BIST 9.673
DOLAR 35,21
EURO 36,69
ALTIN 2.959,51
HABER /  GÜNCEL

Yeni Hükümet'e bombalı karşılama

Irak'ta Ocak 2005'te düzenlenecek genel seçimlere kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümetin üyeleri belli oldu. Yeni Hükümet ülkede intihar saldırısı ile karşılandı.

Abone ol

Irak'ta 30 Haziran'dan sonra Devlet Başkanlığı görevine Gazi Meşal Acil El Yaver atanırken, yeni hükümetin Başbakanı İyad Allavi 33 kişiden oluşan kabinesini açıkladı. Yeni Hükümet Irak'ta bombalarla karşılandı. Bağdat'taki Talabani'ye bağlı KYB bürosu ve Baici kentindeki ABD üssüne yönelik intihar saldırılarında onlarca kişi hayatını kaybetti.

Irak'ta Ocak 2005'te düzenlenecek genel seçimlere kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümetin üyeleri belli oldu. Buna göre, Başbakanlığı İyad Allavi üstlenirken, Berham Salih ulusal güvenlikten sorumlu Başbakan Yardımcısı oldu.

Allavi, İçişleri Bakanlığı'na Felah El Nakıb'ı, Maliye Bakanlığı'na Adil Abdülmehdi'yi ve Savunma Bakanlığı'na Hazım El Şalan'ı atadı. Allavi, yaptığı açıklamada, Hoşyar Zebari'nin ise yine Dışişleri Bakanı olarak görev yapacağını söyledi.

YENİ KABİNE

33 kişiden oluşan bakanlar kurulu listesi şöyle:

Devlet Bakanı : Kasım Davud
Devlet Bakanı : Mahmud Ferhan Osman
Devlet Bakanı : Adnan El Cenabi
Dışişleri Bakanı : Hoşyar Zebari
Petrol Bakanı : Tamer Garban
İçişleri Bakanı : Felah Hasan El Nakıb
Maliye Bakanı : Adil Abdülmehdi
Savunma Bakanı: Şeyh Kazım El Şalan
Adalet Bakanı : Malik Dohan El Hassan
İnsan Hakları Bakanı : Bahtiyar Emin
Enerji Bakanı : Eyham El Samaray
Sağlık Bakanı : Ala Abdüssahab El Alvan
İletişim Bakanı : Muhammed Ali Hakim
İmar ve İskan Bakanı : Ömer Faruk
Çevre Bakanı : Miskat El Momen
Göçmen ve Mülteciler Bakanı : Paskal İşo
Yüksek Öğretim Bakanı : Tahir El Bakaa
Sanayi ve Maden Bakanı : Haşim El Hasan
Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı : Leyla Abdüllatif
Kültür Bakanı : Müfid El Cezairi
Tarım Bakanı : Savsan El Şerifi
Eğitim Bakanı : Sami El Muzaffer
Sulama Bakanı : Abdüllatif Raşid
Planlama Bakanı : Mehdi El Hafız
Bayındırlık Bakanı : Nesrin Mustafa El Barvari
Bilim ve Teknoloji Bakanı : Raşid Ömer Mandan
Ticaret Bakanı : Muhammed El Cuburi
Ulaştırma Bakanı : Luay Hatem Sultan El Aris Gençlik ve Spor Bakanı : Ali Faik El Gabban
Kadın Sorunları Bakanı : Nermin Osman
Eyalet İşleri Bakanı : Vail Abdüllatif

IRAK GEÇİCİ YÖNETİM KONSEYİ KENDİNİ FESHETTİ

Irak Geçici Yönetim Konseyi'nin (GYK) kendini feshettiği doğrulanırken, ABD liderliğindeki koalisyonun Irak'ta kurduğu sivil idare olan Geçici Koalisyon Yönetimi'nin 30 Haziran'a kadar ülkede yetkili ve egemen organ olmaya devam edeceği bildirildi.

Konsey üyesi Yonnadam Yusuf Kanna, 22 üyeli konseyin 20 üyesinin bugün yeni hükümetin atanmasından sonra, konseyin kendisini derhal feshetmesini kararlaştırdığını söylemişti.

Konseyin başka bir üyesi Mahmud Osman da konseyin bugün kendini feshettiği söyledi. ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, konseyin bugün atanan yeni Irak hükümetinin biran önce sorumluluklarını üstlenmesi için kendisini feshettiğini bildirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, konseyin kendisini feshetmesine ve yeni bir Irak hükümeti atanmasına rağmen, Başkanlığını Paul L. Bremer'in yaptığı Geçici Koalisyon Yönetimi'nin 30 Haziran'a kadar görevde ve yetkili organ olmaya devam edeceğini söyledi.

