BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Yeni ÖSS öğrencinin yükünü arttırdı

ÖSS sisteminde yapılan köklü değişikliklerle 2006 yılında öğrencilerin yükü biraz daha arttı. Uzmanlar öğrencilerin yıl boyunca 70 bin soru çözmesi gerektiğini bildirdi.

Abone ol

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sisteminde yapılan değişiklik 2006 yılında öğrencileri pek çok yönden etkileyecek. Değişiklikle müfredat genişledi, soru sayısı ve sınav süresi arttı. Eskiden üç türde puan hesaplanırken bu sayı yediye çıktı.

Süre 195 dakika

2006 ÖSS'de yapılan en önemli değişiklik sınav müfredatının lise 1, 2 ve 3. sınıf konularının tamamını kapsaması. Sınavda ortak dersler ve alan dersleri olmak üzere iki grup test olacak. Alan derslerine ait sorular öğrencilerin lise iki ve üçüncü sınıfta gördükleri konuları kapsayacak. Sınavın süresi ise 180'den 195 dakikaya çıktı. Eski sistemde sınavda 180 soru vardı. Gelecek yılsa 30'ar sorudan oluşan sekiz test bulunacak ve soru sayısı 240'a çıkacak. Adayların altı testi yani 180 soruyu yanıtlaması yeterli olacak. Meslek lisesi öğrencisi ise sadece 120 soruyu yanıtlayacak.

Hem kendi alanından hem de ortak alandan bölüm tercih yapmak isteyen öğrecilerin 210 soru yanıtlaması gerekiyor. Yeni sistemde üç değil yedi tür puan hesaplanacak. Önlisans programlarına girmek için SAY-1, SÖZ-1 ve EA-1 puanlarına bakılacak. Dört yıllık ve üzeri lisans programları içinse SAY-2, SÖZ-2, EA-2 ve Dil puanları göz önünde alınacak.

MED Dershaneleri uzmanları yeni sistemde yer alacak konuları, hangi alandan hangi puanı hedeflemek gerektiğini ve yeni sistemin farkları hakkında bir çalışma hazırladı. Dershanenin branş derslerinin bölüm başkanları eski ve yeni sistem arasındaki soru sayısı ve konu farklarını şöyle değerlendirdi:

Ulviye Taylan-Türkçe: Daha önce anlam bilgisi üzerine yoğunlaşan 45 soru vardı. Şimdi edebiyat eklendi. Öğrenciler birinci kademede 30 soru, ikinci kademede 17 soru yanıtlayacak. Büyük olasılıkla 17 sorunun çoğu edebiyat olacak. Öğrencinin özel hazırlık yapması gerekiyor. Edebiyatı zayıf öğrencilerin bol bol çalışması gerekiyor. Sayısal öğrencisi artık daha şanslı. Çünkü eskiden 45 soru çözüyordu. Artık birinci kademedeki 30 soruyu çözecek. Bu 30 soru içinde eskiye göre daha az paragraf sorusu var.

Mehmet Girgiç-Matematik, Gülden Karadaban-Geometri: Eski sistemde ortalama 30 soru geliyordu. Bunlar sadece lise bir müfredatı ve ilköğretim ikinci kademeden oluyordu. Şimdi ise 40- 42 soru gelecek. İlk bölümde 20-21 soru, ikinci bölümden 21 soru gelecek. Trigonometri, logaritma, karmaşık sayı, integral, türev gibi konular şimdi olacak. Okul derslerine ağırlık vermeliler. Geometriden de 18 soru sorulacak.

'Yeni konular eklendi'

Murat Alkın-Fizik: Yüzde 60'ya yakın yeni konu eklendi. Eskiden 19 soru vardı. Şimdi birinci bölüm ve ikinci bölümden 13'er soru gelecek. İkinci bölüm soruları lise iki ve üç konularından. Daha önce mekanik, genel çekim kanunu, momentum, çarpışma, dalgalar, atom modelleri, ışık teorileri gibi konuların hiçbiri yoktu. Ancak bu sene bu konular eklendi. Öğrenciler çözdükleri soru sayısını artırmalı.

Aydın Ergeç-Kimya: İlk bölümde 9, ikinci bölümde 9 olmak üzere toplam 18 soru var. İlk bölümdeki sorular lise 1 ve ilköğretim ikinci kademe müfredatından. Öğrenciler lise ikinin ikinci dönem konularını ve lise üçün özellikle organik kimya kısımlarını iyi bilmeli. Mezunların durumu ise daha zor olacak. Çünkü öğrenciyken nasılsa çıkmaz diye o konulara ağırlık vermemişlerdi. Şimdi lise kitaplarından o konuları mutlaka çalışmalılar.

Oktay Karaçay-Coğrafya: Eşit Ağırlık (EA) öğrencileri için 18 soru var. Sözel öğrencileri içinse 25 soru. Eskiye göre Türkiye coğrafyası daha önem kazandı. Ülkeler coğrafyası eklendi. Böylece harita bilgisi önemli duruma geldi. Atlası önlerine alıp çalışmaları gerekiyor. Önemli ülkelerin genel özelliklerini bilmeleri gerekiyor, belgesel seyredilmeli.
Özkan Çalgan-Tarih: Eski sistemde 19 soru vardı. Artık 26 soru olacak. EA öğrencileri geçen sene 19 soru çözerken bu sene sadece birinci bölümdeki 13 soru ile muhatap olacak. İkinci bölümdeki soruları sadece sosyal öğrencileri çözecek. Bu bölümdeki sorular bilgi ağırlıklı olacak.

Öğretmenle randevu

22 yıllık bir geçmişi olan MED Dershaneleri İstanbul'da Bakırköy, Kadıköy, Şirinevler ve Gaziosmanpaşa şubelerinin yanı sıra İzmir, Diyarbakır ve Malatya'da da eğitim veriyor. Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı'na (OKS) hazırlık kursları veren dershane, MED Yayıncılık ile de Türkiye genelindeki birçok dershaneye soru bankaları, testler hazırlıyor. MED Dershaneleri Genel Müdürü Hüseyin Bayındır, "Öğrencilerimiz 55 saat bire bir ders alma şansına sahip. Haftanın yedi günü 24 saat öğrenciler internetten istedikleri öğretmenden randevu alıyor ve eksik konularını tamamlamak için bire bir çalışma yapabiliyor" dedi.

Haber: Umay Aktaş
Kaynak: