Yerli 'yalan makinesi' üreteceğiz
Yrd. Doç Dr. Cumhur Taş, herkesin parmak izi gibi beyin izinin de olduğunu söyleyerek yalan makinesinin işleyişini anlattı.
Abone olÜsküdar Üniversitesi ve Üsküdar Belediyesi iş birliği ile düzenlenen “Yalan Tespitinde Güncel Yaklaşımlar” konulu Üsküdar Üniversitesi 1’inci Adli Bilimler Sempozyumu sonrası Prof. Dr. Nevzat Tarhan üzerinde çalıştıkları yerli yalan makinesi hakkında bilgiler verdi. Projenin hayata geçmesi durumunda Türkiye’de yerli üretim ürünü olan yalan makinesi ile suçlulara ulaşmada daha güvenilir sonuçlar elde edilecek. Ayrıca dünya genelinde suç tespitinde kullanılan yalan makinelerinden farklı olarak Türklerin kendi kültürüne özel bir yazılımla hazırlanması planlanan yalan makinesi ile kültür farkından dolayı ortaya çıkan yanlış sonuçların da önüne geçilmesi amaçlanıyor. Yüzde 90 gibi yüksek güvenilirlikte tasarlanan yalan makinesi ile uzman analizleri sonucunda yüzde yüze yakın güvenilir sonuçlar elde edilmesi bekleniyor.
HEDEFİMİZ TÜRKİYE’Yİ İTHALAT ZORUNLULUĞUNDAN KURTARMAK
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan üretecekleri yerli yalan makinesi ile Türkiye’yi ithalat zorunluluğundan kurtaracaklarını belirterek, “Yalan makinesi teknolojinin ilerlemesi ile daha çok gündeme geldi. Türkiye’de de MİT Yasası da Torba Yasası’ndan geçti. Türkiye şu anda bunu ya üretecek ya da ithal edecek. İthal etmesiniz engellemek için bunu yapacak bütün altyapımız var. Bununla ilgili kendi yazılımımızı geliştireceğiz ve bununla bilimsel kabul edilebilirliğini göstereceğiz ve Türkiye’yi ithalat zorunluluğundan kurtaracağız bunu hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
HERKESİN PARMAK İZİ GİBİ BEYİN İZİ DE VAR
Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Cumhur Taş, herkesin parmak izi gibi beyin izinin de olduğunu söyleyerek yalan makinesinin işleyişini anlattı. Taş, “Beyin izi, daha önce gördüğümüz duyu organlarımızla karşılaştırdığımız bir nesne beynimize kazınıyor. Siz onu daha önce görmedim de deseniz, basit bir beyin deneyi ile bu nesneyi daha önce görüp görmediğinizi tespit edebiliyoruz. Kişi bu suç aletini daha önce görmedim dediğinde yüzde 90 üzeri gibi yüksek bir ihtimalle ben o kişinin yalan söylediğini tahmin edebiliyorum. Bunu kişiye bilgisayar ekranında kafasında elektrotlarımız bağlıyken suç aletleri gösteriyorum suç aletlerinin bir kısmı olay mahallinde kullanılmış, bir kısmı kullanılmamış bunun yanında konuyla tamamen ilgisiz kelimeler gösteriyorum. İnsan beyni çok kısa bir sürede bu uyaranların hepsine yanıt verir. Örneğin, suç aletimizin bıçak olduğunu öngörelim, kişi uyaranlara teker teker rastlantısal olarak bakıyor. Bende onun EEG dalgalarını inceliyorum analiz yapıyorum” dedi.
Üsküdar Üniversitesi tarafından tamamen kendi bünyesinde bulunan imkanlarla hazırlanan yalan makinesinin seri üretime geçmesi durumunda dünya genelinde yalan makinesinin yaygın olarak kullanılması planlanıyor.