Hükümet, gelen bazı şikâyetler ve performans değerlendirmelerinin ardından, kayyum yönetimindeki 93 belediyedeki çalışmaları incelemeye aldı. Kayyumlara halkla daha sıkı iletişim konusunda uyarılar yapılıyor.
Abone olAK Parti içinde yapılan toplantılarda, zaman zaman kayyum belediyelerine yönelik şikâyetlerin gündeme gelmesi üzerine İçişleri Bakanlığı, bu belediyelerin performansını ölçmek için mülkiye müfettişleri gönderdi. 93 kayyum belediyesiyle ilgili rapor hazırlandı. Bu çalışmanın ardından 9 kayyum belediye başkanı değiştirildi. Ayrıca bakanlık, kayyum belediyelerinin performansını arttırmak ve eksiklerini gidermek için yeni bir süreç başlattı.
UYARI TOPLANTILARI: Zaman zaman İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katıldığı, daha çok bakan yardımcısı ve üst düzey bürokratlardan oluşan bir heyet, kayyum belediyelerini ziyaret etti.
HÜKÜMETTEN DEĞERLENDİRME: Hükümet kaynakları şu değerlendirmeyi yaptı:
“İçişleri Bakanlığı’nın raporlarından yola çıkarak, bu belediyelere ziyaretler yapılıyor. Raporlar daha çok hizmetlere yönelik başlıklardan oluşuyor. Altyapı hizmetlerinden sosyal hizmetlere kadar, kayyumların yaptığı çalışmalar yer aldı. Bu aşamada yolsuzluk, usulsüzlük gibi bir saptama yok. Ancak nelere öncelik vermeleri gerektiğine ilişkin uyarılar yapılıyor. Belediyelerdeki eksiklikler, ihtiyaçlar, vatandaşların beklentilerinin yerine getirilip getirilmediği, memnuniyetlerine bakılıyor. Bir nevi performans değerlendirmesi denilebilir. Moral ve motivasyon sağlanmaya ihtiyaç olabiliyor. Vatandaşla iletişimleri zayıf olabiliyor. Bu konunun önemine vurgu yapmak için toplantılar yapılıyor.”
NELER YAPILDI: Doğu ve Güneydoğu’da terör örgütüyle ilişkili oldukları, lojistik, finans, araç gereç desteği sağladıkları iddiasıyla 93 belediye başkanı Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması kapsamında Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) görevden alınmıştı.
Hükümet kaynakları, kayyum atanan belediyelerin piyasaya olan toplam 650 milyon TL borcunun ödendiğini bazı yerleşim yerlerinde, evlere günde 1.5 saat su verilirken, bu sürenin 10 saate çıkarıldığını ifade ettiler.
Bakanlık yetkilileri, Hakkâri Yüksekova Belediyesi’nde hiç kanalizasyon hattı yokken, 300 kilometrelik bir hattın inşa edildiğini, Ağrı’nın Tutak Belediyesi’nde 50 yıllık içme suyu probleminin çözüldüğünü, birçok belediyeye spor kompleksi ve gençlik merkezi yapıldığını dile getirdiler.