BIST 9.577
DOLAR 34,00
EURO 37,85
ALTIN 2.819,92
HABER /  DÜNYA

Yeraltında astın hastanesi

Bu hastane yerin tam 180 metre altında. Çünkü bu hastane nefes darlığı çeken kişilere hizmet veriyor..

Abone ol

Nahcıvan'da yerin 180 metre altında bulunan Tuz Dağı Hastanesi'nde bugüne kadar 40 bin nefes darlığı çeken astım ve bronşit hastasının yüzde 90 oranında sağlığına kavuştuğu bildirildi.

Nahcıvan'a 14 kilometre uzaklıktaki Tuz Dağı'nın 180 metre altında 1979 yılında kurulan Fizyoterapi Hastanesi'nde günde 250 hasta kabul ediliyor. Muayenehane, yatakhane ve istirahathane olmak üzere 3 bölümden oluşan hastanede, dinlenme odaları, kitap okuma odaları, lavabo bölümleri yer alıyor.

Kadınlar, çocuklar ve erkekler ayrı ayrı bölümlerde belli saatlerde ayrı ayrı tedavi ediliyor. Hastalar, kendileri için ayrılan bu bölümlerde sabah saat 11.00'e kadar hem dinleniyor hem de kitap ve gazete okuyor. Hastalara akşamları yemek verilmiyor ve sadece çay içmelerine izin veriliyor. Çocuklar saat 22.00'de, yetişkinler ise saat 23.00'te yataklarına giriyor.

Bu sırada ışıklar söndürülüyor ve sabaha kadar hastaların havadaki iyodu teneffüs etmeleri sağlanıyor. Başhekim Nadir Babayev, yaptığı açıklamada, "Havada oluşan klor iyonları vasıtasıyla hastalarımız nefes alıyor. Birçoğu buraya geldikten sonra 5-10 yıl içinde geri gelmiyor. Birçoğunda yüzde 90 iyileşme görülürken, bazıları da tamamen iyileşiyor. Nefes darlığı çeken hastalarımız yüzde 90 oranla iyileşiyor" dedi.

Deniz seviyesinden bin 150 metre yüksekliğinde olan Tuz Dağı Hastanesi'nin, 300 metre uzunluğundaki alanda hizmet verdiğini ifade eden Babayev, "Hastanemizde 100 personel çalışıyor. Bunların 10'u hekim, 35'i hemşire diğerleri de hastane hizmetinde bulunanlardan oluşuyor.

Hastanemiz Devlet Hastanesi'dir. Bütün hastaları para almadan kabul ediyoruz. Geçen yıl Türkiye'den, İran'dan, Rusya'dan, Kazakistan'dan, Ukrayna'dan 58 hasta kabul ettik. Azerbaycan'dan daha çok gelenler var. Geçen yıl bin 418 hasta kabul etmişiz.

Hastane kurulduğundan bu yana ise 40 bin hasta kabul ettik. Bu hastaların hiçbiri geldiği gibi gitmiyor. Hepsi iyileşip gidiyor" diye konuştu.

Hastanenin bundan böyle hastalarını sevk ile kabul edeceğini, bunun için çalışmaların yapıldığını da vurgulayan Babayev, "Çünkü bugüne kadar hastaneye gidip iyileşerek dönen hastaların bu memnuniyetleri hastaneyi de bölgenin en gözde hastanesi haline getirdi. Hastane bazen müracaatlara yetişemiyor. Nefes darlığı çeken astım ve bronşit hastalarına öncülük verilmesi açısından böyle bir karar alınacak" şeklinde konuştu.