BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Yerel seçim çatışmalar gölgesinde geçiyor

Beşar Esad yönetiminin reform taleplerine yanıt olarak gösterdiği yeni yerel yönetim yasası doğrultusunda ilk seçimler düzenleniyor. Ancak özellikle ülkenin kuzeyinden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor.

Abone ol

Suriye'de bugün yönetimin demokratik reform vaatleri doğrultusunda, belediye meclisleri için seçim düzenleniyor.

Ancak muhalif eylemciler, hakiki bir reform ifade etmediğini savundukları seçimin boykot edilmesi çağrısında bulundu.

14,5 milyon kayıtlı seçmen bulunan ülkede, katılım oranının bu çağrı ve güvenlik konusundaki endişeler nedeniyle düşük çıkması bekleniyor.

AFP, Şam'daki bir seçim merkezinde ilk bir saatte sadece 61 oy kullanıldığını bildirdi. Sandıklar, akşam yerel saatle 20.00'ye dek açık kalacak.

Yönetim aleyhinde dokuz aydır süren muhalif eylemler ve çatışmalarda dün 18 kişi daha öldü. Bunlardan 11'inin Humus ve Hama kentlerinde olduğu bildiriliyor.

Çatışmalar İdlib'e kaydı

Suriye merkezli İnsan Hakları Gözlem Merkezi, bugün de kuzeydeki İdlib'de askerlerle ordudan firar eden bir grup arasındaki çatışma bir kişinin daha öldüğünü duyurdu. Son aylarda ordudan ayrılan pek çok kişi muhalif saflara geçmişti.

Örgüt, güneydeki Dera'da da çatışmalar yaşandığını kaydediyor.

Suriyeli yetkililer ise, belediye seçimlerinin Beşar Esad yönetiminin demokratik taleplere kulak verdiğinin göstergesi olduğunu savunuyor.

Seçim Esad'ın Ağustos ayında onayladığı yeni yerel yönetim ve seçim yasaları doğrultusunda düzenleniyor.

Seçim Komisyonu Başkanı Halef el Ezzavi, "Yeni seçim yasası demokratik, şeffaf ve dürüst bir seçim düzenlenmesi için gerekli garantileri sağlamaktadır" diye konuştu.

Seçimde, 17 bin belediye meclisi üyeliği için 43 bin aday yarışıyor. Bu seçim, yerel yönetimlere idare ve bütçe konusunda daha geniş yetkiler tanıyan bir adem-i merkeziyet girişiminin parçası olarak yorumlanıyor.

Şam'da oy kullanan Zeyna adlı bir seçmen AFP ajansına "Oy verdim çünkü reformlara ben de katkıda bulunmak istiyorum" dedi.

Ülkenin üçüncü büyük kenti ve muhalif eylemlerin başlıca odaklarından olan Humus'ta ise bir kent sakini, El Cezire televizyonuna "seçim olduğundan bile haberim yok" dedi.

Bu kişi, "Humus halkı Beşar Esad'ın tüm resimlerini sokaklardan indirdi. Bu yüzden rejimin işbirlikçilerinden ibaret olan adayların resimlerini asmamızı da beklemeyin". diye konuştu.

Muhalif gruplardan Suriye Ulusal Konseyi de güvenlik güçlerinin Humus'a yeni bir saldırı düzenleyebileceği uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler tahminlerine göre Mart ayından bu yana devam eden şiddet olaylarında en az dört bin kişi öldü.

Suriye hükümeti, muhalif eylemlerin arkasında silahlı çeteler olduğunu; bunlarla mücadele ettiğini kaydediyor.

Birleşmiş Milletler insan hakları yüksek temsilcisi Navi Pillay, bugün ülkedeki gelişmeler hakkında Güvenlik Konseyi'ne bilgi verecek.

Cumartesi günü ise, Arap Birliği Suriye'nin hazırlanan çözüm planı kapsamında gözlemci kabul etme kararını değerlendirecek. Birlik geçen ay Suriye'nin üyeliğini askıya almış ve yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Suriyeli muhalifler Pazar günü ise ülkede genel grev düzenlenmesi çağrısı yapıyor.