İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı baştan aşağı yeni vergilerle dolu.
Abone olHürriyet yazarı Şükrü Kızılot, İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı'nda düşünülen vergileri yazdı. İğneden ipliğe her şeye vergi alınacak. Neredeyse teneffüs ettiğimiz atmosferden "hava harcı" bile alıncak. Kızılot sözleriyle harç listesini özetliyor.
Yazar 2007'de bizleri bekleyen harç türlerini şöyle sıraladı:
"Hayvan kesimi muayene ve denetleme harcı"
Harcın tutarı, kümes hayvanları için 0.01 YTL olarak belirlenmiş. Bu tutar küçükbaş hayvanlarda 1 YTL, büyükbaş hayvanlarda ise 5 YTL olacak.
Doğalgaz ve tüpgaza vergi
Havagazı, doğalgaz ve likit petrol gazı ile imalat ve üretimde kullanılan elektrikte, bunların satış bedeli üzerinden yüzde 1, diğer elektrik tüketimlerinde yüzde 5 oranında "Elektrik ve Gaz Tüketim Vergisi" alınacak.
Adını ilk kez duyduğumuz bir başka vergi de "Kaynak suyu ve işlenmiş su vergisi" ile ilgili...Bir litreye kadar olan şişelerde, örneğin bir şişe suda 1 Yeni Kuruş olarak en düşük tarifenin uygulanacağı bu vergi, kapların litresi arttıkça "kap başına" YTL olarak artıyor. Vergi 25 litreden büyük kaplarda, kap başına 10 Yeni Kuruş oluyor.
Taşıt vergisinde yüzde 100 artış ihtimali var
"İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı Taslağı"nın 80. maddesine göre; 2007 yılından itibaren, Motorlu Taşıtlar Vergisi olarak yapılacak tahsilatın, yüzde 50’si, mahalli idareler payı olacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi 2007 yılı için yüzde 100 artırılıp, yarısının mahalli idarelere verilmesi yoluna da gidilebilir.
Turizmciye konaklama vergisi sürprizi
YENİ vergi paketinde, turizmciler de unutulmadı. Tasarıya göre; otel, motel, tatil köyü, pansiyon gibi tesis ve yerlerde konaklamalar "Konaklama Vergisi" adı altında bir vergiye tabi tutulacak.
Eğlenceye vergi
Yeni vergiler arasında, "Eğlence vergisi" diye bir vergi var. Diskotek, bar, gece kulübü, taverna, dansing gibi eğlence yerleri, eğlence vergisine tabi tutuyor
1) Bilet, jeton, marka ya da manyetik kartla girilen hipodrom, araba yarışı, sinema, konser, lunapark, sirk, spor yarışmaları ve benzeri eğlencelerden (bağış veya başka adlar altında alınan paralar da dahil) giriş bedeli olacak ve vergi de yüzde 10 oranında alınacak.
Diğerlerine gelince;
2) Bilet, jeton, marka ya da manyetik kartla girilmesi zorunlu olmayan bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare ve dansing gibi eğlence yerlerinden günlük 80 YTL üzerinden "eğlence vergisi" hesaplanacak.
Kahvehaneler günde 5 YTL eğlence vergisi ödeyecek
İNTERNET salonları ve her türlü makine ile oyun oynanan yerler, günlük 5 YTL eğlence vergisine tabi tutuluyor. Ayrıca; "kahvehane, kıraathane ve kafe" gibi yerlerde "eğlence yerleri" kapsamına alınarak, günlük 4 YTL eğlence vergisine tabi tutuluyor. Ancak, köylerdeki kahvehaneler, eğlence vergisine tabi olmayacak.
MUSLUK AKTIKÇA ÇÖP VERGİSİ
Konutlara ait Çevre Temizlik Vergisi (çöp vergisi), konutlardaki su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle, "metreküp başına" büyükşehir belediyelerinde 20 YKr, diğer belediyelerde ise 15 YKr olarak alınacak.
İşyerlerinde ise binalar 7 gruba ayrılacak ve 12 YTL’den başlayıp 1.400 YTL’ye ulaşan "Çevre Temizlik Vergisi" alınacak. Büyükşehir Belediyelerinde Çevre Temizlik Vergisi yüzde 25 artırımlı olarak alınacak.
Yanından yol geçen evin vergisi artacak
TASARIDA yer alan ilginç düzenlemelerden biri de "Rant Vergisi" ile ilgili. Belediye ve mücavir alan sınırları içinde; yol, park, metro veya raylı sistem yapılması halinde, bu durum gayrimenkullerin değerini artırıcı bir unsur olarak değerlendirilecek.
TOTO VE İDDİA’YA DA VERGİ
- Spor-Toto, Skor-Toto, Süper-Totor, Spor-Loto, Gol-7, İddia ve benzeri oyunlarda, her bir kolondan 2 YKr
- Piyango, hemen kazan ve benzeri oyunlarda ise her bir bilet için 10 YKr’den az olmamak üzere, bilet bedelinin yüzde 20’si kadar "Şans Oyunları Vergisi" alınacak.
- At yarışlarında ise 10 YKr’den az olmamak üzere her bir katılma bedelinin yüzde 25’i oranında vergi alınacak