BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,69
ALTIN 2.955,35
HABER /  POLİTİKA

Yeni yüzler ve yeni partiler

Genel seçimlere dönük hazırlık şimdiden başladı. İttifaklar, yenileşen parti yüzleri, yeni oluşumlar ile siyasi arena renklenecek..

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Seçimlere 2 yıl var ama siyasi partiler ve yeni oluşumlar şimdiden harekete geçti. Mevcut partilere yenileri eklenirken, güçlü bir alternatif oluşturmak için ittifaklar da hayata geçmeye başladı. Meclis’te temsil edilen partiler de vitrin yenilemek için sıkı bir çalışma içinde. 2010 yılında temeller oturtulacak ve iktidar alternatifleri önümüzde boy göstermeye başlayacak.

AKP’DE YENİLİK
İktidar partisi, genel seçimlere partiyi hazırlayacak kadrosunu şekillendiriyor. Kabine değişikliği ile kadro değişikliğinin ilk ve büyük adımını atan AKP, 4 Ağustos’taki TBMM Başkanlığı seçimi ile yasama alanındaki vitrinini de tümüyle yenileyecek. TBMM Başkanvekillikleri , Grup Başkanvekilleri, komisyon başkan ve üyeleri; TBMM Başkanlık Divanı üyelerini yenileyecek olan AKP, partiyi seçimlere hazırlayacak parti yönetimine de el atacak. Kongre ile MKYK ve Genel Başkan yardımcılarını yenileyecek. Parti kadrolarına taze kan katacak olan iktidar partisi, genel seçimlere dönük bu alandaki hazırlıkların bu yıl içinde tamamlamış olacak.

CHP’DE BÜYÜK DEĞİŞİM
CHP’de de büyük bir değişim yaşanacak. Parti kongresi ile partinin tüm önemli kademelerinde isimler değişecek. Genel Başkan deniz Baykal’a yönelik en büyük eleştirilerden biri olarak gündemde bulunan ‘eski kadrolar’ değiştirilecek. Kamuoyunda antipatik bulunan isimler geri plana alınacak. Kemal Kılıçdaroğlu gibi isimler ve yeni genç isimler partinin ön safına getirilecek. AKP’den gece yarısı operasyonu ile darbe yiyen Grup başkanvekilliklerinde de değişikliğe gidilecek.

MHP KONGREYE HAZIRLANIYOR
MHP il ve ilçe kongrelerini büyük bir hızla sürdürüyor. Bu yıl içinde parti vitrini için seçimler yapılacak. Ancak MHP’nin parti yönetimi ve TBMM yönetiminde önemli değişikliklere gidilmesi beklenmiyor. Parti dışındaki muhalefetin Bahçeli iktidarını zorlaması beklenmiyor.

MERKEZ’DE BİRLİKTELİK
Demokrat Parti ile ANAP arasındaki bütünleşme çabaları büyük bir hızla sürüyor. İki parti arasında sessiz ama derin bir ittifak çalışması sürüyor. Daha önce defalarca denenen ancak başarısız olan birleşme bu kez gerçekleşecek gibi görünüyor. Ancak bu birleşme iki partinin birleşmesinden daha geniş bir siyasi alanı kapsayacak şekilde dizayn ediliyor. Her iki partinin eski ‘sahipleri’ Mesut Yılmaz ve Süleyman Demirel; AKP’ye alternatif siyasi bir yapı oluşturmak için diğer merkezde ya da merkeze yakın parti ve oluşumlar ile siyasi arenada yer almayan bazı leberal demokrat isimlerle yakın temasta.

ŞENER MUAMMASI
AKP’den kopup, kendi partisini kuran ancak yeterli gücü sağlayamayan Abdullatif Şener’in de merkezde oluşacak yeni bir yapılanma ile ittifaka girmesi bekleniyor. Şener’in DP-ANAP birleşmesi ile oluşacak yeni partiye katılıp katılmayacağı henüz netlik kazanmasa da;bu yolda temaslor yapıldığı biliniyor.

SHP MERKEZLİ SOL
Murat Karayalçın’ın CHP’den Ankara Büükşehir Belediye Başkan adayı olmak için ayrıldığı ve geri dönmediği SHP yeni genel başkanı ve kadrolarıyla solda alternatif olmak için harekete geçti. ÖDP’den ayrılan Ufuk Uras’ı da bünyesine katması beklenen SHP’nin geniş bir sol yelpaze içinde hareket etmek amacıyla hazırlık yaptığı biliniyor. DSP’den kopan bazı isimlerin de bu oluşum içinde yer alması bekleniyor. Karayalçın’ın SHP’ye geri dönmeyip, CHP’de genel başkan yardımcılığı koltuğuna oturması kesin gibi.