Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Yeni Teşvik Sistemini şu sözleriyle açıkladı
Abone olEkonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Yeni Teşvik Sistemiyle, yılda en az 100 bin adet kapasiteli otomobil yatırımlarında ya da mevcut kapasitesini yıllık en az 100 bin adet artıran otomobil yatırımlarında, yatırımcılara kapasitelerinin yüzde 15'i kadar A,B ve C segmentlerinden gümrük vergisinden muaf olarak araç ithal etme hakkı vereceklerini belirterek, ''Ayrıca bu yatırımlarda motor üretimi de yapılması halinde ilave olarak yüzde 15 daha gümrükten muaf araç ithal etme hakkı tanıyacağız'' dedi. ''Yüksek Katma Değerli İhracata Doğru Yeni Teşvik Sistemi'' ile ilgili olarak basın toplantısında konuşan Çağlayan, yeni teşviklere öncelikli yatırım kavramını entegre ettiklerini belirtti.
Çağlayan, Bölgesel Teşvik Sistemi kapsamında desteklenen belirli yatırım konuları, hangi bölgede yapılırsa yapılsın 5. Bölgeye sağlanan destek oran ve sürelerinden faydalanacağını söyledi.
Bunları öncelikli yatırım olarak ifade ettiklerini belirten Çağlayan, şöyle konuştu:
''Öncelikli yatırımların başında Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılacak turizm yatırımları geliyor. Bunu madencilik, demiryolu ve denizyolu ile yük veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar izliyor. Belirli ilaç ve savunma sanayi yatırımları, test merkezleri, rüzgar tüneli ve bu mahiyetteki yatırımlar ki özellikle otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik olanlar yeni teşvik sisteminden faydalanacak.
Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek ilk, orta ve lise eğitim yatırımları destek kapsamına girdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen Ar-Ge projeleri neticesinde geliştirilen ürünün üretimine yönelik yatırımlar da destelenecek. Asgari kapalı alanı 50 bin metrekare olan uluslararası fuar yatırımlarını Türkiye'nin hangi ilinde yapılırsa yapılsın, 5. bölge desteklerinden yararlandıracağız.''
-Yeni Teşvik Sisteminin yıldızları 6. Bölgedeki 15 İl''-
Çağlayan, Yeni Teşvik Sisteminin yıldızlarının 6. Bölgedeki 15 İl olduğunu vurgulayarak, ülkenin batısından doğusuna hareket eden bir yatırımcının, her ilerlemesinde yeni bir avantaj, yeni bir fırsatla karşılaşacağını söyledi.
Bakan Çağlayan, 6. Bölgede desteklenecek yatırımları belirlerken diğer 5 bölgede olduğu gibi selektif davranmadıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''6. Bölgedeki yatırımlar için, başta istihdam destekleri olmak üzere sağlanan tüm destekleri en yüksek oranlarda uyguluyoruz. Ayrıca, enerji ve kamu yatırımları hariç olmak üzere bu bölgede yapılacak tüm yatırımlar doğrudan Bölgesel Teşvik Sistemi kapsamında değerlendirilecek. Yeni teşvik sistemi, 6. Bölgedeki istihdamı artırmak için asgari ücretin işveren üzerindeki yükünü neredeyse sıfırlıyor. 6. Bölgedeki yatırımlara, 12 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi desteği ve 10 yıl süresince de Gelir Vergisi Stopajı Desteği ile Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği sağlıyoruz. Bugün bir asgari ücretli için 1.077 TL ödeyen bir işveren, bu desteklerden faydalandığı zaman 677 TL ödeyecek. Yani bugünün kuruyla 370 dolar. Artık 6. bölgemiz işçilik maliyetleri açısından Çin'le rekabet edecek bir durumda.
Geçen hafta bir özel uçakla 150 işadamı ile Muş'a gittik. 6. Bölgedeki 15 ilimizin valileri, sanayi ve ticaret odaları başkanları ile bir araya geldik. 6. Bölge için yatırım ve istihdam seferberliğinin startını Muş'tan verdik. Bu tür toplantılara önümüzdeki günlerde Şanlıurfa, Mardin, Van, Adıyaman ve Diyarbakır ile devam edeceğim. Bu bölgede vergi indirimini yatırımın yüzde 55'ine kadar uyguluyoruz. Ayrıca bunun yüzde 80'ini yatırım döneminde tüm faaliyetlerden elde edilecek kazanca uygulanması imkanını da getirdik. Bu şu anlama geliyor: 1. Bölgede faaliyet gösteren bir firma, 6. Bölgeye yatırım yaptığı takdirde yatırımın harcamasının yüzde 44'üne kadarını yatırımı devam ederken ödediği kurumlar vergisinden indirebilecek. Bu muazzam bir destek.''
Çağlayan, diğer hiçbir bölgede bölgesel bazda desteklemedikleri komple yeni hazır giyim yatırımlarıyla çağrı merkezi ve plastik gibi istihdam yoğun yatırımları sadece 6. Bölgede bölgesel sistemden destekleyeceklerini söyledi.
Ayrıca 6. Bölgede yatırımcıların yatırımlarında kullanacakları krediler için 900 bin TL'ye kadar faiz desteğinden de faydalanabileceklerini vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:
''6. Bölgemizde yatırımları kredilendirmede ve sigortalamada yaşanan zorlukların da farkındayım. Bu nedenle geçtiğimiz haftalarda Bankalar Birliği ve Sigorta-Reasürans Şirketleri Birliği ile bir araya gelip bu sorunları görüştük. 6. Bölgemiz için ellerinden gelen her türlü kolaylığı sağlamalarını talep ettim. Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılacak yatırımlar sigorta primi işveren hissesi desteği ve vergi indirimi açısından bir alt bölgeye sağlanan destek oran ve sürelerden faydalanabilecektir. Aynı şekilde asgari 5 firmanın bir araya gelmesiyle yapılacak yatırımlar da bu kapsamda destekleniyor.''