Yetkili, yeni kabinenin kısa süre içinde, 30 Haziran'dan sonra Irak'taki ABD ve diğer ülkelerin askerlerinin statüsünü görüşmeye başlayacağını da açıkladı.

ABD yönetiminin, Meşal Acil El Yaver'in Devlet Başkanı ve İyad Allavi'nin Başbakan seçilmesinden memnun olduğunu da belirten yetkili, ABD'nin Adnan Paçacı'nın Irak Devlet Başkanı olmasından yana olduğu iddialarını reddetti. Kendisini fesheden Irak GYK'nın bazı üyeleri, ABD'nin Paçacı'nın devlet başkanı olmasını istediğini söylemişti.

DEVİR TESLİM TÖRENİ SADDAM'IN SARAYINDA

Geçici hükümetin devir teslim töreni başkent Bağdat'ta başladı. Bağdat'taki AFP muhabiri, törenin devrik Irak devlet başkanı Saddam Hüseyin'in başkentteki saraylarından birinde yapıldığına dikkati çekti. Törenin yapıldığı ve “Saat Kulesi” olarak anılan saray, Saddam Hüseyin tarafından aldığı hediyeleri depolamak için müzeye dönüştürülmüştü.

Irak'ın yeni devlet başkanı Gazi Meşal Acil El Yaver ile 2 yardımcısı ve Başbakan İyad Allavi, törene gelişlerinde alkışlandı.

Devlet görevlilerinin ve gazetecilerin ulaşımının güvenlik gerekçesiyle büyük bir gizlilik içinde sağlandığı belirtiliyor.

PAÇACI DEVLET BAŞKANLIĞI TEKLİFİNİ REDDETTİ

Irak'ta devlet başkanlığı için en güçlü adaylar arasında gösterilen eski Dışişleri Bakanı Sünni Adnan Paçacı'nın, kendisini Amerikalıların adayı olarak gösteren “bazı kesimlerin” eleştirileri üzerine bu görevi reddettiği bildirildi.

Paçacı, Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, BM Genel Sekreteri'nin Irak özel temsilcisi Lahdar Brahimi'nin kendisini atayacağını önceden hissettiğini, ancak kendisine gelen tepkilerden sonra bu görevi kabul etmeyi reddettiğini belirtti.

Irak'taki geçici dönemde, başkanlık görevinin “sembolik” olduğunu, ancak aynı zamanda “Irak'ın egemenliğini” temsil ettiğini belirten Paçacı, devlet başkanının, toplumun tüm oluşumlarının desteğinden yararlanması gerektiğini, çünkü başkanın “bölücü” değil, ”birleştirici” bir unsur olması gerektiğini söyledi.

Adlarını açıklamadığı bazı kesimlerin, kendisinin “demokratik ve liberal” eğilimli olması ve iktidarın “her türlü dini bölünmeye karşı” olması yüzünden kendisinin başkanlıktan uzaklaştırmak istediğini söyleyen Paçacı, başkanlığa “Sünni bir Arabın gelmesi gerektiğini” de belirtti.

Paçacı, yeni hükümetten genel seçimlerin belirlendiği gibi 2005 Ocak ayı sonunda yapılması için ellerinden gelen her şeyi yapmasını istediğini belirterek, “İşte o zaman Irak halkının gerçek isteğini yansıtacak seçilmiş bir hükümet işbaşında olacak” dedi.

GYK üyelerinin çoğunun, devlet başkanlığı görevini kabul eden mühendis Gazi Meşal Acil El Yaver'in, Amerikalıların ise Adnan Paçacı'nın yeni devlet başkanı seçilmesinden yana olduğu ifade ediliyordu.

KYB'YE İNTİHAR SALDIRISI

Irak'ın başkenti Bağdat'ta, KYB bürosuna yönelik bombalı saldırıda Iraklı yetkililer 25, ABD'liler ise 3 kişinin öldüğünü iddia etti.Irak'ın başkenti Bağdat'ta Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) binası önünde meydana gelen patlamanın intihar saldırısı olduğu bildirildi.

BOMBALI SALDIRILARIN 6 AYLIK KRONOLOJİSİ

Irak'ta, bu yıl meydana gelen büyük bombalı saldırıların kronolojisi şöyle:

18 Ocak: Bağdat'taki Amerikan askerlerinin karargahının girişinde bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında 25 kişi öldü.

31 Ocak: Musul'da bir karakol önünde bomba yüklü aracın havaya uçmasıyla 9 kişi öldü.

1 Şubat: Erbil'de Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) ile Irak Kürdistan Demokrat Parti (IKDP) bürolarına eş zamanlı düzenlenen bombalı saldırılarda 117 kişi öldü.

