirilmek isteniyorsa, bunların tamamı huzurda dinlenmeli. Sadece dava açmak yetmiyor. Örneğin Diyarbakır Cezaevi dosyasında ismi geçen çok sayıda görevli halen dinlenilmedi. Etkili ve adil bir duruşma olması için bunların ifadelerine ihtiyaç var.” dedi.
Kaynak: