Türkiye yerli otomobili tartışadursun, Eskişehir'de yerli kamyonet için çalışma başlatıldı...
Abone olEskişehir’deki Hisarlar A.Ş’nin, 3 yıllık çalışma sonucu ürettiği yüzde 75’i yerli ilk lisanslı Türk
kamyoneti "TURKAR"ın, geliştirilmesi için Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) öğretim üyelerince çalışma başlatıldı.
ESOGÜ Proje Geliştirme ve Destek Birimi Başkanı Prof. Dr. Şenol Erdoğmuş, yaptığı açıklamada, ESOGÜ’nün amacının girişimci üniversite yaratmak olduğunu, bunun için sanayi kuruluşlarıyla işbirliği yaptıklarını kaydetti. Eskişehir’in önemli sanayi kuruluşlarından Hisarlar A.Ş. ile ortak bir çalışmaya yaptıklarını ifade eden Erdoğmuş, şöyle konuştu:
"Hisarlar A.Ş, kentte ilk 4x4 arazi aracı üreten bir şirket. Biz de üretim konusunda destek olmak için şirketle görüşmek istedik. Hisarlar A.Ş. yetkilileri de kendilerinin yerli araç üretme yolculuğunda geliştirmek istedikleri konuları bize bildirdi. Bununla ilgili ESOGÜ mühendislik fakültelerindeki bütün akademisyenleri topladım. Makine, elektrik-elektronik, bilgisayar, kimya ve malzeme mühendisliği öğretim üyeleriyle Hisarlar A.Ş’nin bize ilettiği rapor doğrultusunda bir görüşme yaptım. Bunun ardından yaklaşık 50 akademisyenle Hisarlar A.Ş’nin konuğu olduk. Bir çalıştay yaptık. Onlar yerli üretime ulaşmak için hedeflerini ve bu yolculuktaki problemlerini bize ilettiler. Sonuçta çalışacağımız konular belirlendi."
"Tamamen yerli olacak"
Prof. Dr. Erdoğmuş, ESOGÜ’den ikinci bir toplantı gerçekleştireceklerinive öğretim üyelerinin TURKAR için üreteceği projeleri ortaya koyacağını bildirdi.Hisarlar A.Ş. tarafından araştırılması istenen konuları Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ), Bilimsel Araştırma Projesi (BAP), TÜBİTAK ya da AB fonları yardımıyla projelendireceklerini anlatan Prof. Dr. Erdoğmuş, şöyle devam etti:
"Eskişehir’in ürettiği bir aracı daha kullanabilir hale getirmek için iyileştirmeler yapacağız. Kent için bir katma değer yaratacağız. Devrim’in üretildiği topraklarda Hisarlar A.Ş ile yerli bir otomobil üretmek için de kolları sıvadık. Bu kentte bilimsel altyapı ve girişimciler var. Bunu değerlendiriyoruz. Özel sektör ile Türk bilim adamlarını birleştirip yerli otomobil üretimi konusunda elimizi taşın altına koyduk. TURKAR’ın sensörlerini güçlendirip, araca akıllı ulaşım sistemleri yerleştirme projelerimiz var. Hedefimiz bu yerli üretimi daha iyi hale getirmektir. Çok yönlü ve farklı bir platformda kullanabilir araç yaratacağız. İleriye dönük bütün planlarımızı binek bir araç üretmek için yaptık. Tamamen yerli olacak. ESOGÜ’nün yerli otomobildebir imzası olacak. Bu yönde gerekli bilgi kaynağına sahibiz."