Türkiye'nin ilk yerli otomobili bugün Gebze'de Erdoğan'ın test sürüşü ile yapılacak. 5 şirketin ortak yaptığı ve maliyeti 10 milyonu bulan ilk yerli otomobilin resmi de yayınlandı. Peki yerli otomobilin fiyatı ne kadar olacak, yerli otomobilin markası yani adı ne olacak? İşte merak edilenler....
Abone olBugün nefesler tutuldu Türkiye için büyük bir gün yaşanacak. 2011 yılından beri gündemde olan yerli otomobil nihayet görücüye çıkıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile ilk yerli otomobilin özelliklilerini vatandaşa anlatacak. Yerli otomobilin fiyatı ise en çok merak edilen konuların başında bulunuyor. Şimdiden ortalıkta bir çok rakam dolaşıyor. İşte yerli otomobil hakkında merak edilenler ve fiyatına ilişkin tahminler:
Herkesin merak ettiği ilk sorudan başlayalım yerli otomobillerin fiyatı ne olacak:
Yerli otomobilin fiyatı yarın yapılacak olan tanıtımla birlikte netleşecek. Kulislerde ise son teknoloji olan aracın fiyatına ilişkin bir çok rakam dolaşıyor. 70-80 bin aralığında olacak diyen de var 300 binden aşağı olmaz diyen de... Piyasadaki diğer elektrikli araçlara bakıldığında rakamın en düşük 150 bin lira olacağı söyleniyor. Elektrikli araçlar bilindiği gibi benzinli ve dizel araçlardan çok daha pahalı. Bugün en ucuz elektrikli otomobil 230 bin liradan başlıyor. Sizlere piyasadaki elektrikli araçlardan da örnekler verelim.
Renualt'un elektrikli Zoe aracı
Piyasada en hesaplı denebilecek elektrikli araba Renualt'un Zoe modeli. Bu aracın anahtar teslim fiyatı 234.250 lira. Araç en fazla 135 kilometre hız yapabiliyor. Türkiye'nin ürettiği yerli otomobildeki lüks ve teknolojiye ise sahip değil.
Yerli otomobilin fiyatını kıyaslamak açısından ona muadil sayılabilecek tam donanımlı bir BMW elektrikli aracın fiyatını verelim. BMW i3 ve i3S modeli tam elektrikli, teknolojik donanımlı bir araç. BMW i3'ün anahtar teslim satış fiyatı 302 bin liradan başlıyor. BMW i3s'in fiyatı da 330 bin lira. Elektrikli araç piyasasındaki bu rakamlar göz önüne alındığında Türkiye'nin ilk yerli otomobilinin fiyatı pek de hesaplı olmayacak. Tahminler en ucuz 200 bin liradan başlayacağına yönelik.
Yerli otomobili kimler yaptı? : 2011'den beri gündemde olan yerli oto için süreç 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde hızlandı. 2017'de Türkiye'nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü imzalandı. Yerli otomobilin 5 babayiğidi elini taşın altına koydu. Yerli otoyu yapan şirketler şunlar:
-Anadolu Grubu,
-BMC,
-Kıraça Holding,
-Turkcell Grubu
-Zorlu Holding
Projedeki '5 babayiğit'in yanı sıra TOBB da ortak oldu. 31 Mayıs 2018'de Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. (TOGG) ismiyle projeyi gerçekleştirecek şirket kuruldu.
Şirkette Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell ve Zorlu Holding yüzde 19'ar, TOBB yüzde 5 payla yer aldı. TOGG CEO'luğuna Haziran 2018'de Mehmet Gürcan Karakaş getirildi ve faaliyetler Gebze'deki Bilişim Vadisi'ne taşındı.
Yerli otomobilin göz dolduran özellikleri
TOGG'un tüm araçlarında standart olarak sunması beklenen yeni teknolojisi, evde kullanılan ağa bağlı ve akıllı çamaşır, bulaşık makinesi, buzdolabı ya da müzik sistemi gibi cihazlarla otomobili entegre edip hayatı kolaylaştıran çözümler sunacak.
Sürücülerin yerine düşünen bir asistan
Yerli otomobil hayatın birçok farklı alanında sürücü ve yolcuların yerine düşünen bir asistan haline gelecek. TOGG'un ve TOGG ekosistemine dahil olan bir startup'ın "akıllı yaşam" başlığı altında geliştirdiği yeni teknoloji, TOGG Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş'ın her fırsatta dile getirdiği "otomobilden f Haberler azlasını yapacağız" iddiasını da güçlendiriyor.
Tüm akıllı cihazlarla iletişime geçecek
Yurt dışı bağlantılı Türk startup ve TOGG mühendislerinin birlikte geliştirdikleri, TOGG'un akıllı aracını adeta özel bir asistan haline getiren bu yeni platformla otomobil, internete bağlı tüm akıllı cihazlarla iletişime geçip bağlantı teknolojileriyle akıllı yaşamın merkezine yerleşiyor.
Akıllı yaşam platformu, akıllı telefon, akıllı ev sistemleri, dijital asistan, akıllı şebeke gibi nesnelerin internetine bağlı tüm akıllı cihazların API'larını bünyesinde toplayarak arka plan yazılımında aynı zamanda tümünün komutlarına erişiyor.