BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Yeni moda Google adaşları

İnternette hiç kendi adınızı taşıyan kişileri aradınız mı? Yanıtınız ’evet’ ise. Siz de bir "Googlegaenger" olabilirsiniz. Bilim adamları şimdi 'insan neden adaşını bulmak ister' sorusuna cevap arıyor.

Abone ol

Googlegaenger" yani "Google ikizleri". Şimdi bilim adamları soruyor; "İnsan niye adaşlarını bulmak ister." Uzmanlara göre, benzer isimler, dış görünüş, sosyal davranışı belirleyen en önemli etkenlerden biri. İşte bu nedenle de kişi adaşını arıyor.

Yeni sözcük: Googlegaenger

Amerikan Diyalekt Vakfı tarafından geçen yıl ’en yaratıcı kelime’ seçilen ’Googlegaenger’, aslında ’Google ikizi’ demek. Almanca’daki, evrenselleşmiş "Doppelgaenger" kavramından uyarlanmış bir sözcük. Google ya da diğer arama motorlarında adaşlarını arayan kişileri tanımlamak için kullanılıyor.

Google adaşlarını aramak, ABD’de giderek önemli hobilerin arasına giriyor. Yazar Angela Shelton, "Angela Shelton’u Bulmak" isimli ABD’de yeni çıkan kitabında kendisiyle aynı adı taşıyan 40 kişiyi nasıl bulduğunu ve ortak yönlerini anlatıyor. "SameNameAsme" internet sitesi ise adaşlarını arayanları buluşturuyor. Sosyalleşme sitesi Facebook’ta Ritz isimli kişiler aynı grupta toplanıyor, yine başka bir grupta toplanan 1.224 Muhammed Hasan, kendilerine eklenecek yeni adaşlarıyla dünya rekoru kırmayı deniyor.

Şimdi sosyal bilimciler soruyor: "İyi de insan hiç tanımadığı, sadece adaş olduğu insanları niye merak eder." Cevap basit. İnsan bir şekilde kendisine kendisini hatırlatan kişilere ilgi duyuyor.

Ayrıca psikolojide ’isim harfleri etkisi’ diye bir teori mevcut. Buna göre kişiler, adında kendi isim harflerinden bulunan kişilere ilgi gösteriyor. Sosyal psikolog Brett Pelham ve arkadaşları telefon rehberleri, ölüm raporları ve klinik deneyler üzerinde yaptıkları altı yıllık inceleme sonucunda bir Johnson’ın bir Johnson ile evlenme olasılığının, Virginia isimli bir kadının Virginia eyaletinde yaşama olasılığından daha yüksek olduğunu belirlemiş.

Gallup araştırma şirketi için çalışan Dr. Pelham, "Biz buna örtülü egotizm diyoruz. Zaman zaman, kişilerin kendi isimlerini anımsatan insanlara, yerlere ve şeylere alaka gösterdiklerini görüyoruz" diyor. Bu teoriye şüpheyle yaklaşanlar da yok değil. İsimlerin kader üzerinde etkisine gelince. Pennsylvania Üniversitesi’nin eğitim ve antropoloji profesörü Stanton Wortham, "Bu tür etkilerin olduğuna inanmak istiyorum. Ancak bu tür etkilerin, tüm davranış biçimlerini açıklayacağını söyleyemem. Georgia isimli bir kadın Georgia’ya taşınmış olsa da başka sebeplerden ötürü de taşınmış olabilir" diyor.

B’ler Bush’a G’ler Gore’a oy verdiler

İNSANLAR, internette neden adaşlarını arıyor? Stanford Üniversitesi’nin Sanal İnsan Etkileşimi Laboratuvarı’nın Direktörü Jeremy Bailenson, "Kendine benzerlik, sosyal davranışın en önemli itici güçlerinden biri. Eğer biri size benziyorsa, ona ayrıcalık tanıyorsunuz" diyor. Ona oy vermek ya da ondan alışveriş yapmak gibi. Mesela ABD’de yapılan 2000 başkanlık seçimlerinde soyadı ’B’ ile başlayanlar George Bush’a, ’G’ ile başlayanlar ise daha çok Al Gore oy vermiş.

40 adaşını buldu kitap yazdı

YAZAR Angela Shelton, internetteki arama motorlarını kullanarak kendisi ile aynı adı paylaşan 40 kadına ulaşmış. Bu macerasını anlattığı "Angela Shelton’u Bulmak" isimli kitabın alt başlığı ise "Bir kadının cinsel tacize karşı zaferinin gerçek zaferi." Angela Sheltonların çoğu hemşireymiş. İçlerinden sadece biri seçimlerde George W.Bush’a oy vermiş. Yüzde 70’i ise cinsel tacize ya da tecavüze uğramış. Yazar Angela Shelton, "Hep daha yetkin biri olmak istedim. İsmimi arayışım, adımla büyümemi sağladı. Kendimi kendime takdim etme fırsatı buldum" diyor.