Ekonomi dünyasının motivasyon ve enerjiye ihtiyaç duyduğu dönemde hükümet düğmeye bastı.
Abone olSistem Global Danışmanlık Kurucu Ortağı Hüseyin Karslıoğlu, teşvik ve desteklerle ilgili çıkan yeni yasanın ekonomik kalkınma, yatırım teşvik ve desteklerini şahlandıracağını söyledi.
Türkiye, 15 Temmuz darbe sürecinin kirli ve acımasız etkilerini yavaş yavaş siliyor. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 6728 sayılı kanun ile teşvik ve desteklerde çok kritik değişikliler yapıldı. Darbenin yapıldığı 15 Temmuz gecesi Gazi Meclis’te yasalaşan kanun geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
DÜZENLEMELER DEVRİM NİTELİĞİNDE
Sistem Global Danışmanlık Kurucu Ortağı Hüseyin Karslıoğlu, bu önemli gelişmenin yoğun siyasi gündem ve Rusya gelişmelerinin arkasında kalmaması için görüşlerini paylaştı. Yeni yasadaki 77 madde ile ekonomik hareketliliği ilgilendiren hemen her konuda değişiklik ve yenilikler yapıldığını söyleyen Hüseyin Karslıoğlu, özellikle patent hakları, taşınabilir mallar ve AR-GE teşviklerinde yapılan düzenlemelerin devrim niteliğinde olduğunu söyledi.
PATENT SAHİBİ ŞİRKETLERE İYİ HABER
Patent sahibi şirketlerin, geçmişte dönemde fikri mülkiyet haklarının korunamadığını, adeta ‘Hakkın mı var, derdin var’ tarzında bir yaklaşıma maruz bırakıldığını aktaran Hüseyin Karslıoğlu, “Yeni yasa ile inovatif şirketlere devlet şunu diyor: ‘Hakkın mı var? Değerin, teminatın var.’ Yasa; fikir, buluş ve patent haklarını kesin olarak teminat altına alıyor. Bununla da kalmıyor, patent ve endüstriyel tasarım gibi fikri mülkiyet haklarının bir finans ürünü olarak kullanılabileceğini söylüyor. Bu hakların varlık kiralama şirketlerince değer olarak kabul edileceği ve güncel bir finans enstrümanı olan kira sertifikası uygulaması ile finans aracına dönüştürülecek” dedi.
ŞİRKETLERE VERGİ İSTİSNASI
Karslıoğlu, getirilen yenilikler ile patentin varlık kiralama şirketine satışı ve geri alımı ile ilgili tüm aşamalarda oluşacak kazançların, kurumlar vergisinden istisna edildiğini söyledi. Hüseyin Karslıoğlu, bu işlemler ilgili tüm aşamalarda KDV’den de istisna uygulanarak bu işlemlerin ciddi ölçüde özendirildiğini anlattı.
Yatırımların finansmanı konusunda ülkemizde çok etkili ve hareketli yeni bir ürünle birlikte imkanın da doğduğunu vurgulayan Hüseyin Karslıoğlu şöyle konuştu:
“Yeni ve gerçek finans modellerinin yaygınlaşması için fikir, buluş ve patent haklarının değerlemesi konusu çok kritik bir önem arz etmektedir. Sistem Global olarak yaklaşık bir yıl önce Türkiye’nin ilk ihtisas ve münhasır Patent Değerleme şirketini kurduk. Bir süredir de ülkemizin en büyük yatırım bankalarından biri olan Aktifbank ile ‘Patent Bankası’ modeli üzerinde çalışıyoruz ve sona geldik. Patent ve endüstriyel hakları bir değer ve teminat kabul ederek, bunları önemli bir finansman enstrümanı ve yatırım aracı haline dönüştürebilecek sistemi hızla hayata geçirmek için büyük bir heyecanla çalışıyoruz.”
YATIRIM VE BÜYÜME İÇİN ÖNEMLİ FİNANS KAYNAĞI
Hüseyin Karslıoğlu son iki yıldır Aktifbank ile birlikte geliştirdikleri ‘Projeniz Bizim İçin Teminattır’ çalışmasını yürüttüklerini ve girişimcileri teminatsız kredilendirip, desteklediklerini de sözlerine ekledi.
Yeni yasal düzenleme ile taşınır malların da kaynak ve teminat kabul edildiğinin altını çizen Sistem Global Kurucu Ortağı Karslıoğlu, “Taşınır mallar, hem haklar gibi varlık kiralama şirketlerince kira sertifikası sistemi ile hem de sat-kirala-geri al modeli ile yatırım ve büyüme için önemli finans kaynağı oluşturacaktır. Bu işlemler de KDV’den istisna edildiği gibi ortaya çıkacak kâr da kurumlar vergisinden istisna edilerek yeni model özendiriliyor” diye konuştu.
Patent vergi teşvik süreçlerinde de değişiklik yapıldığını yorumlayan Hüseyin Karslıoğlu, “Etkisini orta vadede hissedeceğimiz bu değişiklik ile idare, buluş sahibine ve yatırımcıya daha çok güveniyor. İşleyişi hızlandırmak için Maliye Bakanlığı değerleme raporu aşaması sistemden kaldırıldı. Bu teşvikin bundan sonra daha da yaygınlaşacağını umuyoruz. Bu teşvikten faydalanacak kişi ve kurumların değer, değerleme, raporlama ve savunmalarını reel bir şekilde oluşturup, hesaplamalarını yapıp beyan ederek istisnayı uygulaması gerekiyor” diye konuştu.
Hüseyin Karslıoğlu, ilgili denetim ve sorgulamalarda bu işlemleri doğrulayacak savunma ve raporlamalara hazırlık yapmanın daha kritik hale geldiğini söyleyerek, “Sonuç olarak felsefesi ve amacı muhteşem olan ama işleyişteki sıkıntılardan dolayı aktif uygulanamayan bu büyük teşvik kanaatimce artık çok daha fazla ve rasyonel şekilde uygulanabilecektir” şeklinde konuştu.
ŞİRKETLERİN AR-GE PROJESİ YAPMA MOTİVASYONU ARTACAK
Yeni yasal düzenleme ile AR-GE faaliyetlerindeki vergi indiriminin bütün olarak 5746 sayılı AR-GE Kanunu’nda birleştirilerek Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı değerlendirilmesi kapsamına dahil edildiğini belirten Hüseyin Karslıoğlu, “Bu şekilde hem mevzuat uygulamalarında yeknesaklık amaçlanmış, hem de AR-GE merkezi olmayan veya AR-GE projesine kamu desteği alamayan, AR-GE projesini kendi öz kaynağı ile yapan tüm büyüklükteki şirketler için AR-GE indirimi uygulamasının yaygınlaştırılması amaçlanmış. Bu yönde yapılacak aktif bir bilgilendirme farklı seviyelerdeki şirketlerin AR-GE projesi yapma motivasyonunu artıracaktır” dedi.
Sistem Global Kurucu Ortağı Hüseyin Karslıoğlu yasadaki önemli değişiklikleri ise maddeler halinde şöyle sıraladı:
* Uluslararası firmaların bölgesel yönetim merkezlerine önemli vergi teşvikleri geldi.
* Yurtdışına hizmet sunan; ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve mesleki eğitim sektöründeki firmaların ilgili kazançlarına gelir ve kurumlar vergisi istisnası getirildi.
* Yurtdışına; mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi, eğitim ve sağlık hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren firmalara bu hizmet sunumları ile ilgili çalıştırdıkları personeller için gelir vergisi teşviki getirildi.
* Damga vergisi ve Harçlar ile ilgili olarak çok ciddi ölçüde iyileştirmeler ve düzenlemeler yapıldı. Özellikle ihracat ve yatırım faaliyetlerine damga vergisi ve harçlar ile ilgili olarak çok büyük boyutta istisnalar getirildi.
* Vergi sorgulama, değerlendirme ve inceleme süreçlerine etkinliği arttıracak ve büyük hız getirebilecek “izaha davet“ ismiyle yeni bir boyut kazandırıldı.