BIST 10.873
DOLAR 32,64
EURO 35,32
ALTIN 2.473,51
HABER /  GÜNCEL

Yeni sınır karakollarımız böyle olacak

TOKİ, Güney Doğu dağlarındaki 250 sınır karakolunun hepsini yeni baştan inşa ediyor. 10’u teslim edildi, 150’sinin inşaatı sürüyor.

Abone ol

Terör örgütü PKK'nin Eruh saldırısının üzerinden geçen 27 yılda Güneydoğu'da birçok karakola saldırması ve yüzlerce şehit verilmesi iktidarı da harekete geçirdi. 

Ardı arkası kesilmeyen saldırılar üzerine hükümet geçen yıl, bütün sınır karakollarının yenilenmesi kararını vermiş, bu görevi de Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) üstlenmişti.

Habervaktim.com'un haberine göre projeleri Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hazırlanan 250 karakoldan 152'sinin inşaatına başlandı. Yapımı tamamlanan 10 karakol sessiz sedasız Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi. Yeni sınır karakolları Genelkurmay Başkanlığı'nın talepleri doğrultusunda H tipi şeklinde projelendirildi.

ekran-resmi-2011-09-29,-10.17.30-am.png

Karakollar özellikle bölgeye en hakim tepe noktalarına yapılıyor. 80 santim kalınlığındaki dış duvarlar havan ve roket saldırılarına karşı güçlendirilmiş malzemeyle inşa ediliyor. Binaların çatısı havan toplarına karşı dayanıklı, dış kapıların tamamı çelik, pencereler de kurşun geçirmez camla kaplı. Karakolun dışı da üç aşamalı özel betonarme duvarlarla çevriliyor. Yatakhane ve yemekhane gibi askerlerin toplu olarak bulunduğu bölümler karakolun tam ortasında yeralıyor. Depolarda bir hafta yetecek kadar yiyecek-içecek ve cephane mevcut.

ASKERE SÜPER GÜVENLİK

Karakollarda Mehmetçiğin güvenliği için ne gerekiyorsa düşünülmüş. 12 metre yüksekliğindeki kuleler nöbet tutan askerleri, taciz atışı ve keskin nişancı tehlikesine karşı korumak için özel tasarlandı. Askerler nöbet mevzilerine açık alandan değil, yeraltından tüneller aracılığıyla ulaşıyor. Karakol çevresinin emniyeti ise Aselsan tarafından geliştirilen "izci" adı verilen uzaktan kumandalı robot araçlarla sağlanıyor. 8 kilometreyi rahatlıkla görebilen elektronik ateşleme sistemli termal kameralar 7 gün 24 saat çalışıyor. Hareket eden bütün cisimler, hatta kuşlar bile izlenebiliyor.

ekran-resmi-2011-09-29,-10.17.36-am.png

BU TABLO 27 YIL SONRA DEĞİŞTİ

PKK, 27 yıl boyunca Aktütün ve Dağlıca gibi sınır karakollarına yaptığı saldırılarda yüzlerce askerimizi şehit etti. Güvenlik açısından yetersiz olan bu karakollar artık TOKİ sayesinde bir kaleden farksız olacak.