İki ay önce "cumhurbaşkanı adayı olmak için AK Parti'yi hedef aldı" diye suçladıkları Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a övgüler dizdiler.
Abone olYenişafak gazetesinin, hiç gündemde olmamasına rağmen, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a övgüler dizen bir haberle okurlarının karşısına çıkması dikkat çekti.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Twitter'in engellenmesi kararının kaldırılması ve AYM'nin kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşma nedeniyle hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hem de başta Yeni Şafak olmak üzere iktidar yanlısı medyanın hedefi olan ve ağır eleştirilere maruz kalmıştı.
BAYRAM DEĞİL SEYRAN DEĞİL, NİYE ÖPTÜ!
Haşim Kılıç, iktidar yanlısı medya tarafından, Haşim Kılıç'ı muhalefetin cumhurbaşkanı adayı olabilmek için AK Parti karşıtı kararlara imza atmak ve Başbakan Erdoğan'a karşı haddini aşmakla eleştirilmişti. Ancak bugün Yeni Şafak gazetesi ilginç bir haberle çıktı. Gazete, Haşim Kılıç hiç gündemde değilken Kılıç'a övgüler düzdü. Kafalar karıştı.
AYM, KILIÇ'LA BİRLİKTE DEMOKRASİNİN ÖNÜNÜ AÇTI
İşte Yenişafak'ın "Anayasa Mahkemesi'nde vesayetten demokrasiye" başlıklı o haberi:
"Kritik kararlarda ismi ön plana çıkan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın görev süresinin dolmasına 1 yıl kaldı. 27 Mayıs'ın ürünü olarak kurulan ve verdiği birçok kararla özgürlüklerin önünde set olan Yüksek Mahkeme, Kılıç döneminde demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerin önünü açan bir rol üstlendi. Kılıç döneminde AYM, parti kapatmalar, uzun tutukluluk süreleri, bireysel başvurular gibi önemli davalarda temel hak ve özgürlükleri ön planda tuttu. Mahkeme, bu sürede hayata geçirilen reformlara ve anayasa değişikliklerine paralel olarak kararları hukuk ve demokrasi çerçevesinde verirken, Türk hukuk sistemine de yol gösterdi. Kılıç'ın döneminde AYM, 'vesayetçi' ve 'CHP'nin arka bahçesi' imajından kurtuldu."
BALYOZ'A HAKKINI VERDİ
1990'da Sayıştay üyesiyken dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından AYM üyeliğine seçilen Haşim Kılıç, 7 Aralık 1999 ve 7 Aralık 2003 tarihlerinde iki defa Başkanvekilliğine, 22 Ekim 2007 ve 14 Eylül 2011 tarihlerinde de ard arda iki defa Yüksek Mahkeme Başkanlığı'na seçildi. Kılıç'ın başkanı olduğu AYM, darbe davası olarak başlayan ancak emir komuta zincirinde görevlileri de cezalandırmaya dönüşen Balyoz davasında önemli bir karar verdi. AYM, sanıkların adil yargılama ilkelerine riayet edilmediği gerekçesiyle hak ihlali tespit etti. Böylelikle Balyoz davasından cezaevinde bulunan tüm sanıklar tahliye edildi.
CHP'YE HUKUK DERSİ
Kılıç, bir zamanlar Yüksek Mahkeme'yi kendi hukuk bürosu gibi gören CHP'ye de başkanlığı süresince en güzel cevabı verdi. Meclis'te kabul edilen birçok kanunu koşar adım AYM'ye taşıyan CHP, Kılıç başkanlığındaki mahkemeden 'ret' yanıtı alır hale geldi. Oysaki Kılıç dönemi öncesi AYM, 2007 yılında Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanı seçtirmemek için uydurulan 367 garabetinde bir sorun görememişti. Başkanlığı süresince her fırsatta sivil siyasetin önünü açma uğraşı veren Kılıç, Yüksek Mahkeme üzerindeki 'vesayetçi' imajının silinmesine de büyük katkı sağladı.