BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,78
ALTIN 2.961,35
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Yerli otomobile CHP'den ilginç yorum

Başbakan Erdoğan'ın 'yerli otomobil üretin çağrısı' yankı buldu. CHP'li Umut Oran bu öneriyi işte böyle değerlendirdi.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına ''Başbakan'ın yerli otomobil üretimi için TÜSİAD'daki dünkü önerisi gerçekten üzücü ve kaygı vericidir'' sözleriyle cevap verdi.

Bu arada iş dünyası yerli otomobil üzerine kafa yormaya başladı. Projenin maliyeti ise dudak uçuklatan cinsten. Marka yaratmanın bedelinin 1 milyar dolar olacağı konuşuluyor.

Başbakan Erdoğan'ın gündeme oturan çağrısı ana muhalefet partisinde yankı buldu.
Oran, çeşitli ziyaretler için geldiği Bartın'da gazetecilere açıklamasında, Türkiye'nin zor süreçten geçtiğini, çalışmaya, üretmeye ve kalkınmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) Genel Kurulu'nda dün yaptığı açıklamaları şaşkınlıkla izlediklerini ifade eden Oran, şöyle konuştu:

ŞAŞKINLIKLA İZLEDİM

''Dün TÜSİAD üyelerine (birleşin de bir yerli otomobil fabrikası kurun) dedi. Tabii Türkiye Cumhuriyetini yönetmek, bakkal ve belediye yönetmek gibi ele alınmamalı. Sayın Başbakan'ın, Türkiye'nin temel sorunlarıyla ilgili çözüm önerileri gerçekten son derece kaygı verici. İşsizlikle ilgili hiçbir formül üretemedi. Şu anda Türkiye işsizlikte OECD ülkeleri arasında İspanya'dan sonra en kötü durumdadır. Başbakan işsizliği (her iş adamı bir kişiyi işe alırsa işsizlik sorunu çözülür) diyerek basit algıladı.

BU İŞLER BU KADAR KOLAY DEĞİL

Yerli otomobil üretimi için de TÜSİAD'daki dünkü önerisi gerçekten üzücü ve kaygı vericidir. Başbakan daha önce de esnafın alışveriş merkezleriyle ilgili sorununa da mucit gibi bir formül çıkardı ve (bakkallar birleşsin alışveriş merkezi kursun) dedi. Bu işler bu kadar kolay değil. Devlet yönetmek ciddiyet isteyen bir şey. Bu kadar önemli ve ciddi sorunlara basit ve ucuz çözümler üretmek, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanına yakışmamaktadır.''

Oran, insanların özgürlüklerine, kişililik haklarına ve özel hayatına müdahaleler yapıldığını öne sürerek, ''Başbakan'ın, önemli sorunlar varken heykellerle, dizilerle uğraşması, alkol ve sigara tüketimiyle ilgili söylemlerde bulunup sponsorluklara yasaklar getirmesi üzüntü vericidir'' dedi.


TÜRK MALI OTOMOBİL KAÇA MAL OLUR?

[PAGE]



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TÜSİAD üyelerine, “Kendi otomobilimizi yapın” demesi, 40 yıllık tartışmayı yeniden alevlendirdi.

Habertürk otomotiv sektörünün önde gelen isimlerine yerli otomobili sordu. Hyundai'nin üretici ortağı Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, “Yerli Üretim zor değil, Türkiye'de bu bilgi var” derken Türkiye'de bir otomobil üretecek birikimin bulunduğunu asıl önemli olanın pazar bulmak olduğunu ifade ediyordu. Tofaş CEO'su Ali Pandır da bu öneri ilk yapıldığında benzer bir tepki vermişti. Pandır Türkiye'nin kendi markasını yapmasının sorun olmadığını belirtip asıl sorunun bu yaratılacak markaya pazar bulmak olduğunu ifade etmişti.

‘MARKA YARATMANIN MALİYETİ EN AZ 1 MİLYAR DOLARDIR'

Marka yaratmanın en az 1 milyar dolara mal olacağını ifade eden Pandır, “Bunun yerine katma değeri yüksek ürünler için yan sanayi desteklensin” fikrini öne sürmüştü. Marka “küresel pazarlarda dolaşan ürün” olarak tanımlanırsa, bugün dünyada kendi otomobil markası olan ülke sayısı sadece 6 ile sınırlı kalıyor. Yani bugün bir çırpıda sayılıverecek otomobil markalarının dünyada sadece 6 sahibi var. 2009 yılında yaşanan ve otomotiv dünyasını derinden etkileyen krizden sonra da ortaya çıktı ki, dünyada bundan sonra varlığını yıllık üretimi 5 milyon ve üzerinde olanlarla çok satmasa bile ArGe'si çok güçlü veya katma değeri çok yüksek ürünleri olan markalar varlıklarını sürdürebilecekler.

‘MARKA ELBETTE OLUNUR AMA ŞARTLARI ÇOK AĞIR'

Önümüzdeki aylarda hayata geçirilmesi beklenen “Türkiye Otomotiv Sanayii Strateji Belgesi” otomotiv sanayiinin sürdürülebilir küresel rekabet gücünü artırmak ve üretimini ileri teknoloji kullanımının ağırlıklı olduğu katma değeri yüksek bir yapıya dönüşümünü sağlamayı amaçlıyor. Şirketlerin Ar-Ge altyapısındaki yetersizliklerle, tasarım, üretim, markalaşma beceri ve kapasitelerine ilişkin yetersizliklere dikkat çekilen belgede, yeni strateji ile Türk şirketlerinin küresel pazarda rekabetçi hale gelmelerinin hedeflendiği belirtiliyor.

Ancak sektörün ileri gelenleri otomotivde marka olmanın ürün gamını tamamlamakla mümkün olacağını, bugün dünya pazarlarında ürünleri satılan Güney Koreli markaların bile, Batılı tüketicilerin güven bariyerlerini aşmakta zorlandığını belirtiyorlar. Yani bugün Türkiye en az 1 milyar dolar yatırımla kendi markasını üretmeye başlasa, ürün gamını zenginleştirip, marka sayılabilmesi için 10-15 senenin geçmesi gerekiyor.