BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  SAĞLIK

Yeni tehlike; e-SİGARA

Elektronik sigaralar tiryakilikten vazgeçiriyor mu? Meğer ne kadar yanıltılıyormuşuz...

Abone ol İNTERNETHABER

Dev sigara sanayine yeni bir rakip oluştu; "Sigarayı bıraktırma sektörü"... Binbir türlü uyduruk alet ve ilaç piyasada. Elde dolaştırılan azaltılmış nikotin çubukları eczanelerde satılıyor.

Son moda ise elektronik sigara (e-sigara)... Peki tiryakilikten kurtulmak için derde çare mi? Uyarılar aksi yönde. Söylenen;
-"Hakiki sigara kadar tehlikeli ve bağımlılık yapabileceği"

Elektronik sigara nedir?

Bir e-sigaranın başlıca üç bölümü var. Bunlar, ağızlık ve tütün alkoloit içeren bir kartuş; atomizasyon odası ve mikroçip; lityum pil ve ışık yayan diyot.

e-sigaradan bir nefes çektiğiniz zaman atomizasyon odasında ki mikroçip sayesinde çalışan yüksek frekanslı ultrasonik pompa soğuk duman benzeri buhar oluşturuyor. Bu buhar, kartuştan geçerken tütün alkaloiti moleküllerini de alarak ciğerlerinize doluyor. Bu sırada pilin ucundaki ışık sigaranın ateşi gibi yanıyor ve sönüyor.

Elektronik sigara aslında sigarayı bırakmak isteyen, ama sigara içmediklerinde ‘nikotin yoksunluğu belirtileri’ gösterenlere yardımcı olmak amacıyla çıkarılmış bir sistem. Başka bir deyişle, elektronik sigara, sigara bırakmada kullanılan ‘ nikotin bantları’ veya ‘nikotinli sakız’lardan farklı bir şey değil.

FAZLASI ÖLÜME BİLE YOLAÇIYOR

Her şeyden önce, bilinçsiz kullanılan e-sigara hem içen ve hem de çevresindekiler için zararlı. Çünkü, sonuçta bu sigarayı kullananlar ve etrafındakiler nikotin solumuş oluyorlar.

Nikotin e-sigarada bir insektisit yani böcek öldürücü bir madde. Yüksek dozlarda bulantı, kusma, tireme, havale ve hatta ölüme bile yol açabiliyor. Mademki zararı yokmuş diye reklámlardaki gibi ‘doya doya’ e-sigara içenler fazla nikotinden ciddi zararlar görebilirler.

El ve ağız alışkanlığını devam ettirdiği için, e-sigara nikotin eksikliğini gidermede bant veya sakızlara göre daha dezavantajlı. Üstelik, e-sigaranın sigarayı bırakmadaki etkinliğini gösteren bir bilimsel araştırma da yok.

İşin bir de ekonomik tarafı var. e-sigarayı bir kere almakla iş bitmiyor; aynen sigarada olduğu gibi tükenen kartuşları yenilemeniz gerekiyor. (Haber:Ahmet R. Küçükusta - Star)