YÖK'ün organize ettiği ve aralarında işadamlarının da bulunduğu toplantılarda belirlenen yeni sistemle tamamen paralı hale gelen üniversiteler öğrencisini kendi seçecek.
Abone olPortekiz ve İngiliz modelleri TÜSİAD ve YÖK raporlarında çerçevesi çizilen model bugüne kadar yapılan tartışmaları belirliyor:
Birgün gazetesinden Burcu Cansu'nun haberine göre Üst yönetim (YÖK) için "İngiltere Yüksek Öğrenim Fonlama Kurulu (The Higher Education Funding Council for England-HEFCE)" benzeri bir model, üniversiteler düzeyinde ise Portekiz "Üniversite Konseyi" Modeli (üniversite onaylı mütevelli heyeti) tartışılıyor.
TORPİLİN ÖNÜ AÇILACAK
YÖK'te uzun süredir devam eden taslak tartışmaları dışarıya sızdı. Yeni tasarıya göre artık sermayenin emrinde çalışacak görevliler yüksek eğitimi yönetecek. Toplantılarda, üniversitelerin kendi öğrencilerini seçebildiği, üniversite giderlerini üniversitenin kendisinin karşıladığı ve kararları oluşturulacak Mütevelli Heyeti'nin aldığı bir sistem üzerinde duruluyor. Böylece torpil ve kayırmanın önü açılacak.
ÖĞRENCİLER PARA ÖDEYECEK
Yeni düzenlemeye göre, öğretim elemanları sözleşmeli-geçici statüde olacak, performansa bağlı ücretlendirilecek, 'Stratejik plana' uymayan, akademisyenler de rahatlıkla atılabilecek. Düşünülen sistemin en dikkat çeken yanlarından biri de, öğrencilerin üniversiteye bireysel getiri sağlayan kişiler olarak algılanması. Buna göre, öğrenciler üniversiteden aldığı hizmet ücretinin en az üçte ikisini ödemek zorunda kalacak.