BIST 9.465
DOLAR 34,55
EURO 36,02
ALTIN 3.004,52
HABER /  GÜNCEL

Yenişafak kazanın sorumlusunu buldu!

Soma'da yaşanan maden faciasında son rakamlara göre 298 madencimizi kaybettik. Peki sorumlu kim?

Abone ol

Kazanın olduğu günden beri, kazanın neden olduğuna, ihmal bulunup bulunmadığına, sorumluların kim olduğuna dair çeşitli görüşler yayınlandı. 

Dün bir açıklama yapan Soma Holding kazanın nedenini bilmediklerini söyledi. Hükumet ise bir açıklama yaparak, sorumluların mutlaka ortaya çıkarılacağına söz verdi.

Yeni Şafak gazetesi bugün manşetten verdiği haberle ihmaller zincirini tek tek sıraladı ve diğer maden ocaklarında durumun daha da vahim olduğunu işaret etti.

"Bu mevzuatla sektör yürümez" diyen gazete, CHP'nin sürekli dillendirdiği "taşeronlaşma" sisteminin felakete kapı araladığını söyledi ve şunları yazdı: "- Özel sektörün sözleşme süresi nedeniyle kısa sürede daha fazla üretim yapma hırsıyla birlikte gelen taşeron sisteminin riskleri beraberinde getirdiği ortaya çıktı."

EN İYİSİ BUYSA...

"Türkiye'nin en iyi donanımlı madeni olarak gösterilen bir madende bile böylesine vahim bir kazanın yaşanması, diğer madenler için 'Allah korusun' denilmesine neden oldu." diyen gazete, diğer ocaklarda da felaketin kapıda olduğunu yazdı.

Yeni Şafak haberinde ayrıca hükümetin yıllardır imzalamadığı İşçi Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili uluslarası İLO 176 sözleşmesinin imzalanmasının zorunluluğuna işaret etti.

İşte Yeni Şafak'ın o haberi:

REFORM ŞART 

"Soma'da yaşanan facia gözleri madenlere ve çalışma şartlarına çevirdi: Madencilik bu şekilde yürümez, reform şart.

Soma'da yaşanan facia madencilik sektöründeki pekçok gerçeği gözler önüne serdi. Acilen yeni bir mevzuat düzenlemesine ihtiyaç var.

Türkiye'nin en iyi donanımlı madeni olarak gösterilen bir madende bile böylesine vahim bir kazanın yaşanması, diğer madenler için 'Allah korusun' denilmesine neden oldu. Kazanın ilk anından itibaren pek çok öneri ortaya atılsa da herkesin üzerinde hemfikir olduğu bir gerçek var: Madencilik bu şekilde yürümez. Başta iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının güncellenmesi olmak üzere sektörün öncelikli beklentisi üç ana başlıkta toplanıyor:

ŞARTLAR 

- İşçinin giyeceği çorabın renginden, tahkimat için kullanılacak tahtanın hangi ağaçtan seçilmesi gerektiğine kadar ayrıntılı bir mevzuat düzenlemesi şart.

- Mevzuatın uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesi için denetimcilere yönelik cezalar artırılmalı ve ihmalin ihtimali dahi ortadan kaldırılmalı.

- Tüm kamu ve özel İşletmeciler uygulama konusunda çok sıkı ve ciddi şekilde yönlendirilmeli.

- Bin kişinin çalıştığı bir madende bile yaşam odalarını zorunlu tutmayan bir mevzuatın yetersiz olduğu gün yüzüne çıktı.

- Facia, işçileri eğitme yükümlülüğü getiren İşçi Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili uluslarası İLO 176 sözleşmesinin imzalanmasının zorunluluğunu ortaya koydu.

- Madencilerin denetime gelen müfettişlerle ilgili anlattıkları gerçekler, denetim reformunun şart olduğunu bir kez daha gösterdi.

- Özel sektörün sözleşme süresi nedeniyle kısa sürede daha fazla üretim yapma hırsıyla birlikte gelen taşeron sisteminin riskleri beraberinde getirdiği ortaya çıktı."