BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Yeni İmralı Öcalan için kabus

İmralı’da yeni yapılan cezaevine taşınan ve yanına 5 mahkum gönderilen Abdullah Öcalan yeni koşullardan çok rahatsız

Abone ol

Abdullah Öcalan, yaklaşık 4 milyon dolar harcanarak yapılan yeni cezaevine dün taşındı, ama beğenmedi. Öcalan avukatları aracılığıyla yeni cezaevinin eskisinden daha kötü olduğunu, nefes bile alamadığını açıkladı.

"NEFES ALAMIYORUM"

Öcalan'ın avukatları, Öcalan'ın yeni cezaeviyle ilgili görüşlerini açıkladı. Öcalan, yeni yerinin eskisinden daha kötü olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bunu bir gelişme olarak sunmaya çalışıyorlar ama bu tecridin ağırlaştırılmış halidir. Burada etrafımı daha da daraltarak koşullarımı daha da ağırlaştırarak teslim almak istiyorlar. Burada nefes alamıyorum. Kaldığım yerin havası solunum sistemimi oldukça zorluyor. Eski kaldığım yer daha havadardı. Kaldığım oda 6 metrekare kadardır. Öncekinin yarısı kadardır. Pencereden vuran güneş tamamen yakıyor. Hava almak için mecburen pencereye dayanıyorum. Bu durumda güneş yakıyor ama hava almak için dayanmak zorundayım. Kaldığım hücre eskisine göre yarı yarıya daha dardır. Hava alamıyorum. Fiziksel olarak burada yaşam çok zordur. Nefes almakta güçlük çekiyorum. Buranın izole ve koşulların çok daha kötü olduğu ortadadır. Buraya alışır mıyım alışmaz mıyım bilmiyorum. Havalandırmadan baktığımda sadece gökyüzü görünüyor. Başka bir şey göremiyorum. Dışarıyı görmek ve hava alabilmek açısından daha önce kaldığım yerdeki pencere daha iyiydi. Şimdi kaldığım yerin penceresi yukarıya bakıyor. Dışarıyı göremiyorum. Yani şimdiki koşullarım daha kötü. İyileştirme değil koşullar açısından daha da geriye gidiş söz konusudur. İyi olmadı. Buraya getirilenlerle henüz görüşmedim. Görevliler bir aya kadar ancak yeni gelenlerle görüşebileceğimi söylediler. Yeni yere getirilmemi açılım, gelişme olarak sunuyorlar ama gerçek öyle değil. Buradaki amaç, dış kamuoyunun baskısını azaltmaya dönüktür."

KARDEŞİ DE BEĞENMEDİ

Kardeşi Mehmet Öcalan ise abisinin yeni yeri için “kaş yaparken göz çıkartılmış" diye konuştu.

Öcalan’ı, yeni yerinde ilk kez kardeşi ve avukatları gördü. Kitap, bisküvi gibi ihtiyaç maddeleriyle sabah erken saatlerde İmralı'ya giden heyet, Öcalan'a görüştü ve akşam saatlerinde geri döndü.

İşte yeni cezaevinni koşullarıyla ilgili açıklama Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan’dan geldi. Kısa ve ayaküstü konuşan Öcalan, abisinin yeni yerinin eskisinden çok daha kötü olduğunu söyledi ve “kaş yaparken göz çıkartılmış" dedi.

Abdullah Öcalan'ın kardeşi böyle konuşurken, kamuoyunda ise koşulların iyileştirildiği yönünde tepkiler dillendirildi. Peki değişen ne?

İlk bilgilere göre;
- Öcalan'ın eski hücresi 13 metrekare iken, yeni hücresi 6-7 metrekare civarında.

- Ancak eski hücrede yatağı, tuvaleti ve duş yeri biraradayken, şu anda bunlar ayrı ayrı yerlerde. Öcalan aslında F tipi bir hücreye yatırıldı.

- Yeni cezaevinde avukatlarla görüş yerleri eskisine göre daha geniş ve ailesiyle de görüş kabinleri mevcut.

HENÜZ GÖRÜŞME YOK

Öte yandan, Öcalan’ın diğer mahkumlarla henüz bir görüşmesi olmadığı ve avukatlarına da 1 aydan önce görüşme olamayacağını söylediği kaydedildi.

Bu arada, Öcalan’ın avukatlarının yarın bir basın toplantısı düzenleyerek merak edilen ayrıntıları kamuoyuna aktarması bekleniyor.