10 Şubat: İskenderiye'de bir karakolu hedef alan bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 53 kişi öldü.

11 Şubat: Bağdat'ta asker alma bürosu önündeki bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 47 kişi öldü.

18 Şubat: Hilla'daki askeri üste bomba yüklü araçlarla düzenlenen 2 saldırıda 11 kişi öldü.

23 Şubat: Kerkük'te karakolda meydana gelen intihar saldırısında 13 kişi öldü.

2 Mart: Kerbela ve Bağdat'taki çeşitli saldırılarda toplam 171 kişi öldü, 400 kişi yaralandı.

17 Mart: Bağdat'ta Lübnan Dağı Oteli'ni hedef alan ve bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 6 kişi öldü, 40 kişi yaralandı.

21 Nisan: Basra ve Zubeyr'deki intihar saldırılarında 17'si çocuk 73 kişi öldü, 94 kişi yaralandı.

29 Nisan: Mahmudiye'de Amerikan askerlerini hedef alan bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 8 asker öldü.

6 Mayıs: Bağdat'ta ABD liderliğindeki koalisyon yönetimi karargahı girişinde bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında 5 Iraklı, 1 Amerikan askeri öldü, 26 kişi yaralandı.

9 Mayıs: Bağdat'taki patlamada 3 Iraklı öldü, 6'sı polis 9 kişi yaralandı.

17 Mayıs: İntihar saldırısında Irak Geçici Yönetim Konseyi dönem başkanı Abdüzzehra Osman Muhammed (İzzeddin Salim) öldürüldü.

22 Mayıs: Bağdat'taki intihar saldırısında 5 kişi öldü, İçişleri Bakan Yardımcısı General Abdülcabbar El Şeykle yaralandı.

KYB'den bir güvenlik görevlisi, bina önünde patlayıcı yüklü bir aracın infilak etmesi sonucu en az 3 korumanın öldüğünü belirtti.

Görevli, binada partinin 30. kuruluş yıldönümü törenlerinin düzenlendiğini, patlamanın bu törene katılanların dışarı çıkışı sırasında meydana geldiğini açıkladı.

Hüseyin Maik adlı parti sözcüsü de, binada yabancı uyruklu kimse bulunmadığını kaydetti.

Bu arada patlama olduğu sırada olay yerinden geçen Saad Adnan adlı bir görgü tanığı, KYB binasındaki korumaların patlamanın ardından ateş açtıklarını, yoldan geçen bazı kişilerin öldüğünü söyledi.

KYB binası önündeki patlama, ABD önderliğindeki koalisyon yönetiminin karargahının bulunduğu “yeşil bölge” ile Dışişleri Bakanlığı'nın yakınlarında meydana geldi.

Reuters ajansının olay yerinde bulunan polis görevlisi Settar Cabbar'a dayandırdığı haberinde, en az 25 kişinin öldüğü, 20'den fazla yaralı olduğu bildirildi.

Patlama olduğu zaman, Irak'ta 30 Haziran'da görevi devralacak yeni Irak kabinesi ve devlet başkanı ile ilgili görüşmeler ve açıklamalar yapılıyordu.

AMERİKALI YARBAY: SADECE 3 KİŞİ ÖLDÜ

KYB bürosu önünde meydana gelen patlamada sadece 3 kişinin öldüğü, 20 kişinin yaralandığı belirtildi. Olay yerindeki Amerikalı Yarbay Robert Campbell, “sadece 3 kişinin öldüğünün, 20 kişinin yaralandığının doğrulandığını” söyledi.

BEYCİ'DEKİ AMERİKAN ÜSSÜ GİRİŞİNDE BOMBALI ARAÇ PATLADI

Irak'ın başkenti Bağdat'ın 200 kilometre kuzeyindeki Beyci'de bulunan Amerikan askeri üssünün girişinde bomba yüklü aracın havaya uçtuğu ve 11 Iraklı sivilin öldüğü bildirildi.

Irak güvenlik yetkilisi, bomba yüklü aracın infilak etmesi üzerine 26 Iraklı sivilin yaralandığını da belirtti. Baici'deki Amerikan askeri üssü girişindeki patlamaya, “sakallı bir kişinin BMW marka aracı havaya uçurmasının yol açtığı” bildirildi.

Iraklı güvenlik yetkilisi Hamid Mesud, “Sakallı bir adam, yerel saatle 09.30 sularında siyah renkli bir BMW'yi Amerikan askeri üssü girişinde havaya uçurdu. Patlama 11 Iraklı sivilin ölümüne yol açtı, 26 Iraklı sivil yaralandı” dedi.