BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Yeni komuta kademesi

Yüksek Askeri Şura kararları açıklandı. Yeni Genelkurmay başkanı Başbuğ... Kara Kuvvetleri Komutanı ise Işık Koşaner geldi.

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 30 Ağustos 2008 itibariyle yaş haddinden emekli olması nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı'na Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ getirildi.

Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) üç günden bu yana devam eden çalışmaları tamamlandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunularak açıklanan kararlara göre, TSK’da teamüllere uyuldu ve beklenen atamalar yapıldı.

Yüksek Askeri Şura'nın ''Ağustos ayı olağan toplantısı''nda alınan kararlar açıklandı. Şura kararlarına göre, Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 46 albay ise general ve amiralliğe yükseldi. 46 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 30 Ağustos 2008 itibariyle yaş haddinden emekliye ayrılacak olması nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı'na Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ getirildi. Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye Cumhuriyeti'nin 26. Genelkurmay Başkanı olacak. Orgeneral Başbuğ, 4 yıl olan Genelkurmay Başkanlığı görevini yaş haddi nedeniyle 2 yıl yürütecek.

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Şura çalışmaları dışında yapılan atamalarla Orgeneral Başbuğ'dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner atandı. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Koşaner'in yerine ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Avni Atila Işık getirildi.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da emekliye ayrılan 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman'ın yerine atandı. 2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız da Genelkurmay 2. Başkanı oldu. Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Necdet Özel ise Iğsız'ın yerine 2. Ordu Komutanlığı'na getirildi.

Orgeneralliğe yükselen 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Aslan Güner Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı'na atanırken Ege Ordusu Komutanı da Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu oldu. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ise görevlerini birer yıl daha sürdürecek. Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile diğer general ve amiral atama işlemleri, Yüksek Askeri Şura faaliyetleri dışında özel kanunlarla belirlenen esas ve usullere göre yapılıyor.

AFYON LİSELİ
Eski Cumhurbaşkanları Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer ile Genelkurmay eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’yı da mezun eden Afyon Lisesi, bir Genelkurmay Başkanı daha çıkardı. Başbuğ, 30 Ağustos’ta görevi devralacağı Orgeneral Yaşar Büyükanıt gibi Fenerbahçe taraftarı…

KLASİK MÜZİK TUTKUNU
29 Nisan 1943 tarihinde Afyon’da doğan ve kökleri Makedonya’ya kadar uzanan Başbuğ, ortaokulu Afyon Lisesi'nde okudu. Afyon Lisesi'nin orta bölümünde okurken, öğrenimine, İstanbul’a taşınan ailesi nedeniyle Üsküdar’daki Fıstıkağacı Okulu'nda devam eden İlker Başbuğ, Kuleli Lisesi sınavlarına girerek, Genelkurmay Başkanlığı yolunda da ilk adımı attı. 1962’de Kara Harp Okulu'ndan, 1963 yılında Piyade Okulu’ndan mezun oldu. Teğmen olarak ilk görev yeri Iğdır'dı. 1968’de Sevil Hanım ile evlendiğinde tayini de Ankara’daki Muhafız Alayı'na çıktı. Başbuğ klasik batı müziği tutkunu ve fırsat buldukça Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konserlerine gidiyor. Devre arkadaşları Başbuğ’u "Cesur, titiz, hafızası güçlü, belli etmese de duygusal" olarak niteliyorlar…

0 DA PİYADE

Başbuğ da görevi devralacağı Büyükanıt gibi piyade. Böylelikle Genelkurmay Başkanlarının "Topçu sınıfından" olmaları geleneği de bir süreliğine değişti. Başbuğ’dan sonra Genelkurmay Başkanı olması beklenen Orgeneral Işık Koşaner ile daha sonraki isim Orgeneral Necdet Özel de piyade. Türkiye’de bu görevi yapan 26 isimden büyük bölümü ise Topçu sınıfından gelmişti.

1971 yılına kadar Kara Kuvvetleri’ne bağlı çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanlığı yapan Başbuğ, 1973 yılında Kara Harp Akademisi’nden mezun oldu. Kurmay Subay olarak Genelkurmay Plan Harekât Daire Başkanlığı'nda Karargâh Subaylığı, Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği, Belçika/Brüksel’de NATO Karargâhında İstihbarat Plan Subaylığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Plan ve Prensipler Başkanlığı Şube Müdürlüğü ve 247’nci Piyade Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.

KRALİYET AKADEMİSİ MEZUNU

İngiltere Kraliyet Harp Akademisi ve NATO Savunma Koleji'ni de bitiren Orgeneral Başbuğ, 1989 yılında Tuğgeneralliğe terfi ederek Belçika’da Avrupa Müttefik Kuvvetleri  SHAPE Karargahı'nda Lojistik Başkanlığı ve daha sonra da 1’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı yaptı. 1993 yılında Tümgeneralliğe terfi etti ve Jandarma Asayiş Komutan Yardımcılığı ve daha sonra da, Belçika’da Milli Askeri Temsil Heyeti Başkanlığı görevlerini yürüttü. 

1997 yılında Korgeneralliğe terfi ederek, 2’nci Kolordu Komutanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreter Başyardımcılığı görevlerinde bulundu. 2002 yılında Orgeneral oldu. 2002-2003 yıllarında Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı, 2003-2005 yılları arasında Genelkurmay II’nci Başkanlığı, 2005-2006 yıllarında 1’inci Ordu Komutanlığı görevlerinin ardından 2006 yılında ile Kara Kuvvetleri Komutanlığına atandı. Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, TSK Üstün Hizmet Madalyası, Pakistan İmtiyaz Nişanı ve TSK Şeref Madalyası sahibi olan iki çocuk babası Başbuğ 30 Ağustos tarihinden itibaren de Türk Silahlı Kuvvetlerinin 26. Genelkurmay Başkanı oldu.