BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

Yerel seçim ANKETİ!

Yerel seçimleri için ilk anket yapıldı. Kim önde gidiyor? AK Parti Doğu'yu alabilecek mi?

Abone ol

Senenin ilk yerel seçim araştırmasında ankete katılanların yüzde 63’ü, 2009 Mart’ta yapılması planlanan seçimde AK Parti diyeceğini belirtti.

22 Temmuz yenilgisinin ardından bütün partiler yerel seçimlere odaklandı. İktidar partisi için bir çeşit güven oylaması, muhalefet için ise siyasi arenada varolma mücadelesine sahne olacak yerel seçimler için geri sayım başladı. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Diyarbakır dönüşü yerel seçim startını vermesinin ardından ilk anket sonuçları da geldi.

AK PARTİ YİNE LİDER

Araştırma şirketi Ankethane ‘Genel Siyaset Algısı ve Yerel Yönetimler’ araştırmasında 65 ilde anket çalışması yaptı. Ankethane, 01-08 Ocak 2008 tarihleri arasında 65 il merkezinde ve 16 büyükşehrin büyük ilçelerinde 12 bin 628 kişi ile yüz yüze görüştü.

Buna göre, AK Parti ikinci kez gireceği yerel seçimlerde yine kendi rekorunu kıracak. 2004 yerel seçimlerindeki yüzde 41.8’lik oy oranını yüzde 63’e çıkaracak.

Ankete göre İzmir başta olmak üzere CHP’nin oy deposu olarak bilinen şehirler tehlikede. MHP’nin gerisine düşen CHP, yerel seçimlerde ve 22 Temmuz milletvekili seçimlerinde aldığı oy oranına ulaşamıyor. Başbakan Erdoğan’ın il başkanlarına ‘İstiyorum’ dediği Diyarbakır, Şırnak, Batman, Tunceli henüz DTP’de görünüyor.

CHP MHP’NİN GERİSİNDE KALDI

Araştırmaya katılanlara yöneltilen ‘Yerel seçimlerde oyunuzu hangi partiye vermeyi düşünüyorsunuz?’ sorusuna

yüzde 63’ü AK Parti,
yüzde 14.7’si MHP,
yüzde 13.9’u CHP,
yüzde 4,9’u DTP şeklinde yanıt verdi.

Ankete göre, AK Parti yine bütün bölgelerde birinci parti olurken, elinde bulundurduğu 16 büyükşehirin 14’ünde oy oranlarını yüzde 78.7’ye kadar çıkarıyor.

İzmir’de yüzde 35.6 ile birinci parti olan CHP, yüzde 32.9’luk oy oranıyla AK Parti’nin yakın takibinde.

Diyarbakır’da DTP yüzde 51.8’lik oranıyla birinci, AK Parti ise yüzde 43 ile ikinci parti.

AK Parti Erdoğan’ın istediği Şırnak, Batman, Tunceli’de de henüz ikinci parti.

AK PARTİ 7 BÖLGEDE BİRİNCİ

29 Mart 2004’te yapılan yerel seçimlerde ana muhalefet partisi CHP, Antalya, Gaziantep gibi kalesi sayılan büyükşehirleri AK Parti’ye kaptırmıştı.

Seçimlerde DEHAP da hayal kırıklığına uğramıştı. Ankete göre AK Parti, Marmara’da Kırklareli hariç birinci partisi. Kırklareli’nde CHP birinci parti. Ege’de İzmir (CHP) ve Muğla (MHP)’nın dışındaki illerde AK Parti birinci parti. İç Anadolu’nun tamamı AK Parti diyor. İkinci parti MHP. Kıyıları elde eden AK Parti Akdeniz’de de birinci.

CHP VE MHP’DE YIKIM 

Ankethane şirketinin genel müdürü Numan Baktaş araştırmayı değerlendirdi. Baktaş, Türkiye genelinde partilerin oy oranları ve kazanabilecekleri belediye başkanlığı sayısı gözönüne alınırsa seçimlerin ertesinde Türk siyasetinin çok daha hareketli günler yaşayacağı görüşünde.

Baktaş ‘CHP’de büyük bir genel başkanlık kavgası yaşanabilir. Oy oranı artmasına rağmen MHP çok az belediye başkanlığı kazanacaktır. MHP tabanı da bunu başarısızlık olarak algılayabilir.

AK Parti 15 ‘i büyükşehir olmak üzere 70-71 il belediyesi kazanacak gibi. Bu da hem CHP hem de MHP de büyük bir yıkım getirebilir. DTP ise elindeki mevcut belediyeleri korumaya çalışacaktır’ dedi.

Kaynak: STAR