-Demir çelik sektöründe AB'nin KOBİ tanımı esas alınacak-
Çağlayan, demir çelik sektöründe yatırımlar için AB'nin KOBİ tanımını esas alacaklarını dile getirerek, ''Yani 250 kişiden az çalışan sayısının yanı sıra yıllık net satış hasılatı 50 milyon avro veya mali bilanço değeri 43 milyon avroyu aşmayan işletmeleri baz alacağız. Böylece daha fazla demir çelik yatırımcımızı ve ihracatçımızı genel teşvik uygulaması kapsamında destekleyeceğiz'' dedi.
Yeni sistemde enerji maliyetlerinin doğrudan desteklenmesine yönelik bir unsura yer vermediklerini kaydeden Çağlayan, onun yerine düşük kalorili kömür istihracı ve diğer madencilik faaliyetlerini 5. Bölge destekleriyle destekleyeceklerini söyledi.
Çağlayan, enerji yatırımlarını genel teşvik sisteminden desteklediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:
Doğalgaza dayalı enerji yatırımlarını ise desteklemeyeceğiz. Stratejik yatırımın kendi ihtiyacında kullanılacak enerjiye yönelik yapılacak yatırımlar da stratejik yatırım gibi desteklenecek. Doğalgaza dayalı yatırımları burada da desteklemiyoruz. Büyük ölçekli yatırımlar eski sistemde de destekleniyordu yeni sistemde ise destek almak için gereken asgari yatırım tutarlarını kimyasal madde ve ürünleri imalatı, motorlu kara taşıtları imalatı, liman ve liman hizmetleri yatırımları, elektronik sanayi yatırımları ve ilaç üretimi yatırımları için düşürdük.''
Çağlayan, son 9 yılda 115 milyar dolara yaklaşan uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin artmasını beklediklerine dikkati çekerek, ''Bu konuya ilişkin olarak geçtiğimiz haftalarda ülkemizdeki en büyük danışmanlık ve denetim firmaları ile bir araya geldim. Bu firmalardan yabancı yatırımları ülkemize kanalize etmek için global ağlarını ve tüm imkanlarını kullanmalarını istedim'' dedi.
YATIRIMA BİR AN ÖNCE BAŞLAYANLARA EKSTRA DESTEK
Çağlayan, teşviklerin bugün yürürlüğe girdiğini, yatırıma bir an önce başlayanlara ekstra destek vereceklerini ifade ederek, ''Ancak bu sizi yanıltmasın. Çünkü 1 Ocak 2012 tarihinden sonra müracaat edilerek teşvik belgesine bağlanan yatırımlar da yeni sistem kapsamında desteklenecek. Mevcut destek oran ve sürelerinden yararlanabilmek için girişimcilerin ellerini çabuk tutması gerekiyor. Çünkü, 31 Aralık 2013 tarihine kadar teşvik belgesi alıp yatırıma başlayan yatırımcılarımız daha yüksek destek yoğunluklarından yararlanacaklar. Peki 31 Aralık 2013 tarihine kadar yatırıma başlandığını nasıl belirleyeceğiz? Bunun için belgede kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde 10'u kadar yatırım yapıldığının belgelenmesi yeterli olacak'' diye konuştu.
Yatırımcılara yerinde hizmet vermek ve bürokrasiyi azaltmak için sanayi odalarının yanında Kalkınma Ajanslarını da sisteme dahil ettiklerine vurgu yapan Çağlayan, ''Ajanslarımızla teşvik belgesinin düzenlenmesinden yatırımların izlenmesine ve tamamlanma vizesinin yapılmasına kadar geçen süreçte işbirliği yapacağız'' dedi.
ÇAĞLAYAN ;OTOMOBİL SEKTÖRÜNDEKİ YENİ TEŞVİK SİSTEMİNE DEĞİNEREK ŞUNLARI KAYDETTİ
''Yılda en az 100 bin adet kapasiteli otomobil yatırımlarında ya da mevcut kapasitesini yıllık en az 100 bin adet artıran otomobil yatırımlarında, yatırımcılara kapasitelerinin yüzde 15'i kadar A, B ve C segmentlerinden gümrük vergisinden muaf olarak araç ithal etme hakkı vereceğiz. Ayrıca bu yatırımlarda motor üretimi de yapılması halinde ilave olarak yüzde 15 daha gümrükten muaf araç ithal etme hakkı tanıyacağız. Mevcut yatırımını genişletecek, modernize edecek yatırımcıyı da unutmadık. Yeni sistemle getirdiğimiz destekleri, yeni yatırım yapacak yatırımcılarımızın yanında mevcut yatırımını genişletip modernize edecek yatırımcılarımıza da sunuyoruz. Yeni sistemde Van'ı da unutmadık. Geçen yıl 23 Ekim'de yaşanan deprem dolayısıyla yatırımlarını tamamlayamayan yatırımcılarımıza süre uzatımı hakkı getirdik.''
Çağlayan, 1 Ocak 2012 tarihinden sonra müracaat edilerek teşvik belgesine bağlanan yatırımların yeni sistem kapsamında destekleneceğini vurgulayarak, ''Nasıl ki Boğaziçi Köprüsü iki kıtayı birbirine bağlıyorsa, biz de tüm bölgelerimizi teşvik köprüsü ile yatırım havuzuna bağlıyoruz. 2023 hedeflerine bizi taşımasını umduğumuz bu teşvik sisteminin ülkemize ve ekonomimize hayırlı olmasını diliyorum'' dedi.