BIST 10.026
DOLAR 35,42
EURO 36,53
ALTIN 3.049,37
HABER /  GÜNCEL

Yeniçağ'dan çok tartışılacak iddia!

AK Parti iktidarının bir süredir yürüttüğü Kürt açılımı çalışmalarıyla ilgili ortaya atılan yeni bir iddia siyasetin gündemini meşgul edecek türden.

Abone ol

AK Parti iktidarının bir süredir yürüttüğü Kürt açılımı çalışmalarıyla ilgili ortaya atılan yeni bir iddia siyasetin gündemini meşgul edecek türden.

Yeniçağ gazetesinin bugün manşetine taşıdığı bu iddiaya göre, AK Parti, Kürt açılımı çalışmaları kapsamında Kurtuluş savaşı sırasında ve sonrasında adı birçok isyana yarışan ve idam cezasına çarptırılan Şeyh Sait, Sait Rıza, Pirzade Bekir gibi isyancıların evlerini, mezarlarını restore ederek ziyarete açacak.

Anma törenleri ve kutlamalar da düzenlenecek.

KÖTÜ KONUŞAN DAVALIK OLACAK İDDİASI!

Ortaya atılan proje iddiasının ikinci ayağını ise 'hukuk' oluşturuyor. Vatana ihanetten idam cezasına çarptırılan bu isimler aleyhinde 'hakaret' içeren açıklama yapanlar hakkında da dava açılabilecek.

Yeniçağ'ın ortaya attığ iddiaya göre dava isyancıların idamında görev alan Yüzbaşı Ali Rıza Karslıoğlu'nun torunu avukat Nihad Karslı, Şeyh Sait'e 'it' dediği iddiasıyla bu projenin ilk hedefi oldu. Şeyh Said'in torunu da bazı siyasilerin dedesiyle ilgili sözlerini yargıya taşıdı.

1925'teki Şeyh Said İsyanı'na öncülük eden 47 kişinin idamında görev alan Yüzbaşı Ali Rıza Karslıoğlu'nun torunu avukat Nihad Karslı, Şeyh Said için 'it'ifadesini kullandığı iddiasıyla hakkında soruşturma açıldı. Şeyh Sait ve 47 arkadaşı, infazlarının yıldönümü olan 28 Haziran 2010'da Diyarbakır'da idam edildikleri Ulu Camii önünde ilk defa anıldı. Dersim Dernekleri Federasyonu, Seyit Rıza'nın Hozat'a bağlı Ağdat köyündeki evinin restorasyonu için kampanya başlattı. Şeyh Said'in torunu Diyadin Fırat da bazı siyasilerin dedesi hakkındaki konuşmalarını yargıya taşımıştı.

ÖCALAN'LA MÜZAKERE

Gazetenin bir diğer iddiasına göre ise Öcalan ile PKK elebaşılarının AK Parti'ye sunduğu 5 maddelik protokol, "görüşmeler" olağana dönüşünce 4 maddeye indi. Protolün 3. maddesi olan "Hakikat ve Adalet Komisyonunun Kurulması" BDP tarafından "Kanun Teklifi" olarak TBMM'ye sunuldu ve Anayasa Komisyonu'nda görüşülüyor. Diğer talepleri ise TÜSİAD gibi kurumlar tarafından yeni anayasa bahanesiyle dillendirilerek toplum alıştırılmaya çalışılıyor.