Yerde Para Bırakmayın...
Geçen gün bir lokantada hesap 142 TL gelmişken, bunu 30 saniyelik bir inceleme yaparak 112 TL’ye indirdim
Geçen haftalarda ‘lokantada parayı kadın da öder’ yazımda, hesap ödeme inceliklerinden bahsetmiştim. Bugün, lokanta ve kafelerde yerde para bırakmamaktan bahsedeceğim.
Geçen gün bir lokantada hesap 142 TL gelmişken, bunu 30 saniyelik bir inceleme yaparak 112 TL’ye indirdim. 30 TL deyip geçmeyin, her ay bir kenara 30 TL koysam senede 360 TL eder, bir televizyon parası! İşte size lokantada yapılması gerekenler:
1. BANA CİMRİ DERLER:
Bir lokantadasınız. Yediniz, içtiniz ve hesap geldi ‘bana cimri derler,üç kuruşun hesabını mı yapacağım şimdi... Ayıp olur...’ gibi düşüncelerle hesabı kontrol etmemezlik yapmayın.
Hiç merak etmeyin, esas milyonerler hesabını kontrol ediyor. Hesap kağıdını (adisyon) cesaretle alın ve inceleyin.
2. ADİSYONU İNCELEYİN:
Özellikle elle yazılan adisyonları kontrol edin. Sonuçta hepimiz insanız ve bütün gün bir o masa, bir bu masa hizmet edenlerin yorularak hata yapma olasılığı var. (Not: Kızlar, erkek arkadaşınız hesabı inceliyorsa onunla gurur duyun! Tam evlenilecek erkek demek!)
3. LÜKS YER AYIP OLUR DEMEYİN:
Geçen gün lüks bir balık lokantasına gittim, adisyonu kontrol ederken bir baktık beğenmeyip geri gönderdiğimiz ahtapot, hiç yemediğimiz kavun yazılmış. Garsonu çağırıp açıklayınca, hemen çıkardılar. Ortam lüks diye hiçbir şey farklı demek değil, bu sizi çekindirmesin. Burada önemli olan sizsiniz!
4. MÖNÜDE FİYAT YOKSA:
Mönüde fiyat yazmayan lokantalara dikkat! Buralarda ummadığınız bir hesapla karşılaşabileceğiniz ihtimalini unutmayın. Önceden sorun.
5. GÜNÜN MÖNÜSÜ: ‘Günün yemeği, günün balığı nedir?’diye sorarken bunların fiyatlarını da sorun. Unutmayın bilgi güçtür.
6. YARIM PORSİYON: Ben hiç utanmam, eğer bir şeyi ‘yarım’ yemek istiyorsam, “Yarım porsiyonunuz var mı?” diye sorarım. Bu, “Yemeğin yarısını yersem, fiyatın da yarısını ödeyebilir miyim?”demek. Yarım porsiyon makarna sipariş ettiyseniz, adisyonda ne yazdığına bakın.
7. İÇKİ İÇİLECEKSE: Şayet masada içki içilirse (rakı, şarap) bir bardak içip şişe parası ödemeyin. Net olun. “Sadece bir bardak içeceğiz” gibi. Ayrıca herkes içiyorsa şişe olması daha hesaplı olabilir, bunu da önceden hesaplayın.
8. SERVİS BEDELİ: Servis bedeli dahil mi? Kaç kere yazıldığına bakın.Genelde büyük gruplarda fazladan yazılabiliyor.
9. FİŞ: Aman fiş istemeyi unutmayın.Evet artık KDV iadesi almıyoruz belki ama devletimizin vergi toplayabilmesine ancak böyle yardımcı olabiliriz. Bu bizim vatandaşlık görevimiz.Geçen bir lokantada vermediler, garson arkadaşı çağırıp özellikle istedim. “Tabii” dedi getirdi.
10. KDV KONTROLÜ:Restoranlarda yiyecekler yüzde 8 KDV oranı üzerinden fiyatlandırılırken, genelde su-çay-kahve dışındaki içkiler yüzde 18 KDV oranı üzerinden hesaplanır. Bunun da fişte açıkça görünüyor olması gerekir. Fişinizi aldığınızda kontrol edin. Bu para zaten sizin cebinizden çıkıyor, bari doğru yere (yani devletimize) ulaşsın.
11. BENDEN DE KÜÇÜCÜK BİR TÜYO:
Hemen yemek sonrası eklenen kahve-çay ve tatlı hem vücudumuzda hem cüzdanımızda ekstra kilo demek. Benden söylemesi ...
Sağlık, sevgi ve para ile kalın