BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,32
ALTIN 3.067,07
HABER /  POLİTİKA

Yeni partinin DTPden farkı!

Kapatılan DTP'nin bağımsız milletvekillerinin yol haritası netleşiyor. İşte yeni parti olan BDP'nin DTP'den en büyük farkı...

Abone ol

Kapatılan DTP'nin bağımsız milletvekillerinin yol haritası netleşiyor. Emine Ayna BDP yönetiminde yer almayacak, parti liderliği için ise Türk’ün çizgisinde politika yapan Selahattin Demirtaş’ın adı öne çıkıyor...

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) çatısı altında yola devam kararı alan, kapatılan DTP'nin bağımsız milletvekilleri, yeni parti ile ilgili yol haritasını netleştirmeye başladı.

GENEL BAŞKAN DEMİRTAŞ OLACAK

Olağanüstü kongre sürecine giren BDP'de, genel başkanın kim olacağı üzerinde uzlaşma sağlandı. Parti içi toplantılarda, Ocak 2010'da yapılması planlanan kongreye kadar BDP Genel Başkanı Demir Çelik'in görevine devam etmesi kararlaştırıldı. Partideki değerlendirme toplantılarında, genel başkan adayları arasında ise Bağımsız Diyarbakır milletvekilleri Selahattin Demirtaş ile Akın Birdal'ın adı öne çıktı.

AHMET TÜRK İSTEDİ

Tartışmaların ardından, siyasi yasaklı Ahmet Türk'ün de işaretiyle Demirtaş ismi üzerinde anlaşmaya varıldı. Şahinlerin çok da sıcak bakmadığı Demirtaş'a, Ahmet Türk çizgisinde siyaset yaptığı için kamuoyundan olumlu tepki geleceği belirtiliyor. Demirtaş'ın genel başkanlık koltuğuna oturması ile siyasette ikinci Demirtaş dönemi de başlamış olacak. Demirtaş'ın ağabeyi Nurettin Demirtaş, bir dönem DTP Genel Başkanlığı'na seçilmiş, ancak "sahte çürük raporu" ile askerlikten muaf olduğu gerekçesiyle yargılanmış, 1 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

BİRDAL ALTERNATİF İSİM

DTP'de eş başkanlık sistemiyle yürütülen genel başkanlık, BDP'de de devam edecek. Buna göre, Demirtaş ile birlikte bu görevde Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) eski Genel Başkanı Filiz Koçali görev alacak. Demirtaş'tan sonra eş başkanlık için telaffuz edilen isim ise Kürt kökenli olmayan Bağımsız Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal. Birdal ismine de kamuoyunda sıcak bakılması bekleniyor.

AYNA DEVRE DIŞI

DTP'de Eş Başkan sıfatı ile Ahmet Türk'ün yardımcılığını yapan Mardin Milletvekili Emine Ayna ise kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle bu süreçte yönetimde yer almayacak. Ayna özellikle dağ mesajları nedeniyle tartışma yaratmıştı. Ayna'nın "yıpranan bir isim olması" nedeniyle, yeni parti için sıkıntı yaratması istenmiyor.

TÜRKİYE PARTİSİ PROJESİ

Partinin çizgisi ile ilgili olarak da parti içinde önemli kararlar alındı. BDP, DTP ve benzer çizgideki önceki partiler gibi bölge siyaseti yapmayacak ve bölge partisi olmayacak. Türkiye partisi kimliği ile BDP'nin "sol ve sosyal demokrat kesimleri" de içine alan çatı partisi olma çalışmaları yürütülecek.

GRUP KURULACAK

Buna göre öncelikli hedef, BDP'nin yurt genelinde örgütsel olarak güçlendirilmesi ve kamuoyunun hassasiyetleri doğrultusunda politika izlemek olacak. Etnik siyaset terk edilecek, Türkiye siyaseti yapılacak, batının hassasiyetleri dikkate alınacak.

Türk, DTP bünyesinde, solun tüm partilerini kucaklayacak, Türkiye partisi niteliğindeki "çatı partisi" girişimini başlatmış ancak şahinlerin muhalefeti ile bu proje askıya alınmıştı. Bağımsız İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'ın katılımı ile Meclis'te BDP Grubu da kurulacak. Uras, parti yönetiminde yer almayacak ancak yeni parti çalışmaları BDP'nin çatı partisi projesi ile bağlantılı sürecek.