BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,72
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Yerli otodan kötü haber!

Herkes Türk malı araba yapmak istiyor... Peki var mı 22.000 TL'ye üretebilecek?

Abone ol

Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) "Yerli Marka Otomobil Araştırması" Türk insanının yerli marka otomobilin Türkiye'de geliştirilmesine ve üretilmesine olumlu baktığını gösteriyor.

Türkiye otomotiv pazarı tarihi rekoru 1 milyon rakamına koşarken, otomotiv sektöründe yerli otomobil heyecanı yaşanıyor.

İlk kez Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçen yılın ocak ayında katıldığı Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) Genel Kurulu'nda iş adamlarına yönelik "yerli otomobil üretelim" çağrısının ardından çalışmalar hızlandı.

Başbakan Erdoğan'ın çağrısı üzerine OSD, uzun süreli bir çalışmanın ardından hazırladığı yerli oto raporunu geçtiğimiz aylarda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e sundu. Bakan Ergün, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, yerli otomobilin satış fiyatının 20-25 bin lira aralığında olabileceğini açıklarken, yıllık üretim miktarının da 200 bin adet olmasının öngörüldüğünü duyurmuştu.

Başbakan Erdoğan'ın, geçtiğimiz aylarda "Siyasiler hem de iş adamlarımız için, yerli bir otomobil markası oluşturmanın, topluma karşı da bir borç olduğuna inanıyorum. Bu ülkede elbet bu işe soyunacak bir yiğit, bir babayiğit vardır" açıklaması üzerine Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Türkiye'de birçok babayiğit olduğunu belirtirken, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da yerli otomobille ilgili ortakları olan FIAT Grubu ile görüşmeler yaptıklarını bildirmişti.

Tüm bu gelişmelerin ışığında geçen ay Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, TOFAŞ'la özellikle binek araba konusunda ortakları FIAT'la çok yakın çalışma içinde olduklarını açıklamıştı.

Satın almada üretim yeri ön plana çıkıyor

Yerli marka otomobil konusunda bu gelişmeler yaşanırken, OSD'nin 7 bölgede 13 ilde 1.293 kişi ile gerçekleştirdiği "Yerli Marka Otomobil Araştırması", ilginç ve önemli tespitler içeriyor.

Çalışmanın ilgili kamu otoritelerine sunulması beklenirken, yerli marka otomobil pazar çalışmalarının yapıldığının bir anlamda göstergesi olan araştırma, araç satın alımında en etkili kriterin yakıt tasarrufu olduğunu ortaya koydu.

Diğer kriterler ise uzun ömürlü dayanıklı olması (yüzde 42), marka imajı (yüzde 39), yol tutuşu ve konfor (yüzde 37), yaygın servis (yüzde 37) oldu.

Otomobil kullanıcıları nezdinde "menşei" ve "üretim yeri" bilinirliklerinin kuvvetli olmadığını ortaya koyan araştırma, otomobilin menşeinden çok üretim yerinin daha önemli olarak değerlendirildiği belirtildi.

Bununla beraber, otomobil menşeinin satın alınacak marka kararına etkisinin daha yüksek olduğu ifade edilen araştırmada, marka menşeinin satın alma kararına etkisi yüzde 61,9, üretim yerinin satın alma kararına etkisi ise 53,9 olarak gerçekleşti.

-"Yerli" deyince akla fiyat geliyor- Araştırmaya göre, "yerli marka otomobil" deyince akla "uygun fiyatlı marka" geliyor. Yerli marka otomobilin sunacağı avantajın fiyat ekseninde olduğu düşünülüyor. Yerli marka otomobili piyasadaki markalarda ayıracak olan hususun "fiyat" olacağı belirtiliyor.

Türkiye'de yerli marka bir araç üretilse bu aracı diğer mevcut markalardan ayıran en önemli özelliğin fiyatı olduğu dile getirilen araştırmada, fiyat konusunu, yedek parça fiyatı ve bulunurluğu takip ediyor. "Yerli marka otomobilin" araç satın alırken dikkat edilen kriterler bazında beklentileri karşılama düzeyi, ortalama yüzde 76 olarak ön plana çıkıyor.

Neden, "tamamen duygusal"

Türkiye'de yerli marka üretilse, belirtilen seçenekler içinde, binek, sedan, 1,6 litre ve yakıtı dizel araç tercih ediliyor.

Yerli marka bir otomobili, düşünülen mevcut alternatifin yerine satın alma eğilimi olumlu. Bu eğilim, beklentilerin karşılanma şartına bağlı olarak gerçekleşiyor. Satın alma eğilimi zayıf olanların ise kaygısı "kalite" olarak ortaya çıkıyor.

Yerli marka otomobil için kabul edilen fiyat düzeyi 22 bin lira olurken, yerli marka otomobili destekleme nedenleri ağırlıklı olarak duygusal faktörlere dayanıyor.

Araştırma sonuçlarına göre, yerli marka otomobilin Türkiye'de geliştirilmesi ve üretilmesine yaklaşım pozitif olurken, tüketicilerde yerli marka otomobili satın alma niyetinin oluştuğu, yerli marka otomobilin beklentileri karşılayacağı düşünüldüğünü ortaya koyuyor.

Yerli marka otomobilden beklentiler özellikle ekonomik değerler çerçevesindeki yaratacağı avantajlar ile tanımlanırken, anahtar teslim 22 bin lira olması istenilen otomobil için fiyat algısı yerli marka için özel bir teşvik beklentisini de yansıtıyor.

B ve C segmentinde araç fiyatları

B segmenti sedan otomobillerin fiyatları 26 bin lira seviyesinden başlıyor. Bu sınıfın en çok satan aracı olan Renault Symbol'un satış fiyatı ise donanım ve motor seçeneğine göre 27 bin 550 ile 39 bin 250 lira arasında değişiyor. İkinci sıradaki Hyundai Accent Era'nın fiyat aralığı ise 29 bin 600 ile 35 bin 100 lira olarak belirlenmiş durumda. Üçüncü sıradaki Fiat Albea Sole ise aynı zamanda bu sınıfın en uygun otomobili. Fiyat aralığı ise 26 bin 330 ile 34 bin 490 lira arasında bulunuyor.

C segmenti sedan otomobillerde en çok satan model olan Fiat Linea, 32 bin 190 lira ile 43 bin 240 lira aralığında satılıyor. İkinci sıradaki Renault Fluence'nin satış fiyatı 45 bin 600 ile 63 bin 850, ardından gelen Toyota Corolla'nın satış fiyatı ise 41 bin 900 ile 63 bin 300 lira arasında değişiyor.