BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,47
ALTIN 3.038,58
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Yerli otoya ikinci itiraz ABD'den

Yerli otoya Ford'dan sonra bir itiraz da dünyanın en büyük iş dünyası örgütü ABD Ticaret Odası'ndan geldi

Abone ol

Oda Başkanı Tom Donohue, "Bizim teknolojimiz var. Tanrı yapmak isteyenleri kutsasın. Ama ortaklaşa yapılırsa daha iyi olur. Özel sektör yapmalı. Devlet olmamalı" dedi

Ford'un Türkiye'nin yerli oto üretimi konusundaki tehdidi andıran açıklamalarının ardından bir mesaj da temsil ettiği 3 milyon şirketle dünyanın en büyük iş dünyası örgütü olan ABD Ticaret Odası'ndan geldi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen toplantıda Sabah'ın sorularını yanıtlayan Oda Başkanı Tom Donohue, Türkiye'nin tek başına yerli otomotiv ve uçak üretmesi konusunda "Biz uzun zamandır uçak ve otomobil üretiyoruz ve bu alanlarda teknolojimiz var. Tanrı yapmak isteyenleri kutsasın. Ama otomotiv üretimi ortaklaşa yapılırsa daha iyi olur. Özel sektörün üretim yapması lazım. Devletin değil" dedi. Türkiye'de ABD'li firmaların otomotiv üretimi dışında Boeing firmasının da en büyük pazarlarından biri Türkiye. Firmanın Türkiye'de 5.3 milyar dolarlık siparişi bulunuyor.

TÜRKİYE ÇALIŞMA GRUBU

Donohue, Türkiye'nin ABD için büyüyen bir ortak olacağına emin olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: "Ticaretimizin hızla büyüyeceğini biliyorum. Bu nedenle, Odada Türkiye Çalışma Grubu oluşturduk ve bu ayın sonunda ABD ve Türkiye'nin stratejik ekonomik ilişkisine ilişkin önemli bir konferans düzenliyoruz."

UYANIN TÜRKİYE OYUNCU BİR ÖNEMLİ

Donohue, Türkiye ve ABD'nin karşılıklı stratejik kazançları için birlikte çalışabileceğini ve çalışması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"İki ülkenin ilişkisi geçmişte bölgesel savunma ve enerji konularına odaklansa da, ticari ilişkimizi görmeyi kaybetmemeliyiz. Bu ilişki, Türkiye'nin bölgesel ve global yeni ekonomik rolünü yansıtmalı. İki ülke pazarlarına bakıldığında ekonomik ve ticari ilişkimizin potansiyeline ulaşmadığını görüyoruz. İkili ticaret 15 milyar dolar civarında. Her iki ülke de, diğerine daha fazla ihracat yapmak istiyor. Peki bizi alıkoyan nedir?" Donohue, "ABD'de Türkiye'deki fırsatlarda farkındalık eksikliği var. Birçok bakımdan ABD'li şirketler Türkiye'de ne yapılır çok emin değil. Bu şirketlere mesajımız; 'Uyanın. Türkiye, şu anda önemli bir ekonomik oyuncu. Türkiye'de Amerikan şirketleri için muazzam fırsatlar var. Birçok birinci sınıf mal üreten Türkiye, stratejik konuma ve büyük işgücüne sahip'..." dedi.

YERLİ OTOYA YAN SANAYİCİ DE SAHİP ÇIKTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yerli oto için göreve çağırdığı 'babalar'ın üretimin ekonomik olmayacağını açıklaması ve yatırıma istekli olmamasına rağmen yan sanayicilerden tam destek geldi. Yan sanayinin markalardan daha fazla ihracat yaptığına dikkat çeken KOBİ ve yan sanayiciler "Biz dev markalara, Mercedes'in Almanya'daki, Ford'un ABD'deki fabrikalarına ürün gönderiyoruz" diyor. Yan sanayi şirketleri, "Babalar hazır olmayabilir ama yeğenler burada" mesajını veriyor.