Türkiye, uzaya fırlatacağı uydularını kendisi yapmak için harekete geçti.
Abone olJaponya'da 2 uydunun yapımına devam edildiğini belirten Yıldırım, "Üçüncü uydumuzu Japonlarla müşterek yapacağız Japonya'da. Dördüncüsünü kendimiz tamamen Türkiye'de üreteceğiz" açıklaması yaptı.
Yıldırım, Türksat'ın uydu imal etmek için fabrika kurduğunu söyledi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin, Japonya ile ortak bir uydu yapacağını, bunun ardından ise kendi uydusunu üreteceğini söyledi.
Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) ev sahipliğinde İstanbul'da ekonomi gazetecileriyle bir araya gelen Yıldırım, burada soruları cevapladı.
Türksat'ın uyduları ve uydu yapımıyla ilgili bilgi veren Bakan Yıldırım, "Uydularımız 2012 yılında yüzde 91,5 doluluğa ulaştı. Şu an yerli ve yabancı televizyon kanalları sırada beklemekte. Artık yerli uyduyu yapmak için de düğmeye bastık. Türksat, uydu imal etmek için fabrika yapıyor. Aynı zamanda şu anda Japonya'da 2 uydumuz yapılıyor. Üçüncü uydumuzu Japonlar ile müşterek yapacağız Japonya'da. Dördüncüsünü kendimiz tamamen Türkiye'de üreteceğiz." dedi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Boğaziçi ve Fatih köprülerinde oluşan trafik sıkışıklığından kaynaklanan ekonomik kaybın 3. köprünün yapımını zaruri hale getirdiğini ifade etti. Yıldırım, "Birinci köprü, ikinci köprü günlük trafiği dikkate alıyoruz, yıllık bunların yakıt kaybını, beklemelerden, dur-kalklardan iş gücü kaybını, iki kalem, başka bir şey yok, topladığımız zaman 3,5 milyar Türk Lirası. Şimdi bazıları diyor ki; üçüncü köprüye ne lüzum var, trafik yok, bir şey yok. İşte cevap burada." dedi.
EĞİTİM VE SAĞLIKTA KDV İSTİSNASI GELİYOR
Yıldırım, İstanbul'a 3. köprü inşaatında olduğu gibi eğitim ve sağlık yatırımlarına da KDV istisnası getirileceğini söyledi. Yıldırım, KDV istisnası ile ilgili olarak şunları söyledi:
"3. köprüde KDV istisnası getirdik. Burada vergi kaybı yok. Adam bunu 4 yılda yapacak. Oraya 4 yılda harcayacak 4 katrilyon. 600-700 trilyon da KDV için finansman bulması lazım. Bu finansman maliyetini yükseltiyor, ilave ediyor. Diyelim, 10 yıl işletme süresi verdi, oradaki KDV'lerden mahsup ediyor. Şimdi bu mahsuba gerek kalmayacak. Baştan diyoruz ki, biz almıyoruz kardeşim. Bunu aslında havaalanlarından da almıyoruz. Yap-işlet-devret de değil. Havaalanı, liman inşaatlarında KDV yok. Bunun anlamı yok yani. Tekrar ödüyorsun, adam ödüyor, tekrar geri alıyor. Bu tip büyük hacimli yatırımlarda bu uygulama doğru uygulama. Şimdi bunu eğitim, sağlık yatırımlarına da yaygınlaştırıyoruz. Daha ne çıkacak bilmiyoruz ama teklif geldi en azından, yeterince rekabet oluştu."
GSM'E VERGİ MÜJDESİ
Yıldırım, internet vergileri ile ilgili bir soru üzerine, "Sabit ve mobil internet kullanımından KDV dışındaki bütün vergilerin kalkması gerektiğini ben de düşünüyorum." açıklaması yaptı. Ulaştırma ve haberleşme sektörünün GSYH'deki payının yüzde 14,9'a, bakanlığının kamu harcamaları içindeki payının yüzde 46'ya çıktığına işaret eden Yıldırım, "2003-2012 yılları arası ulaştırma ve haberleşme yatırımlarının toplamı 123 milyar lira. Yatırımların yüzde 86'sını kamudan, yüzde 14'ünü yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirdik. Yatırımların yüzde 65'i karayolları, yüzde 18'i demiryolu, yüzde 11'i haberleşme, yüzde 4'ü havayolu, yüzde 2'si denizyolu." dedi.